Huis kopen of huren: wat is verstandig?

 • Gepubliceerd: 8 september 2017
 • Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
 • 4 minuten

“Huizenkoper vrijwel altijd goedkoper uit dan huurder”, kopte de Volkskrant afgelopen week. Het dagblad deed uitgebreid onderzoek naar de maandelijkse woonlasten van huiseigenaren versus huurders. Ze proberen hiermee antwoord te geven op een aloude vraag die onder iedereen leeft: hoe woon ik het voordeligst? Met de stijgende huurprijzen tegenover de huidige lage hypotheekrente word je toch wel even aan het denken gezet. Wat is momenteel nou voordeliger, een huis kopen of huren? En hoe bepaal je nu wat voor jou de beste keuze is?

Kopen of huren

Huis kopen of huren: de maandlasten

De huurprijzen stijgen elk jaar weer, terwijl de vraagprijzen van koophuizen momenteel over het algemeen erg gunstig zijn. Daarnaast is de huidige hypotheekrente erg laag, waardoor de totale maandlasten van een huizenkoper tegenwoordig lager kunnen zijn dan die van een huurder. De ene huurwoning is echter de andere niet. De huurmarkt is namelijk verdeeld in sociale en geliberaliseerde huur, ook wel vrije sector huur. Daar gaan we nu eerst op in.

Sociale huur versus vrije sector huurwoningen

Sociale huur en private huur worden van elkaar gescheiden door de zogenaamde liberalisatiegrens. Deze is per 1 januari 2015 vastgesteld op € 710,68. Dit betekent dat jij een sociaal huurcontract hebt als de aanvangshuurprijs zich onder de € 710,68 per maand bevindt. Ligt jouw aanvangshuurprijs boven dit bedrag, dan is jouw huurwoning geliberaliseerd. Dit bedrag vormt trouwens ook de bovengrens om in 2015 voor huurtoeslag in aanmerking te komen. Je komt dus per definitie niet in aanmerking voor huurtoeslag als je in een vrije sector huurwoning woont, ook al zou je er met je inkomen wel recht op hebben.

Sociale huur
Om in een sociale huurwoning te kunnen wonen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat je inkomen niet te hoog mag zijn. Sinds 1 juli 2015 moeten woningcorporaties jaarlijks minimaal 80% van hun vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot € 34.911. 10% mag naar huishoudens met een inkomen tussen € 34.911 en € 38.950 en 10% mag naar de hogere inkomens.

Vrije sector huurwoningen
Is jouw inkomen te hoog voor sociale huur? Dan ben je aangewezen op vrije sectorwoningen en krijg je te maken met verhuurders die veel meer vrijheid hebben om de huurprijs te bepalen. Dat resulteert in de praktijk vaak in torenhoge prijzen, vooral in de Randstad. In dit gebied is namelijk een groot tekort aan geliberaliseerde huurwoningen. In Amsterdam betaal je al snel € 20 per vierkante meter, terwijl kopers maar € 12 betalen. ‘Dan ga je toch kopen’, zou je misschien denken. Het komt echter maar al te vaak voor dat deze mensen door de huidige leenregels überhaupt niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Zij kunnen dus niet om die dure huurwoning heen als ze in onze hoofdstad willen blijven wonen.

Sociale huurwoning versus koophuis

Geliberaliseerde huur is over het algemeen erg duur. Stukken duurder dan kopen, en ook dan sociale huur. Dat komt voor de meeste mensen nou niet echt als een verrassing. Maar uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat zelfs sociale huurders hogere woonlasten hebben dan kopers*. Woningcorporaties hebben namelijk de afgelopen jaren de huren van vrijkomende woningen flink opgetrokken. En dat terwijl de huizenprijzen juist vrij laag zijn. Dat veroorzaakt in combinatie met de lage hypotheekrente lagere hypotheeklasten. Alleen in Amsterdam en Utrecht zijn kopers duurder uit dan sociale huurders omdat daar de huizenprijzen zijn gestegen. 

* Let wel dat bij de berekening van de maandelijkse woonlasten in het onderzoek geen rekening is gehouden met zaken als kosten koper en eventuele erfpacht. Dit zijn natuurlijk wel zaken die de maandlasten van een koper verhogen.

Wat past bij jou?

Wil je nagaan of kopen of huren het beste bij je past? Stel dan een budget voor jezelf vast wat je aan maandlasten kunt besteden. Inventariseer vervolgens wat je voor dat bedrag zou kunnen huren en kopen. Dat laatste check je gratis met onze Hypotheek Checker. Wat is gunstiger? Daarnaast moet je ook aan de volgende zaken denken voordat je een keuze maakt:

 • Waar wil je wonen? De Randstad is een relatief duurder verhaal dan Limburg of Friesland.
 • Heb je een vast inkomen? Als je een huis wilt kopen moet je er wel zeker van zijn dat je de komende dertig jaar die hypotheeklasten kunt dragen. 
 • Denk ook aan de toekomst. Wil je misschien minder werken vanwege een kinderwens? Ook dan moet je de woonlasten kunnen blijven betalen.
 • Hoe lang wil je in je nieuwe huis wonen? Als vuistregel geldt dat kopen pas voordelig is als je er in ieder geval vijf jaar wilt blijven wonen. Weet je niet of je dat wel haalt, dan is huren slimmer. Van een huurcontract kun je immers makkelijker af.

Kopen heeft een aantal nadelen:

 • Kopen gaat niet zonder risico. Een huis kan minder waard worden, zodat de hypotheek hoger is dan de woningwaarde. Dat is een hoop mensen de afgelopen jaren overkomen. Huurders hebben die onzekerheid niet. 
 • Naast hun hypotheek krijgen kopers met allerlei aanvullende kosten te maken, zoals onderhoud. Ook zijn er een aantal belastingen en verzekeringen waar je alleen als huiseigenaar mee te maken krijgt. Van deze extra kosten hebben huurders geen last.

Maar kopen heeft ook zeker een groot voordeel:

 • Kopers ‘gooien geen geld weg’. Als je nu je eerste huis koopt, ben je verplicht af te lossen op de hypotheek als je recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek heb je de volledige lening terugbetaald en is de woning van jou. Het bedrag dat je maandelijks aan hypotheeklasten betaalt is dus voor een groot deel een investering. Alleen de hypotheekrente die je maandelijks betaalt aan de bank, ben je kwijt. Maar die kun je wel weer aftrekken van je inkomen als je belastingaangifte doet. 

Uiteindelijk is het helemaal aan jezelf of je liever koopt of huurt. Ben je er al uit dat je wil gaan kopen? Check dan dit stappenplan hypotheek afsluiten en je weet precies welke stappen je moet doorlopen om de sleutel van je droomwoning te ontvangen.Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.


Deze stappen doorloop je bij het afsluiten van je hypotheek Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek