Beleggen in aandelen: wat moet je weten?
Gepubliceerd
27 september 2018
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 27 september 2018
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 4 minuten
Bij beleggen denk je al snel aan aandelen. Je koopt aandelen van een bedrijf in de hoop dat ze meer waard worden. Dankzij de lage spaarrentes is beleggen de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar beleggen in aandelen, hoe werkt dat eigenlijk? En waar moet je op letten?
Wat is beleggen in aandelen?
Beleggen in aandelen is in principe investeren in een bedrijf. Beursgenoteerde bedrijven delen hun onderneming op in kleine stukjes, oftewel aandelen. Wanneer jij in aandelen investeert van een bepaald bedrijf, ben jij voor een klein deel eigenaar van dit bedrijf. Je deelt hierdoor mee in de eventuele winst en verlies.
Waarom beleggen in aandelen?
De meeste mensen investeren in aandelen om winst te maken. Een belangrijke reden om te kiezen voor aandelen is omdat ze op dit moment hoger potentieel rendement geven dan bijvoorbeeld spaarrekeningen of obligaties.
Tegelijkertijd gaat dit hogere potentiële rendement gepaard met hogere risico’s. In een positief scenario kun je mooie winsten maken, maar in het ergste geval kun je jouw inleg ook kwijtraken.
Koerswinst en dividend
De waarde van een aandeel zie je terug in de aandelenkoers. Deze koers geeft aan hoeveel geld mensen bereid zijn te betalen voor het aandeel. De aandelenkoers kan door bedrijfsresultaten, toekomstverwachtingen en politiek-economische omstandigheden stijgen of dalen. Hierdoor kun jij winst of verlies maken op jouw belegging.
Dividend
Een andere manier waarop jouw investering zich kan terugbetalen, is in de vorm van dividend. Wanneer bedrijven winst maken, kunnen ze ervoor kiezen om (een deel) van de winst uit te betalen aan hun aandeelhouders. Deze uitbetaling wordt dividend genoemd. Het kan ook dat sommige bedrijven geen dividend uitkeren. Bijvoorbeeld wanneer ze liever een investering doen of een reserve willen aanhouden.
Risico’s van beleggen in aandelen
Zoals gezegd kan beleggen in aandelen ontzettend aantrekkelijk zijn, maar het is zeker niet zonder risico. Zo kunnen aandelen door zowel interne als externe factoren flink in waarde fluctueren. Dit geldt extra voor periodes van economische of politieke onzekerheid, waarbij koersschommelingen van meer dan 10% voor kunnen komen.
Het beperken van risico’s
Veel beleggingsstrategieën richten zich op het beperken van de risico’s. Dit kun je bijvoorbeeld doen door niet in één bedrijf te investeren, maar aandelen te kopen van verschillende bedrijven uit verschillende sectoren of werelddelen. Je kunt ook overwegen om niet alleen te beleggen in aandelen, maar bijvoorbeeld ook in obligaties, grondstoffen en vastgoed. Dit noemen we risicospreiding.
Periodiek beleggen
Een andere manier om het risico van beleggen te beperken is door gespreid in te stappen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het moment waarop je inlegt. En wanneer koersen dan toch dalen, kun je profiteren door op een lager niveau in te stappen. Zo zijn er nog tal van verschillende manieren om de beleggingsrisico’s te beperken.
Beleggen in aandelen voor de lange termijn
Zoals gezegd kunnen aandelen flink fluctueren. Daarom is het slim om voor een langere termijn te beleggen. Dit betekent dat je jouw geld idealiter voor langer dan 5 jaar belegt. Zo geef je je belegd vermogen langer de kans om te renderen.
Omdat je belegt voor de lange termijn, is het verstandig om niet met geld te beleggen dat je op korte termijn nodig hebt.
Waar kan ik beleggen in aandelen?
Als jij de keuze hebt gemaakt om te beginnen met beleggen kun je terecht bij verschillende (online) brokers. Iedere aanbieder heeft zijn eigen opties en mogelijkheden. Het is daarbij goed om te kijken naar wat het beste past bij jouw kennis, ervaring en financiële situatie. Wil je weten waar je op moet letten bij starten met beleggen? Check ons handige stappenplan.
Zelf beleggen of beheerd beleggen
Als je wilt starten met beleggen is één van de keuzes die je zal moeten overwegen of je zelf wilt beleggen of dat je jouw geld wilt laten beleggen door een fondsbeheerder.
Zelf beleggen kan een optie zijn wanneer je helemaal zelf wilt bepalen waar je in belegt. De beheeroptie kan juist aantrekkelijk zijn wanneer je niet zelf aan de knoppen wilt zitten en de beleggingskeuzes het liefst overlaat aan de professional. Lees meer over het verschil tussen zelf beleggen en beheerd beleggen.
Beleggen via Knab
Knab biedt ook een beleggingsproduct: Knab Beheerd Beleggen. Hiermee laat je je geld beheren door een professional. Op de pagina van Knab Beheerd Beleggen vind je onder anderen een overzicht van alle kosten en kun je zien waar wij voor jou in beleggen.
Let op: om via Knab te kunnen beleggen heb je een Knab bankpakket nodig.
Privé beleggen als zzp’er?
Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie of je bereid bent risico’s te nemen, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.