Huis kopen of huren? 7 dingen waar je rekening mee moet houden!

Is het verstandig je huurwoning op te zeggen en een eigen woning te kopen? Je hebt een vast contract en zou met jouw inkomen een hypotheek kunnen krijgen, maar is huren niet veel relaxter? Waar moet je eigenlijk rekening mee houden als je overweegt te gaan kopen?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geüpdatet
4 oktober 2017
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
- Leestijd: 4 minuten

Is het verstandig je huurwoning op te zeggen en een eigen woning te kopen? Je hebt een vast contract en zou met jouw inkomen een hypotheek kunnen krijgen, maar is huren niet veel relaxter? Waar moet je eigenlijk rekening mee houden als je overweegt te gaan kopen?

Huis kopen of huren

Huis kopen of huren: waar moet je rekening mee houden?

Als je verhuisplannen hebt, maar twijfelt tussen een huis kopen of huren, neem dan de volgende zeven zaken mee in je overweging.

1. Hoe lang ben je van plan in dit huis te blijven wonen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is voor hoelang je van plan bent naar een nieuwe woning te verkassen. De vuistregel voor het kopen van een eigen huis, is dat het financieel aantrekkelijk wordt als je er ongeveer vijf jaar blijft wonen.

Vind je nu het leuk om in het centrum van de stad boven de kroeg te wonen, maar zie jij jezelf daar over een paar jaar ook weer vertrekken? In dat geval is het slim om een huurwoning te zoeken. De meeste huurcontracten ga je aan voor een periode van één jaar. Daarna kun je in veel gevallen de huur opzeggen wanneer jij wilt. Meestal heb je een opzegtermijn van één of twee maanden. Als je een koopwoning hebt waar je uit wilt, dan kan het soms even duren voordat je deze hebt verkocht. 

2. Inkomen nu en in de toekomst

Denk ook goed na over het inkomen wat je nu hebt en of je daarin veranderingen verwacht. Carrière maken en flink meer gaan verdienen is natuurlijk prettig. Maar bedenk als je een huis gaat kopen goed op welk deel van je inkomen je de hypotheek wilt baseren. Je zult dan dat inkomen moeten blijven inbrengen, wil je in je woning kunnen blijven wonen.

Een huurwoning opzeggen is natuurlijk zo gedaan, en je kunt dan een goedkopere huurwoning zoeken. Een vriendin van mij vertelde eens dat ze eigenlijk wel ander werk zou willen gaan doen, maar zich vanwege haar hoge hypotheek geen stapje terug in inkomen kon veroorloven. Best jammer om vast te zitten aan een baan die je eigenlijk niet meer wilt. Misschien wil je wel gaan ondernemen? Of heb je een kinderwens en ben je van plan om, als het zover is, een dag minder te gaan werken? Dat moet dan financieel wel mogelijk zijn.

3. Maandlasten huur versus hypotheek

Mocht jij twijfelen tussen een huis kopen of huren, dan kan het helpen voor jezelf een budget te stellen van woonlasten. Inventariseer goed wat je voor dat bedrag zou kunnen kopen en huren. Houd in het geval van een koopwoning wel rekening met andere kosten waar je als woningeigenaar mee te maken krijgt. Wil jij berekenen wat je maandlasten worden als je een woning gaat kopen? Check je maandlasten hier gratis

4. Met welke kosten krijg je te maken als woningeigenaar?

Als je een woning gaat kopen, krijg je in ieder geval te maken met vier kostenposten:

1. De bijkomende kosten als je de woning koopt, zoals de overdrachtsbelasting, zijn altijd voor rekening van de koper. Dat geld ben je dus sowieso kwijt.

2. Ga jij je eerste woning kopen en je sluit daarvoor een hypotheek af? Dan ben je verplicht een hypotheekvorm te kiezen waarbij je maandelijks aflost op de hypotheek. Na afloop van de looptijd van de hypotheek, die meestal 30 jaar is, is de woning dus van jou. Ga je voor 30 jaar huren? Dan heb je misschien elke maand net zoveel geld betaald maar is het huis niet van jou. En zo komen we weer terug bij de eerste vraag: voor hoe lang ben je van plan in de woning te blijven? Denk je er wel een tijdje in vooruit te kunnen? Dan loont kopen misschien wel.

3. Kosten voor onderhoud en verbetering van de woning: wil jij geld investeren in de verbetering van je eigen woning? Misschien wordt je huis hierdoor meer waard en kun je de investering bij verkoop weer terugverdienen, bijvoorbeeld kosten voor isolatie van de woning. Van smaakgevoelige investeringen, zoals een nieuwe keuken of badkamer, is het maar de vraag of je deze kunt “terugverdienen”. Dat zal je altijd pas achteraf weten. Krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren? Houd dan ook rekening met de VvE bijdrage die je moet betalen. Hieruit worden bijvoorbeeld de opstalverzekering en het onderhoud buiten betaald.

4. Verder zijn er nog andere lasten voor woningbezit, zoals belastingen waar je als huurder niet mee te maken hebt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb) en gemeentelijke heffingen.

5. Hoeveel zekerheid wil je?

Ook al is het wettelijk aan banden gelegd, je kunt erop rekenen dat je huur elk jaar zal stijgen. Maar misschien heb je wel recht op huursubsidie? Als je een koopwoning koopt en je laat de rente voor een bepaalde periode vastzetten, dan weet je voor die hele periode exact wat jouw bruto vaste lasten per maand zijn. In dat geval heb je dus met een koopwoning meer zekerheid dan met een huurwoning over je maandlasten. Alleen zijn bij een eigen woning de onverwachte kosten voor onderhoud lastig te voorspellen.

6. Onderhoud

Woningeigenaar zijn betekent namelijk ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van je woning. De onderhoudsbeurt voor de CV-ketel en de aanleg van een extra stroomgroep, zijn voor je eigen rekening. Ook zal je zelf het dak op moeten als er een paar dakpannen scheef liggen. Heb jij twee linker handen en kun je nog geen boutje van een moer onderscheiden? Dan is huren misschien toch meer jouw ding. Mocht er groot onderhoud nodig zijn, dan is je huisbaas verantwoordelijk om het probleem op te lossen.

7. Geld weggooien

Voorstanders van kopen zeggen vaak “dat je de huur sowieso weggooit”. Wat ze daarmee bedoelen, is dat je elke maand huur betaalt en niets opbouwt. Ga jij je eerste woning kopen sluit je en hypotheek af? Dan ben je verplicht af te lossen op de hypotheek. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek heb je de volledige lening terugbetaald en is de woning van jou. Lees meer over deze hypotheekvormen in dit e-book Annuïtair of lineair aflossenMarit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ontdek de verschillen tussen de annuïtaire en lineaire hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek