Veilig beleggen: optie of illusie?

Je hebt waarschijnlijk wel eens overwogen om te beginnen met beleggen. Misschien heb je vrienden of collega’s die beleggen en je vraagt je af of het ook iets voor jou is. Maar hoe zit het met de risico’s? Is er misschien een manier om veilig te beleggen? Dit artikel geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen.
Gepubliceerd
15 januari 2019
Laatst geüpdatet
11 februari 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 15 januari 2019
- Laatst geüpdate: 11 februari 2022
- Leestijd: 3 minuten

Je hebt waarschijnlijk wel eens overwogen om te beginnen met beleggen. Misschien heb je vrienden of collega’s die beleggen en je vraagt je af of het ook iets voor jou is. Maar hoe zit het met de risico’s? Is er misschien een manier om veilig te beleggen? Dit artikel geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Neem maatregelen om veiliger te beleggen 

Hoe veilig is beleggen?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: beleggen is niet veilig. Je kunt je inleg geheel of gedeeltelijk kwijtraken. Wel bestaan er bij beleggen verschillende mates van risico. Wil je kans maken op een hoger rendement, dan hoort daar ook een hoger risico bij. En omgekeerd: vermijd jij risico’s het liefst, zul je rekening moeten houden met een lager rendement.

Zijn er veilige(re) vormen van beleggen?

Bepaalde vormen van beleggen brengen hogere risico’s met zich mee dan andere. Als beginnende belegger kun je deze het beste links laten liggen. Denk hierbij aan opties, turbo’s, swaps en andere soorten derivaten. Deze beleggingscategorieën zitten gecompliceerd in elkaar en vragen veel kennis en ervaring.

Aandelen, obligaties en indextrackers (ETF’s) zijn over het algemeen eenvoudiger te doorgronden en daardoor beter geschikt voor beginnende beleggers. Dat wil niet zeggen dat je met deze categorieën geen risico loopt. De risico’s zijn echter wel beter te beperken dan bij derivaten.

Wat zijn veilige havens?

Beleggers gebruiken de term ‘veilige havens’ voor redelijk stabiel geachte beleggingen die historisch gezien niet zo snel hun waarde verliezen. Voorbeelden hiervan zijn de grondstof goud, grote stabiele bedrijven die al jarenlang een hoog dividend uitkeren en sommige valuta zoals de Zwitserse Frank. Helaas geven dit soort ‘veilige havens’ geen garanties op rendement en kunnen ze net zo goed in waarde afnemen.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Zoals gezegd is beleggen niet zonder risico’s. Welke risico’s je precies loopt, hangt af van de categorieën en producten waar je in belegt. Zo loop je bijvoorbeeld het risico dat de resultaten van een bedrijf verslechteren, waardoor de koers van het aandeel keldert. Bij obligaties loop je onder andere het risico dat de uitgever niet aan zijn betaalverplichting kan voldoen. Lees meer over de risico’s van beleggen.

Hoe kun je de risico’s van beleggen beperken?

Je kunt beleggingsrisico’s niet volledig wegnemen, maar gelukkig wel beperken tot een niveau waar jij je prettig bij voelt. De belangrijkste maatregel die je kunt treffen, is het spreiden van je inleg over meerdere beleggingscategorieën, sectoren en regio’s. Dit betekent dat je niet al je geld belegt in bijvoorbeeld aandelen of obligaties uit één sector of index, maar dat je een gebalanceerde portefeuille samenstelt.

Het grote voordeel van gespreid beleggen is dat een fors verlies op één belegging kan worden opgevangen door de andere beleggingen in je portefeuille. Hoe je jouw portefeuille het beste kunt spreiden, hangt onder andere af van het het risicoprofiel dat bij jou past en het rendement dat je voor ogen hebt.

Lees meer over hoe je de risico’s van beleggen kunt beperken.

Beleggen bij Knab

Bij Knab hoef je niet zelf te bepalen waar jij in belegt. Je portefeuille wordt namelijk beheerd door een expert. Op basis van een vragenlijst die jij invult, stellen wij een risicoprofiel voor je vast met een bijbehorende portefeuille. Door middel van indextrackers (ETF’s) beleggen we jouw geld in verschillende categorieën, sectoren en indexen.

Ontdek beleggen bij Knab

De hierboven weergegeven informatie is puur informatief en kan niet als een individueel advies worden beschouwd.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak

Iedereen kan beleggen bij Knab