Huis kopen met vrienden: mag dat wel?

Je bent single, geniet van het leven en hebt een leuke baan met een prima salaris. Jij hebt het goed voor elkaar! Hoewel, een mooi huisje zou fijn zijn, want die studentenkamer ben je inmiddels flink ontgroeid. Maar huren in de stad is ontzettend duur en voor sociale huur verdien je te veel. Daarom overweeg je een huis kopen met vrienden, maar mag dat eigenlijk wel?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geüpdatet
30 december 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 30 december 2019
- Leestijd: 3 minuten

Je bent single, geniet van het leven en hebt een leuke baan met een prima salaris. Jij hebt het goed voor elkaar! Hoewel, een mooi huisje zou fijn zijn, want die studentenkamer ben je inmiddels flink ontgroeid. Maar huren in de stad is ontzettend duur en voor sociale huur verdien je te veel. Daarom overweeg je een huis kopen met vrienden, maar mag dat eigenlijk wel?

Huis kopen met vrienden-928560-edited.jpg

Een huis kopen met vrienden

Om je heen en in de media lees je steeds vaker over vrienden die samen een huis kopen. Dat klinkt goed! Iets te goed misschien wel, want zo makkelijk gaat dat allemaal niet. Laten we twee veelvoorkomende situaties onder de loep nemen.

Eén van jullie koopt het huis

Verdien jij of verdient de vriend of vriendin waarmee je wilt samenwonen genoeg om een hypotheek te krijgen? Dan klinkt het logisch om één van jullie het huis te laten kopen. Om de vaste lasten te bekostigen betaalt de ander huur. Ideaal! Helaas moeten we je uit de droom helpen. De geldverstrekker moet jou namelijk toestemming geven om een deel van de woning te verhuren en dat gebeurt vaak niet. Dan mag verhuur officieel dus niet.

Jullie kopen samen het huis

In een tweede situatie wordt het huis door jullie beiden gekocht. De hypotheek komt dan op naam van jullie allebei te staan. Het inkomen van degene die het minst verdient, wordt voor 80% meegeteld. Rekenvoorbeeld: jij verdient jaarlijks € 30.000 en de vriend waarmee je de woning koopt € 25.000. Dan is het inkomen waarop de hypotheek wordt gebaseerd € 50.000. 

Klinkt goed, toch? Maar let op: de hypotheekverstrekker stelt jullie beiden aansprakelijk voor de aflossing van de hypotheek. Dit betekent ook dat de bank het hele bedrag op één van jullie kan verhalen, mocht de ander niet meer in staat zijn te betalen. Hoe jullie de betaling onderling oplossen, maakt voor de bank namelijk niet uit. Een behoorlijk risicovolle constructie dus.

Goede afspraken

Besluit je ondanks alles toch een huis te kopen met vrienden, dan is het belangrijk om alle onderlinge afspraken vast te leggen in een document. Omdat jullie geen relatie hebben is een samenlevingscontract niet van toepassing, maar heb het er wel over wat jullie allemaal willen afspreken. Zo voorkom je op een later moment discussie over wat er al dan niet is afgesproken.

Denk bijvoorbeeld aan afspraken over wie welke vaste lasten of huishoudelijke uitgaven betaalt en - niet onbelangrijk - wat er gebeurt met het huis als één van jullie wil verhuizen, een relatie krijgt en wil gaan samenwonen of misschien wel komt te overlijden. En wat gebeurt er als jullie ruzie krijgen? Een goede vriendschap kan ineens hele andere vormen aannemen wanneer jullie samen in een huis wonen. 

Persoonlijk hypotheekadvies

Iedere situatie is natuurlijk anders. Het is daarom verstandig om hypotheekadvies in te winnen, aangepast op jouw persoonlijke situatie, voordat je zo’n grote beslissing neemt. 

Gratis oriëntatiegesprek

Als een woning op het oog?

Heb je al een woning op het oog die je eventueel samen met iemand anders wilt kopen? Bereken dan met onze gratis tool of je die woning kan betalen en hoeveel eigen je geld je eventueel moet inleggen. Dan kun je dit direct overleggen met je mede-koper en weten jullie waar jullie aan toe zijn. Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Kun jij jouw droomwoning betalen?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek