Hoe Nicoline Hermans tijdens corona bestehulpboek.nl lanceerde

Tijdens de coronacrisis had psycholoog Nicoline Hermans eindelijk tijd om een idee uit te werken dat al een tijdje in haar hoofd zat: een website waarop ze een overzicht geeft van goede zelfhulpboeken. Ik sprak hierover met haar.
Gepubliceerd
29 juni 2020
Laatst geüpdatet
1 juli 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 29 juni 2020
- Laatst geüpdate: 1 juli 2020
- Leestijd: 3 minuten

Tijdens de coronacrisis had psycholoog Nicoline Hermans eindelijk tijd om een idee uit te werken dat al een tijdje in haar hoofd zat: een website waarop ze een overzicht geeft van goede zelfhulpboeken. Ik sprak hierover met haar.

bestehulpboek-1

Wie ben je en wat doe je?

"Mijn naam is Nicoline Hermans, ik ben arbeids- en organisatiepsycholoog en ik woon en werk in Amersfoort. Met mijn bedrijf Palaver Psychologie richt ik me op verschillende activiteiten op het snijvlak van ‘mens en werk’. Ik geef psychologische begeleiding (coaching) aan mensen met psychische klachten. Meestal zijn dit werkgerelateerde klachten, zoals stress, conflicten en (dreigende) burn-outs. Ik spreek ook veel ondernemers die meer voldoening willen halen uit hun eigen bedrijf en een betere balans willen tussen werk en privé."

Je kon een tijd geen cliënten ontvangen. Hoe was dat?

"Ja, ook wij moesten thuiswerken en we mochten geen cliënten ontvangen. Uiteraard kon ik nog wel mensen spreken via de telefoon en via videobellen, dus ik moest hiervoor snel op zoek naar een stabiele en goed beveiligde toepassing. Gelukkig konden hierdoor veel afspraken gewoon doorgaan. Toch waren er ook best veel mensen die liever wilden wachten tot we weer konden afspreken bij mij op kantoor."

En hoe is het om nu weer ‘open’ te zijn?

"Ik ben blij dat ik weer cliënten mag ontvangen, en gelukkig is mijn kantoorruimte groot genoeg om de regels goed te kunnen volgen. Al is het wel wat omslachtiger: ik haal cliënten op bij de voordeur, doe alle deuren voor ze open en dicht en maak tussendoor steeds goed schoon."

"Maar het is absoluut fijn om mensen weer in dezelfde ruimte te kunnen spreken, al vond ik coaching via videobellen ook heel goed werken. Ik denk dat het scheelde dat ik daar al ervaring mee had voordat corona om de hoek kwam kijken."

Heb je nu minder cliënten, of juist meer? Merk je een verschil in de problemen van de cliënt?

"Het aantal cliënten voor psychologische begeleiding is ongeveer gelijk gebleven, en de problemen zijn dat eigenlijk ook. Ik heb wel de indruk dat de lockdown voor mensen ook een tijd van reflectie is geweest. Ze hebben kritisch nagedacht over hun baan of bedrijf en hoe tevreden ze daar eigenlijk mee zijn. Ik merk ook dat ze meer bezig zijn met vragen als: ‘Hoe lang wil ik dit nog blijven doen?’ en: ‘Lever ik wel voldoende maatschappelijke bijdrage?’."

Je hebt niet stilgezeten tijdens de lockdown. Kun je daar wat over vertellen?

"Nee, dat klopt. Toen duidelijk werd dat de lockdown wel een tijdje zou gaan duren - en ik in die periode minder werk zou hebben - ben ik gaan nadenken. Ik wilde actief met mijn vak bezig blijven en ook omzet genereren. In april heb ik daarom de website bestehulpboek.nl gelanceerd. Het doel van deze site is om een overzicht te geven van goede zelfhulpboeken over verschillende onderwerpen."

"Zelfhulpboeken kunnen namelijk een goede aanvulling vormen op coaching en therapie. Psychologen en coaches maken veel gebruik van ‘psycho-educatie’: we geven feitelijke informatie en uitleg geven over iemands probleem of klachten. Ook gebruiken we praktische opdrachten en oefeningen waarmee iemand zelf aan de slag kan gaan. Al deze dingen vind je terug in een goed zelfhulpboek. Ik vind het zelf heel prettig om een zelfhulpboek te gebruiken als aanvulling op de coachingsessies."

Welke rol speelt bestehulpboek.nl hierin?

"Zelfhulpboeken zijn een erg populair genre: er verschijnen jaarlijks vele tientallen titels, vaak vertaald uit het Engels. Door dit grote aanbod is het lastig om bij te houden welke nieuwe boeken er verschijnen en welke de moeite waard zijn. Dus ik speelde al langer met het idee om een overzicht te creëren van goede zelfhulpboeken."

"Alle boeken die op de site staan, worden beoordeeld door professionals op het vlak van psychologie en coaching. We beschrijven bijvoorbeeld de wetenschappelijke onderbouwing en praktische toepasbaarheid van een boek. Onderzoek laat zien dat dat belangrijke factoren zijn voor de effectiviteit van een zelfhulpboek. Handig voor zowel mensen die een goed zelfhulpboek zoeken voor zichzelf als voor professionals die boeken willen aanraden aan cliënten."

Je speelde al langer met het idee. Waarom juist nu beginnen?

"Ja, dit idee zat al een tijdje in mijn hoofd, maar ik kwam er nooit aan toe. Tijdens de lockdown had ik eindelijk eens de tijd om dit idee uit te werken. Bovendien bleken mede-professionals ook de tijd te hebben om een beoordeling te schrijven. Dat kwam mooi uit! Er staan inmiddels al flink wat recensies op de site, en er zitten er nog meer in de pijplijn."

Verdien je hier eigenlijk ook aan?

"Ja, ik maak gebruik van ‘affiliate marketing’: bij elk boek kunnen mensen doorklikken naar de websites van online boekwinkels. Eén van de partners waar ik mee samenwerk is Bazarow: een sympathieke nieuwkomer die als doel heeft om schrijvers meer te laten verdienen aan de verkoop van hun boeken. Als mensen vervolgens op de site van een van deze winkels een boek kopen, krijg ik daar een kleine commissie over. Dat heeft overigens geen invloed op de inhoud van onze recensies. We beoordelen de boeken op basis van onze eigen professionele mening en ervaring."

En hoe ga je nu verder met bestehulpboek.nl?

"De site staat, dus ik wil ‘m nu zoveel mogelijk vullen met content. Dat betekent veel nieuwe boekbeoordelingen plaatsen, zodat mensen verschillende zelfhulpboeken over een bepaald onderwerp kunnen vergelijken en een goede keuze kunnen maken."

"Het aantal bezoekers stijgt gestaag en mensen weten de site steeds beter te vinden via Google. Ik hoop dat de site voor veel mensen een nuttige bron van informatie zal blijken. Op termijn wil ik een compleet overzicht bieden van het aanbod van goede zelfhulpboeken."

Heb je een tip voor mensen die het nu even moeilijk hebben?

"Als ik kijk naar de bezoekersdata van de site, zie ik dat de boeken over rouw en verlies de afgelopen periode vaak bekeken worden. Rouw is een heel persoonlijk proces, en dus voor iedereen anders. Toch kunnen mensen veel hebben aan een boek dat uitleg geeft en ervaringen van andere mensen beschrijft."

"Mensen die op dit moment vastlopen in de combinatie van werk en privé - of moeite hebben om effectief te zijn nu ze meer thuiswerken - kunnen veel hebben aan zelfhulpboeken over timemanagement en effectiviteit. Ik raad een bezoekje aan bestehulpboek.nl dus zeker aan!"



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Hoe ga jij om met de coronacrisis?  Check onze tips

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers