Trouwen in gemeenschap van goederen: en je koophuis?

Wanneer je gaat trouwen, kies je ervoor om je leven officieel te delen met de partner waarmee je het huwelijksbootje instapt. Maar, dit betekent niet automatisch dat je er ook voor wil kiezen om al je bezittingen met deze persoon te delen. Hoe werkt dat met een koophuis en hypotheekschuld?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
17 februari 2020
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 17 februari 2020
- Leestijd: 5 minuten

Wanneer je gaat trouwen, kies je ervoor om je leven officieel te delen met de partner waarmee je het huwelijksbootje instapt. Maar, dit betekent niet automatisch dat je er ook voor wil kiezen om al je bezittingen met deze persoon te delen. Hoe werkt dat met een koophuis en hypotheekschuld?


Trouwen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 2018 wordt elke nieuwe echtelijke verbintenis standaard gesloten in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat de bezittingen die je tot het huwelijk hebt vergaard, van jou alleen blijven. Wat je na het huwelijk opbouwt aan bezittingen, is automatisch van jullie gezamenlijk. Behalve schenkingen en erfenissen, die zijn dan weer persoonlijk.

Het 'nieuwe' trouwen

Deze wetswijziging naar beperkte gemeenschap van goederen moet voorkomen dat een van jullie - zonder dat je daarbij hebt stilgestaan toen jullie gingen trouwen - de helft van je vermogen moet afstaan in het geval van een scheiding. Daarnaast wordt voorkomen dat - in het geval dat een van de twee komt te overlijden - de achtergebleven partner niet automatisch moet opdraaien voor de hypotheekschuld. Maar dit betekent ook dat hij of zij niet automatisch kan blijven wonen in het huis. Let hier goed op!

Niet iedere bruid(egom) to be is ermee bezig, maar het wel of niet verdelen van je huidige bezit is van groot belang bij een huwelijk. Wil jij juist wel trouwen in volledige gemeenschap van goederen? Dan moet je dat dus apart aangeven en regelen bij de notaris. Maar hoe zit het met een koophuis in gemeenschap van goederen?

Trouwen en koopwoning in beperkte gemeenschap van goederen

Je kiest er standaard voor om je bezittingen die je voor het huwelijk hebt vergaard, op persoonlijke naam te houden. Dus ook je huis en hypotheekschuld. Wil je dat juist ook delen? Dan ga je naar de notaris. Alle schulden en bezittingen die jullie na het huwelijk opgebouwd of aangeschaft hebben, vallen wel onder jullie gezamenlijk goed.

Voor- en nadelen gemeenschap van goederen

Iedere situatie is anders, en daarom is het belangrijk om een afgewogen beslissing te maken of jullie wel of niet je bezit automatisch willen verdelen. Hieronder volgt een opsomming van de voor- en nadelen van het wel of niet kiezen voor gemeenschap van goederen als je een koophuis hebt.

1. Boedelmenging hypotheek

Door te trouwen in gemeenschap van goederen, zijn jullie allebei eigenaar van het huis en gezamenlijk verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Dit heet ‘boedelmenging’ en heeft als voordeel dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als jullie huis als gezamenlijk bezit wordt gerekend.

2. Samen een hypotheekschuld

Bedenk van tevoren goed of het wel verstandig is dat jullie allebei verantwoordelijk zijn voor de hypotheekschuld. Want als dit eenmaal zo geregistreerd staat, gaat je geldverstrekker ervan uit dat er maar liefst twee verantwoordelijken zijn voor de schuld. Alleen het van tevoren vastleggen van huwelijkse voorwaarden in een uitsluitingsclausule, waarbij het huis en de hypotheek uitgesloten zijn van het gedeelde goed, zorgt ervoor dat slechts een van jullie aansprakelijk is voor de hypotheek.

3. Koopwoning na overlijden

Mocht een van jullie komen te overlijden, dan kan de ander gewoon in het huis blijven wonen zonder dat de nabestaanden van de overleden partner daar iets aan kunnen doen. Dat is een fijne zekerheid. Maar, hierdoor is de overgebleven partner wel automatisch verantwoordelijk voor de gehele hypotheekschuld. En het is lastig om ineens in je eentje datzelfde bedrag op te moeten hoesten. Onthoud dit, wanneer jullie een keuze maken en laat het vastleggen in een testament.

4. Scheiden en een koophuis

Als jullie gaan scheiden en in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, hebben jullie allebei recht op de helft van het huis, tenzij anders aangegeven. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier een oplossing voor te vinden, zoals het huis verkopen of een van de twee uitkopen. Dit is voor veel (ex)-partners een knelpunt en daarom is het van groot belang dat er van tevoren goed is nagedacht over deze mogelijke situatie en dat er afspraken vastgelegd zijn.

Tips voor het wel of niet kiezen voor gemeenschap in goederen

Zowel het trouwen in gemeenschap van goederen als het apart houden van bezittingen heeft dus zo z’n voor- en nadelen. Hier enkele tips om uit te zoeken wat voor jullie de beste optie is.

  • Maak het bespreekbaar. Het is erg belangrijk om hier open over te praten met je partner, zodat jullie samen een beslissing kunnen maken die voor jullie beiden het beste is en goed voelt. Bespreek ook wat er gebeurt in geval van een scheiding. Niet leuk, wel belangrijk.
  • Duik in je eigen financiële verleden. Heb je ooit een schenking gehad die je juist wel of niet wil delen? Wil je alles delen behalve je huis? Je kunt ervoor kiezen om in gemeenschap van goederen te trouwen, maar enkele bezittingen erbuiten te laten middels een uitsluitingsclausule.
  • Als je ervoor kiest om niet in gemeenschap van goederen te trouwen, maak dan een plan voor wanneer een van de twee komt te overlijden. Dit is van groot belang om ervoor te zorgen dat de nabestaande niet in de problemen komt.

Als je niet gaat trouwen

Wel van plan om samen te gaan wonen, maar nog niet klaar om te trouwen? Dan is een samenlevingscontract misschien een optie. In onze gratis checklist 'Samenlevingscontract' lees je onder andere: 

  • hoe je een samenlevingscontract opstelt;
  • waarom een verblijvingsbeding zo belangrijk is;
  • wat er nog meer goed is om te vermelden.


Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.



Deel via:
Dit staat er in een samenlevingscontract  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek