Huis kopen met vrienden: mag dat wel?

Ben je op zoek naar een eigen huis? Het kan als alleenstaande lastig zijn om iets leuks en betaalbaars te vinden in de huidige woningmarkt. Misschien overweeg je daarom nu om een huis te kopen met vrienden, maar mag dat eigenlijk wel?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Ben je op zoek naar een eigen huis? Het kan als alleenstaande lastig zijn om iets leuks en betaalbaars te vinden in de huidige woningmarkt. Misschien overweeg je daarom nu om een huis te kopen met vrienden, maar mag dat eigenlijk wel?

Huis kopen met vrienden-928560-edited.jpg

Een huis kopen met vrienden?

Om je heen hoor je wel eens over vrienden die samen een huis kopen. Dat klinkt goed! Iets te goed misschien wel, want zo makkelijk gaat dat allemaal niet. Laten we twee veelvoorkomende situaties onder de loep nemen.

Eén van jullie koopt het huis

Verdien jij of verdient de vriend of vriendin waarmee je wilt samenwonen genoeg om een hypotheek te krijgen? Dan hebben jullie wellicht bedacht dat één van jullie het huis koopt. Om de vaste lasten te bekostigen, betaalt de ander huur. Helaas kan dit in de praktijk niet. De geldverstrekker moet jou namelijk toestemming geven om een deel van de woning te verhuren en dat gebeurt vaak niet. Dan mag verhuur officieel dus niet.

Jullie kopen samen het huis

In een tweede situatie wordt het huis door jullie beiden gekocht. De hypotheek komt dan op naam van jullie allebei te staan. Het inkomen van degene die het minst verdient, wordt in 2024 voor 100% meegeteld. 

Maar let op: De hypotheekverstrekker stelt jullie beiden aansprakelijk voor de aflossing van de hypotheek. Dit betekent ook dat de bank het hele bedrag op één van jullie kan verhalen, mocht de ander niet meer in staat zijn te betalen. Hoe jullie de betaling onderling oplossen, maakt voor de bank namelijk niet uit. Dit brengt dus risico's met zich mee.

Maak goede afspraken

Besluit je toch om een huis te kopen met vrienden, dan is het belangrijk om alle onderlinge afspraken vast te leggen in een document. Omdat jullie geen relatie hebben, is een samenlevingscontract niet van toepassing, maar heb het er wel over wat jullie allemaal willen afspreken. Zo voorkom je op een later moment discussie over wat er al dan niet is afgesproken.

Denk bijvoorbeeld aan afspraken over wie welke vaste lasten of huishoudelijke uitgaven betaalt en - niet onbelangrijk - wat er gebeurt met het huis als één van jullie wil verhuizen, een relatie krijgt en wil gaan samenwonen of misschien wel komt te overlijden. En wat gebeurt er als jullie ruzie krijgen? Een goede vriendschap kan ineens hele andere vormen aannemen wanneer jullie samen in een huis wonen. Allemaal scenario's om vooraf rekening mee te houden.

Win persoonlijk hypotheekadvies in

Iedere situatie is natuurlijk anders. Het is daarom verstandig om hypotheekadvies in te winnen - aangepast op jouw persoonlijke situatie - voordat je zo’n grote beslissing neemt. 

Al een woning op het oog?

Heb je al een woning op het oog die je eventueel samen met iemand anders wilt kopen? Bereken dan met onze gratis tool of je die woning kan betalen en hoeveel eigen geld je eventueel moet inleggen. Dan kun je dit direct overleggen met je mede-koper en weten jullie waar jullie aan toe zijn. 



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:

Kun jij jouw droomwoning betalen?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek