Voorlopige teruggave hypotheekrente stopzetten, kan dat?

De voorlopige teruggave hypotheekrente klinkt ideaal. Je krijgt dan maandelijks al geld terug. Maar de kans bestaat wel dat je een deel van het ontvangen geld moet terugbetalen. De voorlopige teruggave is namelijk een inschatting op basis van gegevens die de Belastingdienst van je heeft. Als deze niet meer kloppen, kan het zijn dat jij te veel terugkrijgt. En dan is het tijd om het stop te zetten. Maar kan dat wel? En hoe doe je dat dan?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
4 januari 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 4 januari 2022
- Leestijd: 3 minuten

De voorlopige teruggave hypotheekrente klinkt ideaal. Je krijgt dan maandelijks al geld terug. Maar de kans bestaat wel dat je een deel van het ontvangen geld moet terugbetalen. De voorlopige teruggave is namelijk een inschatting op basis van gegevens die de Belastingdienst van je heeft. Als deze niet meer kloppen, kan het zijn dat jij te veel terugkrijgt. En dan is het tijd om het stop te zetten. Maar kan dat wel? En hoe doe je dat dan?

Hypotheekrenteaftrek

Voorlopige teruggave hypotheekrente, wat is dat?

Als je een hypotheek hebt, betaal je rente. Deze hypotheekrente kun je van je belastbaar inkomen aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. Je krijgt dan een bepaald gedeelte terug. Dit heet hypotheekrenteaftrek. Sluit je voor het eerst een hypotheek af? Dan heb je sinds 2013 alleen recht op dit fiscale voordeel als je aflost op je hypotheek.

Zo krijg je geld terug
Je kunt de belasting die je te veel betaalt op twee manieren terugkrijgen. Als je jaarlijks aangifte doet van je inkomstenbelasting, krijg je het bedrag achteraf in een keer uitbetaald. Je kunt ook kiezen voor een voorlopige teruggave, waarbij je de hypotheekrenteaftrek iedere maand als een voorschot krijgt.

Redenen om de voorlopige teruggave stop te zetten

Met de voorlopige teruggave krijg je iedere maand een beetje geld, in plaats van dat je alles achteraf ontvangt. Dat kan soms handig zijn. Maar wat nou als je te veel terugkrijgt? Deze kans bestaat, omdat de teruggave een inschatting is. Alles wat je extra krijgt, moet je weer terugbetalen. Het is zelfs mogelijk dat je over dit bedrag belastingrente moet betalen. 

Verandert je situatie?
Maar waarom krijg je te veel geld terug? Als er iets aan je situatie verandert, moet je dit altijd zelf doorgeven. Een voorbeeld: zoals je net hebt gelezen, moet je tegenwoordig aflossen op je hypotheek. Daardoor wordt je schuld steeds lager, net als je hypotheekrente. Lekker, zo’n dalend rentebedrag. Maar de Belastingdienst houdt hier niet uit zichzelf rekening mee. Misschien krijg je wel meer geld terug dan dat je betaald hebt. En dat extra bedrag moet je weer terugbetalen. 

Voorlopige teruggave stopzetten?

Er is helaas geen manier om de voorlopige teruggave simpelweg stop te zetten. Je kunt wel de gegevens wijzigen bij de Belastingdienst. De fiscus bepaalt op basis van die informatie hoeveel geld je maandelijks terugkrijgt. Als uit die gegevens blijkt dat je geen recht meer hebt op de teruggave, stopt het vanzelf.

Je gegevens wijzigen in 3 stappen

Gelukkig is het wijzigen van je gegevens geen lastige opgave. Sterker nog, je doet het in drie simpele stappen.

Stap 1: Het juiste formulier gebruiken
Op de website van de Belastingdienst vind je het formulier 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag'. De voorlopige aanslag is het bericht waarin staat hoeveel geld je terugkrijgt (voorlopige teruggave) of juist moet betalen. 

Stap 2: Wijzigen en verzenden
Als je het juiste formulier hebt gevonden, log je in met DigiD. Kies de optie 'voor mijzelf' als je voor jezelf of samen met je partner je teruggave wil wijzigen. De rest wijst zich vanzelf.

Vul de gegevens in het formulier volledig in. Dit is onder andere je BSN, inkomensgegevens en de WOZ-waarde van je huis. Je kunt je antwoorden tussentijds opslaan, je hoeft het formulier dus niet gelijk te versturen. Houd er rekening mee dat je álle gegevens moet invullen en niet alleen de gegevens die wijzigen. Vul alles naar waarheid in. Uit de gegevens maakt de Belastingdienst dan op of je wel of geen recht hebt op de teruggave. 

Let op: Verwijder niet je hypotheek uit het overzicht als je de teruggave wil stopzetten, maar vul de gegevens opnieuw in. 

Stap 3: Een paar weken geduld

Als je de wijziging hebt doorgegeven, krijg je meestal binnen vijf weken bericht. Na acht weken nog niets gehoord? Neem dan even contact op met de Belastingdienst. Heb je de voorlopige aanslag stopgezet en heb je te veel ontvangen, dan moet je dit bedrag terugbetalen. Als je te veel hebt betaald, krijg je juist geld terug.

Meer lezen over hypotheekrenteaftrek? In ons gratis e-book 'Alles wat je moet weten over hypotheekrente' vind je er een heel hoofdstuk over. 



Kaylee Portegies Zwart
Dit artikel is geschreven door Kaylee en wordt je aangeboden door Knab, waar je al je geldzaken overzichtelijk op één plek hebt.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek