Waarom je rendement minder hoog is dan dat van de AEX
Gepubliceerd
17 juni 2024
Laatst geüpdatet
17 juni 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 17 juni 2024
- Laatst geüpdate: 17 juni 2024
- Leestijd: 3 minuten
Het gaat uitstekend met de AEX. De belangrijkste Nederlandse aandelenbeurs is sinds vorig jaar november flink gestegen en zette onlangs nieuwe all-time highs op de borden. Ook je beleggingsportefeuille bij Knab profiteert hiervan, al is het je misschien opgevallen dat je rendement niet zo hoog ligt als dat van de AEX. Hoe komt dat eigenlijk?
Dat de AEX de afgelopen maanden goed presteerde, laat onderstaande grafiek duidelijk zien. Op een paar kleine correcties na, gingen de koersen tussen begin november en eind mei stijl omhoog. Als je dat vergelijkt met de rendementen van onze standaardportefeuilles, zie je dat ze niet één-op-één gelijklopen. Dat heeft een aantal oorzaken.
Grafiek 1: procentueel rendement AEX sinds 31-10-2023 vs. rendementen standaardportefeuilles Knab
We beleggen ook buiten Nederland
Als Nederlandse bank beleggen we uiteraard in Nederlandse bedrijven. Dat doen we bijvoorbeeld via zogenaamde AEX-trackers, waarmee je in één keer belegt in alle 25 bedrijven uit de AEX. Zo profiteer je als belegger wanneer Nederlandse bedrijven het goed doen. Stijgt de AEX, dan stijgt ook de waarde van je beleggingsportefeuille bij Knab.
Toch maken Nederlandse aandelen maar een relatief klein onderdeel uit van je beleggingsportefeuille. We beleggen namelijk veel in bedrijven uit Europa en Noord-Amerika, maar bijvoorbeeld ook uit China, Japan en India. Al met al telt je portefeuille bij Knab meer dan 2000 bedrijven van over de hele wereld.
Die grote geografische spreiding heeft een belangrijk doel: het zorgt ervoor dat je minder risico loopt wanneer het niet goed gaat met een bepaald land of werelddeel. Stel dat de AEX bijvoorbeeld een tijdje minder zou presteren, dan kunnen beleggingen in andere landen dit opvangen of zelfs goedmaken. Het is een van de basisprincipes van ons beleggingsbeleid.
Je portefeuille bestaat uit veel meer dan alleen aandelen
Er is nog een belangrijke reden dat je rendement niet synchroon loopt met dat van de AEX – of welke andere aandelenbeurs dan ook. Dat heeft te maken met de samenstelling van je beleggingsportefeuille. Die bestaat namelijk niet alleen maar uit aandelen, maar ook andere beleggingscategorieën. Omwille van spreiding beleggen we een deel van je geld ook in obligaties, vastgoed en grondstoffen.
Stel dat economieën in een recessie raken en de aandelenkoersen daardoor dalen, dan is het heel zinvol om verschillende categorie in je portefeuille te hebben. Elke categorie kent namelijk zijn eigen koersverloop. Zo kunnen aandelen en obligaties op verschillende manieren reageren op marktontwikkelingen. Je kan een verlies in de ene categorie (deels) compenseren met winst in een andere categorie.
Dit betekent dat iedere beleggingscategorie een ander effect heeft op je totale rendement. Hoe groot die effecten zijn, hangt af van de verdeling binnen je portefeuille. Deze verdeling wordt bepaald door je risicoprofiel (zie onderstaande tabel).
Tabel 1: procentuele verdeling van beleggingscategorieën per risicoprofiel Knab
Risicoprofiel | Defensief | Neutraal | Offensief | Zeer offensief |
Zakelijke waarden* | 30% | 50% | 70% | 90% |
Vastrentende waarden* | 70% | 50% | 30% | 10% |
* ‘Zakelijke waarden’ is een verzamelnaam voor relatief risicovolle beleggingen, zoals aandelen, vastgoed en grondstoffen. ‘Vastrentende waarden’ is een verzamelnaam voor meer waardevaste beleggingen zoals staats- en bedrijfsobligaties.
Hoe meer risico je neemt, hoe groter het percentage aandelen en - andere zakelijke waarden - binnen je portefeuille en hoe kleiner het percentage obligaties. Aandelen zijn immers een risicovollere belegging dan obligaties en ze leveren potentieel meer rendement op. In tijden waarin aandelenmarkten goed presteren – zoals nu – kom je met een ‘zeer offensief’ risicoprofiel dichter in de buurt van de rendementen van aandelenmarkten. Bij een belegger met een lager percentage aandelen in zijn portefeuille, zal het verschil met aandelenmarkten groter zijn.
Benieuwd of je risicoprofiel nog bij je past?
Is er de afgelopen tijd iets veranderd in je persoonlijke situatie? Dan kan het zijn dat je huidige risicoprofiel niet meer bij je past. Dit kun je eenvoudig checken door de vragen die je invulde bij het openen van je beleggingsrekening opnieuw in te vullen. Dat doe je zo:
- Open je Knab App en ga in het overzicht naar je beleggingsrekening
- Scrol naar beneden en tik op ‘meer informatie’
- Tik op de button ‘Opnieuw invullen’ en beantwoord de vragen
Andere factoren die je rendement kunnen beïnvloeden
Naast de samenstelling van je beleggingsportefeuille zijn er nog andere zaken die invloed kunnen hebben op je rendement. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je bent ingestapt en of je tussendoor (een deel van) je beleggingen hebt verkocht, of juist hebt bijgekocht.
Onthoud dat rendement ook maar een momentopname is; pas over een periode van meerdere jaren wordt een betrouwbaar patroon zichtbaar. Op onze rendementspagina vind je een overzicht van de rendementen van Knab Beheerd Beleggen van de afgelopen jaren.
Goed om te weten
Deze informatie is niet bedoeld als een persoonlijk advies. Maak altijd je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je vermogen kan meer waard worden, maar ook minder. Wat voor jou de beste manier is om vermogen op te bouwen, hangt bijvoorbeeld af van je kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je financiële doelen en je horizon.
Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.