De voordelen van beleggen in grondstoffen

Je hoort het vast wel eens: de prijzen van olie zijn weer gestegen of gedaald. Voor beleggers is dit belangrijke informatie, want het bepaalt deels de koersen op de beurs. Dit geldt zeker wanneer je ook zelf belegt in grondstoffen. In dit artikel vertellen we je waarom het interessant kan zijn om te beleggen in grondstoffen.
Gepubliceerd
21 december 2018
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 21 december 2018
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 3 minuten

Je hoort het vast wel eens: de prijzen van olie zijn weer gestegen of gedaald. Voor beleggers is dit belangrijke informatie, want het bepaalt deels de koersen op de beurs. Dit geldt zeker wanneer je ook zelf belegt in grondstoffen. In dit artikel vertellen we je waarom het interessant kan zijn om te beleggen in grondstoffen.

Waarom beleggen in grondstoffen?

Waarom zou je beleggen in grondstoffen?

Grondstoffen zijn misschien niet zo populair als aandelen of obligaties, maar toch kan het een goed idee zijn om grondstoffen op te nemen in je beleggingsportefeuille. Waarom? Hieronder een aantal redenen om te beleggen in grondstoffen.

Grondstoffen zijn schaars

Een belangrijk aspect van grondstoffen is dat de voorraad beperkt is. Dit betekent dat de prijs ervan bepaald wordt door de wisselwerking tussen vraag en aanbod.

Het kan voorkomen dat bepaalde grondstoffen overgeproduceerd worden, waardoor de beschikbare voorraad toeneemt en de prijzen van deze grondstoffen dalen. Maar als de vraag groter wordt dan het aanbod, ontstaat er schaarste en zie je meestal een trend met stijgende prijzen als gevolg.

Stijgende vraag

Bepaalde grondstoffen zijn sterk in trek bij opkomende economieën. Kijk bijvoorbeeld naar de economische groei die China de afgelopen decennia heeft gekend. De vraag naar grondstoffen is daar enorm geweest. Het is niet ondenkbaar dat Afrika de komende jaren ook flinke groei gaat doormaken. Dit soort omstandigheden kunnen grondstoffen een interessante belegging maken.

Goede spreiding

Het is een goed idee om je inleg te verspreiden over verschillende beleggingscategorieën. Door naast aandelen en obligaties, ook te beleggen in grondstoffen spreid je de risico’s die je loopt. Lees meer over het beperken van risico’s.

Risico's van beleggen in grondstoffen

Uiteraard zijn er aan beleggen in grondstoffen risico’s verbonden. Grondstoffen kunnen namelijk volatiel zijn. Dit betekent dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. Hou er altijd rekening mee dat je beleggingen minder waard kunnen worden. Lees meer over de risico’s van beleggen.

In welke grondstoffen kun je beleggen?

Goud en olie zijn verreweg de populairste grondstoffen onder beleggers. Maar uiteraard zijn er heel veel andere grondstoffen waar je in kunt beleggen. Denk aan ijzer, koper en gas. Maar ook aan landbouwproducten zoals cacao, koffie en mais, of chemische stoffen zoals uranium en lithium.

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?

Als je wilt beleggen in grondstoffen zijn er een aantal opties. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in bedrijven die grondstoffen delven, of verwerken tot halffabrikaten.

Daarnaast kun je ook toegang krijgen tot de grondstoffenmarkt door middel van ETF’s. Dit zijn beleggingsproducten waarmee je in één keer in verschillende grondstoffen of in verschillende bedrijven kunt beleggen die actief zijn op de grondstoffenmarkt. Je kunt ETF’s zien als een soort beleggingsmandjes.

Heb jij nog niet zo veel ervaring met beleggen? Lees dan ons handige stappenplan over beginnen met beleggen.

Beheerd beleggen bij Knab

Bij Knab Beheerd Beleggen laat je je geld beleggen door experts. Wij stellen een portefeuille voor je samen die past bij jouw financiële situatie en je verwachtingen qua rendement en risico’s. Daarbij spreiden we je beleggingen over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen.

Ontdek beleggen bij Knab

Goed om te weten
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak