Wat zijn de bijkomende kosten nieuwbouw?

Gaat nieuwbouw het helemaal worden voor jou? Het heeft zeker een aantal voordelen. Zo hoef je niet te onderhandelen over de prijs. Daarnaast heb je ook nog eens minder bijkomende kosten dan bij een bestaande woning. Maar dat betekent niet dat je helemáál geen extra’s meer hoeft te betalen. Houd in ieder geval rekening met deze bijkomende kosten voor nieuwbouw.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
24 oktober 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 24 oktober 2019
- Leestijd: 2 minuten

Gaat nieuwbouw het helemaal worden voor jou? Het heeft zeker een aantal voordelen. Zo hoef je niet te onderhandelen over de prijs. Daarnaast heb je ook nog eens minder bijkomende kosten dan bij een bestaande woning. Maar dat betekent niet dat je helemáál geen extra’s meer hoeft te betalen. Houd in ieder geval rekening met deze bijkomende kosten voor nieuwbouw.

bijkomende kosten Nieuwbouw

De meest voorkomende bijkomende kosten nieuwbouw

Ook als je een nieuwbouwwoning koopt die vrij op naam (v.o.n.) is, krijg je te maken met bijkomende kosten. Reken erop dat je nog 2 tot 3% van de koopsom extra moet uitgeven.

De meeste bijkomende kosten bij nieuwbouw zitten ‘m in de keuzes die jij als koper zelf maakt. Meestal omdat je bepaalde woonwensen hebt waarvoor je extra moet betalen. Maar ook voor het regelen van je hypotheek krijg je bijkomende kosten. 

De bouw
Wie een nieuwbouwwoning koopt, vindt het meestal juist leuk om deze helemaal naar eigen wens te finetunen. Meestal vallen zulke opties niet binnen het standaard bouwplan, maar onder meerwerk. daar hangt een prijskaartje aan. Denk aan een uitbouw of dakraam maar soms zijn ook de keuken en sanitaire voorzieningen meerwerk. 

Heeft jouw nieuwe woning een tuin? Vergeet niet dat je die nog helemaal moet (laten) aanleggen. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen. Daarnaast betaal je als je een nieuwbouwhuis koopt ook bouwrente aan de aannemer en krijg je tijdens de bouw te maken met dubbele woonlasten. En laat jij als je de sleutel eindelijk krijgt nog een opleveringskeuring doen? 

De financiering
Regel jij je hypotheek met de hulp van een hypotheekadviseur? Daar rekent hij natuurlijk kosten voor. Net als de notaris, die je nodig hebt voor het opmaken van jouw hypotheekakte.

Als je kiest voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaal je hier ook afsluitkosten voor. Koop jij je nieuwbouwwoning met een aanvullende Starterslening? Vergeet dan niet dat je ook daar afsluitkosten voor betaalt.

Als jullie samen een nieuwbouwhuis kopen, dan is dit misschien voor jullie ook het moment om een samenlevingscontract op te laten stellen. Of misschien willen jullie alleen de huwelijkse voorwaarden alleen even laten updaten bij de notaris? Ook hier hangt een prijskaartje aan.

Welke bijkomende kosten heb je bij nieuwbouw niet?

Nieuwbouw wordt altijd v.o.n. verkocht. Dat betekent dat een aantal kosten niet voor rekening van de koper is. Je betaalt geen:

  • overdrachtsbelasting;
  • notariskosten voor de eigendomsoverdracht;
  • notariskosten voor jouw inschrijving bij het Kadaster.
Fijn! Maar reken je niet rijk: linksom of rechtsom moet er toch belasting worden betaald over jouw woning. Het het bouwbedrijf moet namelijk btw rekenen over de verkoop van de woning en die zit verwerkt in de koopsom v.o.n. Net als de notariskosten om vast te leggen dat jij eigenaar wordt.


Benieuwd wat je te wachten staat als je voor nieuwbouw kiest? Met dit gratis e-book 'Nieuwbouw kopen' weet je waar je aan toe bent.



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:

Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek