Huis verhuren aan studenten? Zo pak je dat aan

Ben jij de trotse eigenaar van een tweede huis? Is het al een tijdje niet gerenoveerd en ben je voorlopig nog niet van plan om de woning op te knappen? Dan kun je ervoor kiezen om je pand te verhuren aan studenten en wat extra’s te verdienen. Maar dit moet je wel goed aanpakken. Waar moet je op letten als je besluit om je koophuis te verhuren aan studenten?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
4 september 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 4 september 2020
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij de trotse eigenaar van een tweede huis? Is het al een tijdje niet gerenoveerd en ben je voorlopig nog niet van plan om de woning op te knappen? Dan kun je ervoor kiezen om je pand te verhuren aan studenten en wat extra’s te verdienen. Maar dit moet je wel goed aanpakken. Waar moet je op letten als je besluit om je koophuis te verhuren aan studenten?

Verhuren aan studenten

Waarom zou je je huis verhuren aan studenten?

Het is een goed idee om te kijken wat de mogelijkheden zijn om je tweede huis te verhuren, want je kunt er makkelijk wat extra centen mee verdienen. Je hebt verschillende mogelijkheden. Misschien wil je het huis als vakantiewoning verhuren of heb je juist meer behoefte aan stabiele, lange termijn huurders. Maar als het huis aan renovatie toe is, en jij niet van plan bent om dit op korte termijn te doen, kun je er ook voor kiezen om studenten in je huis te laten wonen. Zij stellen vaak minder hoge eisen aan een woning en dat kan in jouw voordeel werken.

Lees je goed in

Als je je huis wilt verhuren, moet je er wel voor zorgen dat je aan de gestelde eisen en regels voldoet. Het mag namelijk niet zomaar.

Vergunning
Je moet ten eerste een vergunning aanvragen voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet bij de gemeente om je huis te mogen verhuren. Op een adres mag je op minimaal drie of vier personen een kamer verhuren. Deze regels verschillen echter per gemeente. Check dus zelf hoe het zit bij jou in de buurt.

Belastingen
Ook zijn er diverse belastingen die je moet betalen. Wanneer je je eigen huis verhuurt - omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent - moet je 70% van de huurinkomsten opgeven als 'inkomsten uit tijdelijke verhuur' in box 1. Je hebt dan tijdens deze periode recht op hypotheekrenteaftrek. Kosten voor het verhuren of schoonmaken voor de huurders, mag je opgeven als aftrekpost. 

Verhuur je een tweede woning - bijvoorbeeld een vakantiehuis? Dan hoef je de huurinkomsten niet opgeven, omdat je woning wordt belast als vermogen. In dit geval geef je de WOZ-waarde in box 3 op als 'overige onroerende zaak'.  Op de website van de Belastingdienst lees je de regels (en ook eventuele uitzonderingen) nog eens rustig na. 

Je hypotheek
Ook heb je nog toestemming van je bank nodig, als je een hypotheek hebt afgesloten voor je huis. Het kan zijn dat je verstrekker niet al te blij is met jouw verhuurkeuze: dit tast namelijk de woningwaarde aan. Ook bouwen huurders rechten op, wat ervoor zorgt dat ze moeilijker uit het pand te zetten zijn.

Maak strakke afspraken

Natuurlijk geldt het niet voor ze alle studenten, maar over het algemeen hecht deze groep iets minder waarde aan de woonkwaliteit van hun huis. Dat betekent ook dat ze niet altijd even zuinig en voorzichtig omgaan met het interieur. Vraag een fatsoenlijk bedrag als borg, wat je eventueel kunt inhouden als je huurders het huis niet zo achterlaten als afgesproken. Ook is het handig om afspraken te maken wat betreft het aantal personen dat er mag wonen en wat wel en niet veranderd mag worden aan het huis.

Vraag een eerlijke huurprijs

Studenten hebben vaak niet zo’n groot budget en zijn daarom minder gebrand op ruimte en privacy. Daarom kun je ervoor kiezen om je huis zo in te delen dat het te bewonen is door meerdere studenten. Als je hiervoor veel moet verbouwen, is het handiger om te kijken naar een andere optie. Het rendement is dan waarschijnlijk niet zo hoog, want studentenhuizen hebben vaak niet zo’n heel hoge huur. Hoeveel huur je maximaal voor een woning kunt vragen, bereken je volgens het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel. 

Denk aan de omgeving

Niet iedere buurt is blij met de komst van (nog) een studentenhuis. Als het een rustige buurt is, is het misschien niet het beste plan om feestende studenten in je huis te laten wonen. Daar kunnen problemen van komen. Het is daarom netjes om te overleggen met de buren en op zoek te gaan naar de juiste huurders voor je huis. Er zijn ook genoeg rustige studenten die niet snel voor (geluids)overlast zullen zorgen.

Onderzoek verschillende opties: kamer verhuren?

Het kan zijn dat het in jouw geval niet zo handig is om van het huis een typische studentenwoning te maken. Maar er zijn meer opties. Denk ook bijvoorbeeld aan een hospitawoning: onzelfstandige huizen waarin de eigenaar zelf ook woont, en een kamer verhuurt aan een student. De huurder bouwt dan in de eerste 9 maanden geen huurbescherming op, en de verhuurder mag het contract te allen tijde zonder opgave van reden verbreken. Of misschien heb je liever een lange termijn huurder? Keuze genoeg.

Je huis verhuren aan studenten?

Ben jij enthousiast geworden en wil je je huis verhuren aan studenten? Dan helpen wij je een eindje op weg. Download onze gratis model huurovereenkomst zodat je weet aan welke voorwaarden de overeenkomst moet voldoen.



Susan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek