Scheiden koophuis: hoe zit het met boeterente?

Bij een scheiding komt een hoop op je af. Er moeten allerlei zaken geregeld worden. Stel, jullie hebben samen een huis gekocht. Dan moeten ook hierover afspraken gemaakt worden. Hoe pak je dit aan? Je hebt gehoord dat je in sommige gevallen een boeterente moet betalen. Maar hoe zit dit precies? Lees het in ‘Scheiden koophuis: hoe zit het met boeterente?’.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
16 juli 2018
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 16 juli 2018
- Leestijd: 3 minuten

Bij een scheiding komt een hoop op je af. Er moeten allerlei zaken geregeld worden. Stel, jullie hebben samen een huis gekocht. Dan moeten ook hierover afspraken gemaakt worden. Hoe pak je dit aan? Je hebt gehoord dat je in sommige gevallen een boeterente moet betalen. Maar hoe zit dit precies? Lees het in ‘Scheiden koophuis: hoe zit het met boeterente?’.

Scheiden koophuis
Scheiden koophuis


Als jullie samen een huis hebben gekocht, zijn er bij een scheiding meerdere mogelijkheden. Zo kan de hypotheek op naam van één van beiden komen te staan door de ander uit te kopen. Ook kunnen jullie ervoor kiezen het huis te verkopen of samen eigenaar te blijven. Afhankelijk van de optie die jullie kiezen, komt er eventueel een boeterente om de hoek kijken.

Boeterente

Maar wat is een boeterente eigenlijk? Als je een hypotheek afsluit, zet je de rente meestal voor een bepaalde periode vast. De hypotheekverstrekker gaat ervan uit gedurende deze periode bepaalde inkomsten te hebben. Beëindig je de hypotheek vroegtijdig? Dan brengt de verstrekker in veel gevallen een bedrag in rekening: de boeterente. Hoeveel betaal je dan? Dit hangt er bijvoorbeeld vanaf hoelang de rentevaste periode nog loopt.

Boeterente bij scheiding: uitkopen

Als je je ex-partner uitkoopt, neem je zijn of haar deel van de woning en hypotheekschuld over. Hiervoor kan de hypotheek worden omgezet, maar je kunt er ook voor kiezen om de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. De lening komt dan alleen maar op jouw naam te staan.

Kies je voor oversluiten, dan betaal je bij de meeste geldverstrekkers een boeterente. Let er overigens op dat de geldverstrekker je hypotheekaanvraag weer helemaal opnieuw behandelt. Je kunt je partner pas echt uitkopen, als jij de hypotheek financieel gezien in je eentje kunt dragen. Je moet dus voldoende inkomen en spaargeld hebben.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid
Degene die het huis niet krijgt, moet zorgen dat de hypotheekverstrekker hem of haar ontslaat uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Tot die tijd blijf je namelijk medeverantwoordelijk voor het terugbetalen van de hypotheekschuld. De hypotheekverstrekker stelt hiervoor een driepartijenovereenkomst op. Zodra deze wordt ondertekend, ben je niet meer aansprakelijk.

Hoogte boeterente

Hoe wordt de hoogte van de boeterente bepaald? Zoals eerder genoemd, hangt dit mede af van de eventuele resterende rentevaste periode en bijbehorende hypotheekrente. Daarnaast telt de actuele hypotheekrente en resterend hypotheekbedrag mee. Mogelijke overige voorwaarden die de hypotheekverstrekker hanteert, kunnen ook een rol spelen.

Andere opties

Komt het huis niet op naam te staan van alleen jou of je ex-partner? Dan blijven er grofweg twee andere opties over.

Beiden eigenaar blijven
Zo kun je samen eigenaar blijven van het huis. Zo voorkom je een boeterente. Gezamenlijk eigenaarschap heeft echter wel allerlei financiële en belastingtechnische gevolgen. Zo heeft degene die vertrekt met de scheidingsregeling nog maar 24 maanden recht op hypotheekrenteaftrek. Ook is de kans klein dat hij of zij een hypotheek kan krijgen voor een nieuwe woning.

De echtelijke woning beïnvloedt je maximale hypotheek namelijk, je bent immers nog hoofdelijk aansprakelijk. De hypotheeklasten voor de oude woning tellen dan ook mee in de berekening. Bovendien is het bij Nationale Hypotheek Garantie niet mogelijk om twee huizen tegelijkertijd te krijgen.

Verkopen huis
Ook kunnen jullie ervoor kiezen om het huis te verkopen en met de opbrengst van de verkoop de hypotheek af te lossen. Voor het aflossen van je hypotheek door verkoop betaal je meestal geen boeterente bij je geldverstrekker. Wel komen er andere dingen bij kijken.

Brengt de verkoop niet genoeg op en blijven jullie zitten met een restschuld? Dan moeten jullie deze schuld onderling verdelen. Levert de verkoop meer op dan de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Ook deze moeten jullie verdelen. Welk deel ieder precies krijgt, hangt af van de afspraken die oorspronkelijk voor de hypotheek zijn gemaakt. Zijn jullie beiden voor 50% eigenaar, of ligt de verhouding anders?

Volgende huis kopen

Heb jij besloten een nieuw huis te kopen? Download dan ons gratis e-book over je volgende woning kopen. Daarin lees je meer over:

  • wat je moet doen bij overwaarde of restschuld;
  • tips om een nieuwe woning te vinden;
  • wat de mogelijkheden zijn voor de volgende hypotheek.



Annika Bolhuis
Annika werkte tussen 2015 en 2017 bij Knab. In die tijd schreef ze verschillende artikelen over het regelen van je geldzaken.



Deel via:
Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek