Nieuwe regels voor zzp’ers in de bouw (2024)

De bouwsector verandert snel en als zzp'er moet je op de hoogte blijven van de nieuwe regelgeving. Sinds 1 januari zijn er belangrijke zaken veranderd voor bouwondernemers. Nieuwe wetten die invloed hebben op de manier waarop zzp'ers in de bouw werken. Denk aan de nieuwe Omgevingswet, de nieuwe Wkb én het Besluit bouwwerken leefomgeving. In dit artikel lees je wat de nieuwe wet- en regelgeving voor jou als bouwondernemer betekent.
Gepubliceerd
5 juni 2023
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 5 juni 2023
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

De bouwsector verandert snel en als zzp'er moet je op de hoogte blijven van de nieuwe regelgeving. Sinds 1 januari zijn er belangrijke zaken veranderd voor bouwondernemers. Nieuwe wetten die invloed hebben op de manier waarop zzp'ers in de bouw werken. Denk aan de nieuwe Omgevingswet, de nieuwe Wkb én het Besluit bouwwerken leefomgeving. In dit artikel lees je wat de nieuwe wet- en regelgeving voor jou als bouwondernemer betekent.

starten als zzp in de bouw-1

De Omgevingswet: een nieuwe tijd in de bouw

De nieuwe Omgevingswet, die het Omgevingsrecht vervangt, is bedoeld om het aanvragen van vergunningen voor bouwprojecten sneller en eenvoudiger te laten verlopen.

Deze nieuwe wet combineert 26 bestaande wetten tot één geïntegreerde wet. Het betekent dat je niet langer door een doolhof van regels en regelgeving hoeft te navigeren, maar direct met één aanvraag alle benodigde vergunningen regelt. Het doel hiervan is om de doorlooptijd van projecten te verkorten en de efficiëntie te verhogen.

Maak jezelf vertrouwd met de nieuwe wet en de processen die erbij horen. Check ook of er software-updates openstaan, want je moet natuurlijk wel kunnen blijven werken met het digitale systeem dat voor de aanvragen wordt gebruikt.

Wkb: focus op kwaliteit 

Een andere belangrijke verandering is de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). Deze wet verandert een aantal zaken, zoals de aansprakelijkheid voor verborgen gebreken en de verplichting om een onafhankelijke kwaliteitscontroleur in te huren.

Onder de Wkb blijft de aannemer aansprakelijk voor verborgen gebreken, zelfs na oplevering van het project. Dit betekent dat je als zzp'er grondig te werk moet gaan en nauwkeurig alles moet documenteren.

Hiermee komt direct de verplichting om een onafhankelijke kwaliteitscontroleur in te huren om de kwaliteit van je werk te beoordelen. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar het helpt ook om de kwaliteit van je werkzaamheden te verbeteren en te zorgen voor tevreden klanten.

Goed om te weten: deze wet wordt gefaseerd ingevoerd. Vanaf januari 2024 is de wetgeving enkel van toepassing op nieuwbouwwerken in de laagste risicoklasse (gevolgklasse 1). Uiterlijk drie jaar na de inwerkingtreding vindt er een evaluatie plaats en aan de hand daarvan wordt besloten hoe verdere invoering voor de hogere risicoklassen zal verlopen.

Bbl: veiligheid voorop

Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) brengt eveneens nieuwe eisen met zich mee. Bij bepaalde bouw- en sloopwerkzaamheden moet een veiligheidscoördinator worden aangesteld. Deze persoon is verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek en zorgt ervoor dat iedereen zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt.

Daarnaast is er nog een aantal zeer concrete wijzigingen:

  • Met oog op de brandveiligheid worden er nieuwe bouwkundige eisen gesteld ten aanzien van liften in nieuwe woongebouwen
  • De rookgasafvoer van een verbrandingstoestel mag niet meer via de gevel lopen
  • Er worden strengere eisen gesteld aan oplaadvoorzieningen voor elektrische voertuigen.
  • Het wordt verplicht om sprinklerinstallaties in parkeergarages onder slaapgebouwen te bouwen.

Om op deze verandering te anticiperen, moet je mogelijk bijscholing volgen om te leren hoe je een veiligheidsplan opstelt. Vanzelfsprekend moet je op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften en hoe je deze op de juiste manier naleeft. Het kan zijn dat je moet investeren in extra veiligheidsuitrusting, om maar iets te noemen.

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers

Met Knab Zakelijk heb je een compleet zakelijk bankpakket ontworpen op basis van de behoeften van zzp'ers. Denk aan:

  • Onbeperkt aantal spaarrekeningen en maximaal vijf betaalrekeningen (met betaalpas)
  • Inclusief jaarlijks 500 transacties
  • Eenvoudig en snel te openen via de Knab App
  • Optioneel: Beleggen, zakelijk verzekeren, zakelijk lenen en Knab Boekhoudpakket

Meer over Knab Zakelijk

 


Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:
Knab: Dé bank voor zzp'ers  Check waarom

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers