Slim beleggen? Haal meer uit je geld met deze 5 beleggingstips

Wil je gaan beleggen om vermogen op te bouwen voor later? Of beleg je al een tijdje en vraag je jezelf af of je wel goed bezig bent? In beide gevallen zou hulp best welkom kunnen zijn. Knab helpt je op weg met vijf tips om slim te beleggen.
Gepubliceerd
28 augustus 2019
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 27 augustus 2019
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Wil je gaan beleggen om vermogen op te bouwen voor later? Of beleg je al een tijdje en vraag je jezelf af of je wel goed bezig bent? In beide gevallen zou hulp best welkom kunnen zijn. Knab helpt je op weg met vijf tips om slim te beleggen.

GettyImages-970158306 (2)-1

Slim beleggen: hoe doe je dat?

Slim beleggen draait niet alleen om het uitkiezen van de beste aandelen of het ‘verslaan’ van de markt. Slim beleggen is vooral een kwestie van de juiste keuzes maken voor jouw situatie en de discipline opbrengen om je aan deze keuzes te houden.

1. Beleg alleen met geld dat je nu niet nodig hebt

Beleggen doe je voor de lange termijn. Zo geef je jezelf de grootste kans om een mooi rendement te behalen. Beleg daarom alleen met geld dat je prima voor een langere periode kunt missen. En zet zeker niet al je (spaar)geld op een beleggingsrekening. Houd altijd een financiële buffer aan voor onverwachte uitgaven. 

2. Kies de juiste vorm van beleggen

Beleggen kan op veel verschillende manieren. Je kunt op de beurs beleggen via losse aandelen of obligaties. Maar je kunt ook beleggen via bijvoorbeeld aandelenfondsen en indextrackers, waarbij je een vooraf samengesteld aandelenpakket koopt. Daarnaast kun je het beleggen zelf uitbesteden aan een expert. Mogelijk een goede optie als je zelf weinig beleggingservaring hebt of geen tijd of zin hebt om ermee bezig te zijn. 

3. Slim beleggen = risico’s spreiden

Misschien wel de belangrijkste voorwaarde om op de lange termijn succesvol en slim te beleggen, is je risico’s spreiden. Je kunt de risico’s van beleggen helaas niet uitsluiten, maar wel zoveel mogelijk beperken. Dat doe je bijvoorbeeld door een gevarieerde portefeuille samen te stellen. Stop je geld dus niet in één aandeel, maar spreid het over meerdere aandelen, sectoren en indexen.

4. Leg maandelijks een vast bedrag in

Veel beleggers willen het ideale instapmoment vinden. Dat wil zeggen, zo laag mogelijk instappen en zo hoog mogelijk weer verkopen. In theorie klinkt dat vrij logisch, maar in de praktijk blijken aandelenmarkten lastig te timen. Je kunt best een keer geluk hebben, maar dan ben je meer aan het gokken dan aan het beleggen.

Een goede manier om je niet druk te hoeven maken om koersstijgingen en -dalingen, is door op vaste momenten (bijvoorbeeld iedere maand) een vast bedrag in te leggen. Dit heet periodiek beleggen. Op deze manier is je belegging op de lange termijn minder gevoelig voor koersschommelingen, omdat je instapt op zowel hogere als op lagere koersen. Op de lange termijn kom je dan tot een gemiddelde aankoopprijs.

5. Kijk niet te vaak naar je beleggingen

Beurskoersen gaan voortdurend op en neer en ze zijn - zoals gezegd - moeilijk te voorspellen. Het heeft daarom niet veel zin om je te veel te focussen op de korte termijn. Probeer zo weinig mogelijk te handelen, zelfs als je tegen een verlies aankijkt. Op de lange termijn heb je de kans dat koersen weer aantrekken en je zo een verlies weer kunt omzetten in winst.

Beleggen bij Knab

Bij Knab laat je je geld beleggen door onze experts. Op basis van een aantal vragen stellen we een van onze bestaande beleggingsportefeuilles die het beste aansluit bij jouw wensen en financiële mogelijkheden. Wil je klein beginnen? Geen probleem. Je kunt bij Knab beleggen vanaf elk bedrag.

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

 

Goed om te weten
Bovenstaande informatie is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Maak altijd je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak