Voorlopig koopcontract: waar moet je op letten?
Laatst geüpdatet
3 juni 2019
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 3 juni 2019
- Leestijd: 2 minuten
Na flink oriënteren heb je eindelijk jouw droomhuis gevonden. Onderhandelingen over de prijs lopen voorspoedig en je hebt een mondelinge overeenkomst bereikt met de verkoper. Je legt vervolgens de afspraken uiteraard vast in een voorlopig koopcontract. Hierin neem je alle details op die met de koop te maken hebben, zoals de verkoopprijs, de datum van overdracht en de voorwaarden. Met deze tips zorg je ervoor dat je de kleine letters niet over het hoofd ziet.
Voorlopig koopcontract: de akte is niet vrijblijvend
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de overeenkomst niet vrijblijvend. Zodra het voorlopig koopcontract is getekend ga je akkoord met de voorwaarden. Daarna heb je drie dagen wettelijke bedenktijd. Als deze tijd is verstreken is het koopcontract bindend.Alleen als er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen, is het in sommige gevallen mogelijk om de akte te ontbinden. Neem ruim de tijd om hierover advies in te winnen.
Een optie is om de aankoopmakelaar in te schakelen, want je goed laten inlichten is het halve werk. Hij kan je adviseren over een passende prijs en een inschatting maken van het onderhoud. Daarnaast kan hij je helpen bij het opstellen van ontbindende voorwaarden.
Appartement kopen?
Van plan een appartement te kopen? Ook dan kan de makelaar een helpende hand bieden en onderzoek doen naar het meerjarenonderhoudsplan van de Vereniging van Eigenaren en de opgebouwde reserves, waar ook het groot onderhoud uit wordt betaald. Hou er wel rekening mee dat er kosten zijn verbonden aan het inschakelen van een makelaar. Uiteraard helpt je hypotheekadviseur je ook graag bij het opstellen van ontbindende voorwaarden.
De ontbindende voorwaarden
Zorg ervoor dat ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in de koopakte en dat deze duidelijk zijn. Met de gevallen die in de voorwaarden staan omschreven heb je als koper nog iets om op terug te vallen. Om welke ontbindende voorwaarden het ook gaat, vermeld ze direct als je gaat bieden want een verkoper moet hiermee akkoord gaan. Enkele voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:
- De financiering van het huis komt niet rond.
- De uitkomsten van de technische keuring, uitgevoerd door een onafhankelijk bouwkundige, voldoen niet aan de gemaakte afspraken.
- Je komt niet in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie.
- De woonvergunning wordt niet verleend.
Als de financiering van het huis niet rondkomt, kun je nog van de koop afzien. Je moet dit wel kunnen onderbouwen. Het overleggen van twee onderbouwde afwijzingen van hypotheekverstrekkers hoort hier ook bij. Een goede tip is om tijdig de hypotheek te regelen, net als de woonvergunning. De praktijk wijst uit dat er vaak wat tijd overheen gaat, voordat dit geregeld is.
Controleer of alle afspraken correct zijn opgenomen
Het is belangrijk om te controleren of alle gemaakte afspraken kloppen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het handig om te checken of alle afspraken zijn opgenomen en of je het eens bent met de omschrijvingen. Ben je het niet eens met hoe de afspraken zijn genoteerd? Neem dan contact op met jouw makelaar of hypotheekadviseur, als je die hebt. Je kunt hen natuurlijk ook inschakelen als zaken niet duidelijk zijn.
Meer weten?
Wil je meer weten over het voorlopig koopcontract? Download dan ons gratis e-book! Hierin lees je onder andere:
- Wat staat er in het voorlopig koopcontract?
- Hoe werkt de wettelijke bedenktijd?
- Hoe ontbind je het koopcontract?
Ellis Schrijvers
Dit artikel is geschreven door Ellis en wordt je aangeboden door Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.