7 valkuilen om te vermijden als je nieuwbouw koopt

Het kopen van nieuwbouw heeft allerlei voordelen. Je huis wordt met de nieuwste van de nieuwste technieken gebouwd en je hebt sowieso een duurzaam huis. Er zijn echter wel zaken waar je even goed op moet letten. In dit artikel lees je zeven typische valkuilen en tippen we je hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Gepubliceerd
22 juni 2018
Laatst geupdate
9 mei 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 22 juni 2018
- Laatst geüpdate: 9 mei 2019
- Leestijd: 3 minuten

Het kopen van nieuwbouw heeft allerlei voordelen. Je huis wordt met de nieuwste van de nieuwste technieken gebouwd en je hebt sowieso een duurzaam huis. Er zijn echter wel zaken waar je even goed op moet letten. In dit artikel lees je zeven typische valkuilen en tippen we je hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Nieuwbouw kopen, vrouw leest op haar telefoon over de 7 valkuilen

1. Klakkeloos akkoord gaan met de meerwerklijst

Al het meerwerk dat je naast het standaard op te leveren huis kunt laten uitvoeren, vind je terug op de meerwerklijst. Kijk hier goed naar, want soms moet je voor de meest voor de hand liggende voorzieningen al extra betalen. Dat wil je natuurlijk liever niet. Zorg er daarom voor dat je de meerwerklijst kunt inzien voordat je de koop-/aanneemovereenkomst tekent. Dan kun je eventueel nog onderhandelen over de te verrichten werkzaamheden. 

Teken daarnaast alleen voor zaken die helemaal duidelijk zijn. Zorg dus dat je alle nodige werkzaamheden zwart op wit hebt staan, voorzien van een volledige omschrijving en een duidelijke prijs. 

2. Kosten voor meerwerk niet helemaal scherp hebben

Bovenstaande tip is extra belangrijk omdat de kosten voor meerwerk bovenop de koop-/aanneemsom van de woning komen. Deze kun je niet altijd helemaal meefinancieren in je hypotheek. Geldverstrekkers hebben namelijk eigen regels voor de financierbaarheid van meerwerk.

Teken vooral niet zomaar voor zaken waarvan de prijs als ‘nader te bepalen’ is geformuleerd, want als dat oploopt kun je dat uit eigen zak betalen.

3. ‘Onbenoemde ruimtes’ onbenoemd laten

In de technische omschrijving van een nieuwbouwwoning kom je regelmatig 'onbenoemde ruimtes' tegen. Dit kan bijvoorbeeld een zolderkamer zijn. Maar let op! Bij deze ruimtes worden dus geen eisen gesteld aan bijvoorbeeld isolatie, ventilatie, de hoogte van de ruimte, geluidsreductie, het te verwachten afwerkingsniveau en de hoeveelheid daglicht.

Als jij dus ooit die zolderkamer als kinderslaapkamer wilt gebruiken, is het handig om nu al te bespreken met de aannemer of dat soort plannen voor onbenoemde ruimtes mogelijk zijn. 

4. Pas tijdens de overdracht goed rondkijken

Misschien voel je je bezwaard om zomaar de bouwplaats op te gaan en te kijken hoe de bouw vordert. Maar door al tijdens de bouw regelmatig een kijkje te nemen bij je toekomstige woning, kun je tijdig spotten of er iets niet goed gaat of als bepaalde afspraken niet worden nageleefd. Een typisch voorbeeld is dat stopcontacten op verkeerde plekken worden geïnstalleerd, of lichtpunten. 

5. Zonder expert naar de oplevering van je nieuwbouwwoning gaan

De woninginspectie bij oplevering van het nieuwbouwhuis is niet het moment om te besparen op de kosten van een expert. Alle gebreken moeten namelijk worden geïnventariseerd en vermeld in een opleveringsrapport, dat door jou en de aannemer wordt ondertekend.

En ja, gebreken zullen er helaas zijn. Een nieuwbouwwoning wordt namelijk met gemiddeld 15 gebreken afgeleverd. Dit kunnen kleine dingetjes zijn, maar ook bouwfouten waardoor je bijvoorbeeld met flinke lekkages komt te zitten.

Met je handtekening verklaar je dat je de woning aanvaardt, met uitzondering van de geconstateerde gebreken. De aannemer is dan verantwoordelijk voor het maken van de gebreken. Het is dus van belang dat de lijst compleet is en daar kun je een bouwkundig expert heel goed bij gebruiken.

6. De ‘stookperiode’ vergeten

Is jouw woning eenmaal opgeleverd? Houd er rekening mee dat je jouw nieuwbouwhuis niet direct kunt bewonen. Tijdens de bouw zijn de muren in aanraking gekomen met regen en ook de bouwmaterialen zoals beton, bevatten vocht. Dit bouwvocht zul je dus eerst eruit moeten stoken voordat je het huis kunt betrekken. Ook het schilderen van de muren of het leggen van de vloeren zal moeten wachten tot nadat het vocht eruit is. 

Je kunt het huis het beste geleidelijk opwarmen. In de eerste week stook je het huis op tot 17 graden om daar vervolgens elke week een graadje erbij te doen, totdat je de 20 graden hebt bereikt. Stook niet ineens te hard, om krimpscheuren en schade aan de constructie te voorkomen.

7. Na de oplevering zelf opdraaien voor gebreken

Ook na de oplevering is het bouwbedrijf nog steeds verantwoordelijk voor gebreken. Je hoeft dus niet zelf voor de kosten op te draaien van eventuele gebreken, als je deze na de oplevering aantreft. Ook al heb je al getekend. Je hebt namelijk zoiets als een garantie.

Als in de eerste zes maanden na de oplevering gebreken boven water komen, moet het bouwbedrijf deze alsnog herstellen. Daarna blijft de aannemer nog vijf jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken: gebreken die je bij de overdracht niet kon ontdekken. Ook is de aannemer de eerste twintig jaar na de oplevering aansprakelijk voor ernstige gebreken, zoals een grote constructiefout.

Lees je in met ons gratis e-book

Het kopen van nieuwbouw gaat heel anders dan het kopen van een 'normale' woning. Je leest in ons gratis te downloaden e-book ‘Nieuwbouw’ precies waar je mee te maken krijgt:

  • Alles over de koop-/aanneemovereenkomst.
  • Wat meerwerk is en hoe je het financiert.
  • Wat je doet als er gebreken zijn na oplevering.


Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek