Kavel kopen om zelf een huis te bouwen: houd hier rekening mee

Vooral in de Randstand is de huizenmarkt nog steeds aardig overspannen. Er gaan daar maar weinig borrels voorbij zonder dat dit onderwerp ter sprake komt. Meestal in de vorm van een spannend verhaal over bieden en overboden worden, of een enveloppenrace. Maar echte die-hards leveren tegenwoordig een hele andere strijd voor hun droomhuis: eentje tegen de elementen. In Amsterdam Noord kamperen mensen al maanden op bouwgrond in de hoop een kavel te bemachtigen. Je moet er maar tegen kunnen om een paar maanden in een caravan op het zand te wonen. Gelukkig kan het vaak ook anders. Kavel kopen? In dit artikel lees je wat je kunt verwachten.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
3 april 2020
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 3 april 2020
- Leestijd: 4 minuten

Vooral in de Randstand is de huizenmarkt nog steeds aardig overspannen. Er gaan daar maar weinig borrels voorbij zonder dat dit onderwerp ter sprake komt. Meestal in de vorm van een spannend verhaal over bieden en overboden worden, of een enveloppenrace. Maar echte die-hards leveren tegenwoordig een hele andere strijd voor hun droomhuis: eentje tegen de elementen. In Amsterdam Noord kamperen mensen al maanden op bouwgrond in de hoop een kavel te bemachtigen. Je moet er maar tegen kunnen om een paar maanden in een caravan op het zand te wonen. Gelukkig kan het vaak ook anders. Kavel kopen? In dit artikel lees je wat je kunt verwachten. 

Kavel-kopen-636277-edited.jpg

Kavel kopen: waar?

De eerste vraag die je jezelf stelt is natuurlijk: waar wil je straks gaan wonen? Ben je een echt stadsmens? Geen nood: ook in de grote steden komt regelmatig een stukje land vrij waar op gebouwd mag worden. Jouw gemeente heeft misschien zelf wel een aanbod van percelen? Daarnaast zijn er makelaars en projectontwikkelaars die grond verkopen. Het complete aanbod kun je online vinden. Op funda staan kavels maar kijk ook eens op websites als bouwkavels.nl, bouwkavelsonline.nl en zelfbouwinnederland.nl.

Met wie ga je bouwen?

Er zijn drie vormen van zelfbouw: alleen, samen met een groep of co-creatie met een projectontwikkelaar. We lichten ze hieronder toe.  

PO
Zelfbouw wordt ook wel particulier opdrachtgeverschap (PO) genoemd. Jij geeft namelijk als particulier, en niet als bouwbedrijf, de opdracht aan een architect en een aannemer om je eigen woning te realiseren. 

CPO
In Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ga je samen met een groep andere particulieren aan de slag om een wooncomplex op te zetten. Als bijvoorbeeld een oude school of fabriek wordt omgebouwd tot appartementen, wordt dat vaak geïnitieerd en gerealiseerd door een groep particulieren die daar willen gaan wonen.

Samen met anderen heb je natuurlijk veel meer slagkracht én geld, maar je moet wel goed met elkaar kunnen samenwerken. De meeste CPO projecten huren dan ook een projectleider in en/ of een technisch inspecteur om de kar te trekken. Ook zo lullig als er al een burenruzie ontstaat voordat jullie überhaupt naast elkaar wonen.

MO
Er is ook nog een tussenvorm: mede-opdrachtgeverschap (MO). Dit is een vorm van co-creatie tussen de opdrachtgever en de toekomstige bewoners. De kopers hebben veel inspraak in hoe het allemaal gaat worden, maar tegelijkertijd is er wel één opdrachtgever.

Wat wil je bouwen?

Als je eenmaal weet waar je wilt gaan wonen en of je voor individuele gezamenlijke bouw wilt gaan, kun je eindelijk gaan dromen over hoe je huis eruit moet komen te zien. Ga je nu dan toch echt voor dat ligbad op pootjes? Droom je altijd al van een mooie tuin op het zuiden of wil je juist graag een terras in de schaduw? Voor de boys een mancave? Met zelfbouw kun je je stoutste woondromen laten uitkomen.

Check ook goed of er randvoorwaarden zijn waar je je op jouw stukje bouwgrond aan moet houden. Als er beperkingen gelden staan deze in ieder geval in de uitgiftevoorwaarden of het koopcontract van de grond. Daarnaast is het belangrijk om je alvast te verdiepen in de voorwaarden voor het verkrijgen van een bouwvergunning van de gemeente. Soms is er een strak beeldkwaliteitsplan vastgesteld en heb je veel minder vrijheid in je bouwkeuzes dan je wellicht van tevoren zou denken.

Hoe koop je bouwgrond?

Als je eenmaal je oog op een mooi stukje Nederland hebt laten vallen, kun je je slag slaan.

1. Inschrijven 
Kamperen is meestal niet nodig om om een lapje grond te bemachtigen. Vaak is het mogelijk om een optie te nemen. Ook daar geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je hebt ook uitgiftes waarbij je moet loten of als gegadigde jezelf moet verkopen door te laten weten wat jouw bijdrage aan de nieuwe te bouwen buurt wordt. Tsja, het kost even wat tijd, maar als het goed is heb je dan straks ook iets heel moois in handen.

2. Verkoopgesprek
Ben jij geselecteerd, in-geloot of in-gekampeerd voor het perceel van je gading? Dan is het tijd voor een vreugdedansje én een verkoopgesprek met de aanbieder.

3. Tekenen voor optie 
Na dit gesprek kun je tekenen voor de grond. Als je krabbel staat, wordt het perceel een bepaalde tijd voor jou vastgehouden. Wiehoe! Wacht toch nog maar even voor je die fles champagne opentrekt. Je bent pas officieel grondbezitter als je alle bouwplannen helemaal concreet hebt en de omgevingsvergunning in de pocket is.

Oh ja, ondertussen kan je hypotheekadviseur ook je hypotheekaanvraag bij de bank indienen. Meer informatie over het regelen van een hypotheek bij zelfbouw, lees je in dit artikel

4. Alles in orde voor definitieve koop 
Het eerste wat je nodig hebt, is een ontwerp (en bouwtekening) voor je woning. Heb je de bouwtekening van je woning rond? Dan moet je offertes gaan aanvragen bij verschillende aannemers voor de bouw van je woning. Daarna moeten alle bouwplannen eerst worden goedgekeurd door de welstandscommissie. Voordat dat zover is, ben je zo een paar maanden verder. De laatste hindernis is het verkrijgen van de bouwvergunning. Hierop moeten de meeste zelfbouwers ook nog ongeveer zes weken wachten. En dan.. bouwen maar! 

Ga jij aan een zelfbouwproject beginnen? Dan is een handig stappenplan nooit weg. Met deze checklist 'Zelfbouw' bouw jij stap voor stap de woning van je dromen. Downloaden is helemaal gratis!



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:
Alles wat je moet weten als je zelf een huis bouwt  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek