Zzp'er, stop met klussen gratis te doen

Als je net start met freelancen, heb je de neiging om alles aan te pakken. Je moet immers een naam opbouwen, ervaring opdoen en een portfolio in elkaar zetten. Helemaal goed, maar voor niks gaat de zon op. Bedenk een termijn Oké, laat me dat nuanceren. Wanneer je net aan de slag gaat als zzp’er, is het niet gek om voor een appel en een ei een klus te doen. Vooral als je nog niet zoveel werkervaring hebt in je (nieuwe) vakgebied. Maar werk jij al jaren als designer in loondienst, en begin je voor jezelf? Dan is het echt niet nodig om maandenlang voor een belachelijk laag uurtarief te werken. Bedenk voor jezelf hoelang je ongeveer nodig hebt om een naam of portfolio op te bouwen en zeg daarna nee tegen klussen die je niet genoeg opleveren. Kijk uit met vrienden en familie Vaak denken mensen dat ik als tekstschrijver altijd wel ‘even’ tijd heb om naar hun tekst te kijken. Of website. Of naar de uitnodiging voor het vijftigjarige bruiloftsfeest van hun opa en oma. Hier moet je een beetje mee uitkijken. Een tandarts vult ook niet gratis alle kiezen van z’n vrienden en familie.
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
14 juli 2021
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 19 maart 2018
- Laatst geüpdate: 14 juli 2021
- Leestijd: 2 minuten
Als je net start met freelancen, heb je de neiging om alles aan te pakken. Je moet immers een naam opbouwen, ervaring opdoen en een portfolio in elkaar zetten. Helemaal goed, maar voor niks gaat de zon op.

Stop met klussen gratis te doen

Bedenk een termijn

Oké, laat me dat nuanceren. Wanneer je net aan de slag gaat als zzp’er, is het niet gek om voor een appel en een ei een klus te doen. Vooral als je nog niet zoveel werkervaring hebt in je (nieuwe) vakgebied. Maar werk jij al jaren als designer in loondienst, en begin je voor jezelf? Dan is het echt niet nodig om maandenlang voor een belachelijk laag uurtarief te werken. Bedenk voor jezelf hoelang je ongeveer nodig hebt om een naam of portfolio op te bouwen en zeg daarna nee tegen klussen die je niet genoeg opleveren.

Kijk uit met vrienden en familie

Vaak denken mensen dat ik als tekstschrijver altijd wel ‘even’ tijd heb om naar hun tekst te kijken. Of website. Of naar de uitnodiging voor het vijftigjarige bruiloftsfeest van hun opa en oma. Hier moet je een beetje mee uitkijken. Een tandarts vult ook niet gratis alle kiezen van z’n vrienden en familie.

Natuurlijk wil je best even je blik werpen op de huwelijksspeech van je beste vriendin, maar een hele website bouwen voor de startup van een kennis, is echt te gortig. Stel dus vooral je grenzen. Ik werk bijvoorbeeld nooit voor vrienden, maar ik ken ook freelancers die heel eerlijk hun uurtarief op tafel gooien. En dat is niet onaardig, dat is professioneel.

De drie P’s

Toen ik net startte als zzp’er en anderen vertelde dat ik soms stukken ‘gratis’ schreef, kreeg ik vaak te horen dat ik de markt verpeste. Ik dacht dan dat ze een grapje maakten. Nu weet ik wel beter. Je verpest niet alleen de markt, maar ook je eigen geloofwaardigheid. Weet wat je waard bent. Vraag rond wat andere freelancers in jouw vakgebied voor uur-, dag-, of projectprijs vragen en bepaal je eigen tarief.

Je kunt best eens korting geven als je langere tijd voor dezelfde opdrachtgever werkt, maar stel een grens. Een regel die ik altijd in m’n achterhoofd houd: als een opdracht je geen Poen oplevert, haal je er dan in elk geval Plezier uit? Of krijg je er Prestige voor terug? Nee? Niet doen dan. Dan kun je die tijd beter in de zon spenderen. Die ook nog eens voor niks is.Lianne Marije Sanders
Lianne Marije Sanders geeft in haar artikelen voor Knab slimme tips aan freelancers


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland