Veilig beleggen: optie of illusie?

Je hebt waarschijnlijk wel eens overwogen om te beginnen met beleggen. Misschien heb je vrienden of collega’s die beleggen en je vraagt je af of het ook iets voor jou is. Maar hoe zit het met de risico’s? Is er misschien een manier om veilig te beleggen, of ben je overgeleverd aan de grillen van de beurs?
Gepubliceerd
15 januari 2019
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 15 januari 2019
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Je hebt waarschijnlijk wel eens overwogen om te beginnen met beleggen. Misschien heb je vrienden of collega’s die beleggen en je vraagt je af of het ook iets voor jou is. Maar hoe zit het met de risico’s? Is er misschien een manier om veilig te beleggen, of ben je overgeleverd aan de grillen van de beurs?

Neem maatregelen om veiliger te beleggen 

Hoe veilig is beleggen?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: wie belegt, loopt risico. Je moet er altijd rekening mee houden dat je beleggingen minder waard worden of dat je (een deel van) je inleg kan verliezen. Wel heb je deels zelf in de hand hoeveel risico je wilt nemen. Wil je kans maken op een hoger rendement, dan hoort daar ook een hoger risico bij. En omgekeerd: vermijd jij risico’s het liefst, zul je rekening moeten houden met een lager rendement.

Zijn er veilige(re) vormen van beleggen?

Bepaalde vormen van beleggen brengen hogere risico’s met zich mee dan andere. Denk hierbij aan opties, turbo’s, swaps en andere soorten derivaten. Deze beleggingscategorieën zitten gecompliceerd in elkaar en vragen veel kennis en ervaring. Als beginnende belegger kun je deze het beste links laten liggen.

Aandelen, obligaties en indextrackers (ETF’s) zijn over het algemeen eenvoudiger te doorgronden en daardoor beter geschikt voor beginnende beleggers. Dat wil niet zeggen dat je met deze categorieën geen risico loopt. De risico’s zijn echter wel beter te beperken dan bij derivaten.

Wat zijn veilige havens?

Beleggers gebruiken de term ‘veilige havens’ voor redelijk stabiel geachte beleggingen die historisch gezien niet zo snel hun waarde verliezen. Voorbeelden hiervan zijn de grondstof goud, grote stabiele bedrijven die al jarenlang een hoog dividend uitkeren en sommige valuta zoals de Zwitserse Frank. Helaas geven dit soort ‘veilige havens’ geen garanties op rendement en kunnen ze net zo goed in waarde afnemen.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Zoals gezegd is beleggen niet zonder risico’s. Welke risico’s je precies loopt, hangt af van de categorieën en producten waar je in belegt. Zo loop je bijvoorbeeld het risico dat de resultaten van een bedrijf verslechteren, waardoor de koers van het aandeel keldert. Bij obligaties loop je onder andere het risico dat de uitgever niet aan zijn betaalverplichting kan voldoen. Lees meer over de risico’s van beleggen.

Beleggen bij Knab

Als je belegt bij Knab, laat je het beleggen over aan onze experts. Zij weten precies hoe ze met de risico's van beleggen moeten omgaan. Dat doen ze bijvoorbeeld door je inleg te spreiden over meerdere beleggingscategorieën, sectoren en regio’s. Dit betekent dat je niet al je geld belegt in bijvoorbeeld aandelen of obligaties uit één sector of index, maar dat je een gebalanceerde portefeuille samenstelt. Je bent hierdoor beter bestand tegen koersdalingen van individuele bedrijven of sectoren.

Bij het omgaan met risico's ligt sleutel niet in het volledig wegnemen van beleggingsrisico’s, maar in het beperken tot een niveau waarbij jij je prettig voelt. Hoe we jouw portefeuille spreiden, hangt onder andere af van het het risicoprofiel dat bij jou past en het rendement dat je voor ogen hebt. Op basis van een vragenlijst die je invult, stellen wij een risicoprofiel voor je vast met een bijbehorende portefeuille. Door middel van meerdere beleggingsfondsen beleggen we jouw geld in verschillende categorieën, sectoren en indexen.

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

De hierboven weergegeven informatie is puur informatief en kan niet als een individueel advies worden beschouwd.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak