Wel of niet beleggen: waarom beleggen interessant kan zijn

Wanneer je overweegt om te gaan beleggen, vraag je je ongetwijfeld af of het wel echt iets voor jou is. Een terechte vraag, want beleggen is risicovoller dan sparen. Toch wegen voor veel mensen de voordelen zwaarder dan de nadelen.
Gepubliceerd
31 juli 2019
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 31 juli 2019
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Wanneer je overweegt om te gaan beleggen, vraag je je ongetwijfeld af of het wel echt iets voor jou is. Een terechte vraag, want beleggen is risicovoller dan sparen. Toch wegen voor veel mensen de voordelen zwaarder dan de nadelen.

GettyImages-1158873197 (1)-1

Hoger rendement op de lange termijn

De laatste jaren is beleggen steeds populairder geworden. Dit komt met name doordat de rentepercentages op spaarrekeningen liggen dan ooit. Om toch kans te maken op een mooi rendement, besluiten veel mensen om te gaan beleggen.

Beleggen is vooral geschikt om je geld over de lange termijn te laten groeien. Dit komt doordat rendementen (koerswinsten en dividenden) zich naar verloop van tijd kunnen opstapelen. Veel mensen beleggen daarom voor langetermijndoelen, zoals een (aanvullend) pensioen of een studie voor de kinderen.

Je hoeft niet rijk te zijn om te beleggen

Een veelgehoord misverstand is dat je heel veel geld nodig hebt om te kunnen beleggen. Dat is echter niet het geval; veel aanbieders hanteren namelijk een relatief lage minimuminleg. Bij Knab kun je bijvoorbeeld al beleggen met € 100. Dit biedt je de kans om vrij laagdrempelig kennis te maken met beleggen.

Uiteraard geldt wel, hoe hoger je inlegbedrag, hoe hoger je potentiële rendement en dus ook hoe meer je potentieel kwijt kunt raken.

Je kunt het beleggen overlaten aan een expert

In plaats van zelf te gaan beleggen, kun je er ook voor kiezen om het uit te besteden aan een expert. Je hoeft dan zelf niet de beurs te volgen en te beslissen waar je in belegt. Je vermogensbeheerder stelt voor jou een portefeuille samen en beheert deze voor je. Dit kan jou veel tijd en zorgen schelen.

Let op: aan beleggen zit kosten verbonden. Je betaalt bij beheerd beleggen ook een beheervergoeding. Dit komt neer op een bepaald percentage van je beleggingsportefeuille. 

Wel of niet beleggen - wanneer beter niet?

Aan beleggen zitten kosten en risico’s verbonden. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen. Heb je spaargeld dat je op korte termijn ergens aan wilt besteden? Dan is het niet verstandig om hiermee te beleggen. Zorg ook altijd dat je een comfortabele financiële buffer hebt voordat je begint met beleggen. 

Alles over beginnen met beleggen

Zie je het ondanks de risico’s wel zitten om te gaan beleggen, maar wil je eerst nog wat extra informatie? Lees dan ons handige stappenplan voor als je wilt beginnen met beleggen. Hierin lees je bijvoorbeeld waarin je kunt beleggen en hoe je de risico’s zoveel mogelijk beperkt.

Gelijk beginnen met beleggen?

Wanneer je klant bent bij Knab kun je eenvoudig een beleggingsrekening bij ons openen. Je profiteert dan van onze lage beheerkosten.

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak



Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Dick Tichelaar

Product Manager Sparen & Beleggen



Deel via:

Stop met dromen, start met beleggen.  Meer info