Nieuwbouwhuis kopen? 4 lastige termen uitgelegd

Ga je een nieuwbouwhuis kopen, dan vliegen de ingewikkelde begrippen je om de oren. En dat terwijl jij alleen maar die ene leuke woning wilt kopen. Om je een beetje op weg te helpen, leggen we hier de lastigste termen aan je uit. In begrijpelijke taal, zodat je er niet te lang bij stil hoeft te staan.
Gepubliceerd
4 mei 2018
Laatst geupdate
27 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 4 mei 2018
- Laatst geüpdate: 27 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Ga je een nieuwbouwhuis kopen, dan vliegen de ingewikkelde begrippen je om de oren. En dat terwijl jij alleen maar die ene leuke woning wilt kopen. Om je een beetje op weg te helpen, leggen we hier de lastigste termen aan je uit. In begrijpelijke taal, zodat je er niet te lang bij stil hoeft te staan.

Koppel doet belastingaangifte

Nieuwbouwhuis kopen: bouw- en grondrente

Bij nieuwbouw is er vaak sprake van verschillende soorten rentes. Zo kom je bouw- en grondrente tegen. Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, heeft de aannemer de grond vaak al gekocht. Omdat hij de kosten heeft ‘voorgeschoten’, mag hij de rente aan jou doorberekenen. Dat doet hij met de bouw- of grondrente.

Bij de koop van de woning wordt het percentage van de bouwrente door de aannemer vastgesteld. Het percentage schommelt tussen de 4% en 8% van de grondprijs, op jaarbasis. Het exacte bedrag hangt af van een heleboel factoren en wordt pas bij het passeren (hierover zometeen meer) bepaald. In de koop-/aanneemovereenkomst vind je terug welk percentage voor jou geldt.

Vanaf wanneer betaal je deze rente? 
De aannemer mag zelf bepalen vanaf welk moment hij de kosten in rekening brengt. Dat kan al vanaf het moment dat hij zelf in het bezit is van de grond. Het kan dus zijn dat je, op het moment dat je de koop/-aanneemovereenkomst tekent, de aannemer een aantal maanden bouwrente verschuldigd bent.

De grond passeren

Het passeren van de grond gebeurt bij de notaris. Je tekent de leveringsakte (voor de grond) en de hypotheekakte (voor het afsluiten van de hypotheek). Vanaf dat moment gaan de kosten voor de hypotheek in. Het verschil tussen passeren bij bestaande bouw en nieuwbouw is dat je de woning nog niet kan passeren. Die moet immers nog gebouwd worden. Je zult dus nog even moeten wachten totdat je de sleutels in handen krijgt.

Depotrente en renteverlies tijdens de bouw

Als je een nieuwbouwwoning koopt, wordt het geld dat bedoeld is voor de aannemer in eerste instantie in een bouwdepot gestort. Over dit geld ontvang je een rentevergoeding: de depotrente. Dat is een maandelijkse vergoeding voor het geld dat nog gereserveerd staat.

De aannemer bouwt in fases en in elke fase wordt er wat geld uit het bouwdepot gehaald. Dat betekent dus dat jouw rentevergoeding op dat moment lager wordt. De hypotheekrente die je betaalt over de hypotheek blijft echter gelijk. Omdat je steeds meer rente gaat betalen en minder rente ontvangt, nemen je hypotheeklasten toe. Dit noem je renteverlies tijdens de bouw.

Renteverlies meefinancieren
In sommige gevallen kan het interessant zijn om het renteverlies mee te financieren in je hypotheek. Bijvoorbeeld als je nu al erg hoge maandlasten hebt. Bespreek met je hypotheekadviseur of dat in jouw geval verstandig is.

Opschortende voorwaarden

De aannemer neemt opschortende voorwaarden op in de koopovereenkomst. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een percentage van het aantal huizen dat verkocht moet zijn voordat er wordt begonnen met bouwen, een omgevingsvergunning die onherroepelijk moet worden en een voorbehoud van financiering voor jou als koper. Als er niet aan deze opschortende voorwaarden wordt voldaan, is de koop niet definitief en zul je geen eigenaar worden van de woning.

De opschortende voorwaarden zijn dus van heel groot belang. Het is ook voor jou belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer de voorwaarden ingaan. Zo weet je precies hoelang je de tijd hebt voor het regelen van de hypotheek.

Ins & outs over nieuwbouw kopen

Ziezo, dat waren lastige termen waar je mee te maken krijgt bij het kopen van nieuwbouw. Maar er is natuurlijk veel meer wat je moet weten. Wat staat er allemaal in de koop-/aanneemovereenkomst? En kun je meerwerk meefinancieren in je hypotheek? In ons gratis e-book ‘Nieuwbouw kopen’ geven we antwoord op al deze vragen.Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek