Als zzp'er een stagiair aannemen: hier moet je rekening mee houden

Als zzp’er ben je een zelfstandige zonder personeel, maar dat betekent niet dat je niet af en toe wat hulp kunt gebruiken. Het aannemen van een stagiair kan dan helpen, maar het is ook een tijdsinvestering omdat je de stagiair goed moet begeleiden. Als je een stagiair wilt aannemen, moet je met een aantal zaken rekening houden.
Gepubliceerd
28 april 2020
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 24 april 2020
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 4 minuten

Als zzp’er ben je een zelfstandige zonder personeel, maar dat betekent niet dat je niet af en toe wat hulp kunt gebruiken. Het aannemen van een stagiair kan dan helpen, maar het is ook een tijdsinvestering omdat je de stagiair goed moet begeleiden. Als je een stagiair wilt aannemen, moet je met een aantal zaken rekening houden.

stagiair aannemen

Een stagiair aannemen: de voor- en nadelen

Voordelen:

 • Een stagiair kan een hele waardevolle toevoeging zijn voor je bedrijf. Ze brengen vaak nieuwe inzichten en ideeën mee waar je zelf nog niet aan gedacht hebt en dat is inspirerend voor de ontwikkeling van je onderneming.
 • Een goede stagiair kan je veel hulp opleveren wanneer het werk zich opstapelt en taken overnemen waar jij niet aan toekomt.

 • Het is goedkoop om een stagiair aan te nemen. Je bent in principe niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel aan te raden een reële vergoeding te geven.

  Nadelen:
 • Een stagiair kan je extra hulp opleveren, maar het is ook een tijdsinvestering. Een stagiair is er in de eerste plaats om te leren en jij moet daarbij begeleiden. Zeker de eerste paar weken ben je tijd kwijt met het inwerken. Daarnaast moet je ook contact onderhouden met de onderwijsinstelling en helpen met het stageverslag.
 • Omdat een stagiair in de eerste plaats nog veel te leren heeft, kun je er niet vanuit gaan dat ze je veel gaan helpen. Je kunt geluk hebben en een topkracht aannemen aan wie je veel kunt overlaten, maar dat is niet altijd het geval en mag je ook niet verwachten.

  Een goede stagiair vinden

Om een goede stagiair te vinden zijn er een aantal wegen waar je jouw zoektocht kunt beginnen. Meld je stageplek bijvoorbeeld aan bij de Stagemarkt van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) of meld je aan bij de gemeente voor de Startersbeurs Nederland. Daarnaast kun je de stageplek natuurlijk op verschillende vacaturesites aanbieden of contact opnemen met opleidingen die passen bij het vakgebied van de stage.

Het juiste vakgebied

Een stagiair is geen extra personeelslid in een ander vakgebied voor je bedrijf. Als jij architect bent en je zoekt een stagiair marketing & communicatie, dan lijkt het handig om extra handjes te hebben voor iets waar je zelf niet goed in bent. Maar dan heb je dus ook niet genoeg kennis om je stagiair te kunnen begeleiden. Zoek dus altijd een stagiair van een opleiding die aansluit bij jouw eigen kennis en vaardigheden en die je dus iets te leren hebt.

Voorwaarden Erkend Leerbedrijf

Ga je een mbo-student begeleiden of een vmbo-leerling met een leerwerkplek? Dan is het verplicht om je aan te melden als Erkend Leerbedrijf. Voor hbo- en wo-studenten is dit niet nodig. De erkenning vraag je aan bij Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en is vier jaar geldig.

Professioneel stagebedrijf

Als je een stagiair in dienst neemt, heb jij de verplichting om een goede stage te faciliteren. Dat betekent dat je voldoende werk kunt aanbieden die aansluit bij de opleiding van de stagiair. Alleen koffie halen en de planten water geven, is niet voldoende.

Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor goede arbeidsomstandigheden die voldoen aan de Arbowet. Dus bijvoorbeeld een goede werkplek en een veilige werkomgeving. Daarnaast let je op normale werktijden en voldoende rustpauzes, en ben je verplicht je te houden aan de regels voor gelijke behandeling.

Eisen van de opleiding

Naast deze regels kunnen opleidingen ook nog bepaalde eisen stellen aan een stageplek. Sommige opleidingen geven de voorkeur aan grote organisaties voor hun stagiairs, wat lastig is voor zzp’ers, maar dat geldt lang niet voor alle stages. Overleg dus goed met de opleidingen wat ze precies van je verwachten en of jij daaraan kunt voldoen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als stagebegeleider ben jij verantwoordelijk wanneer je stagiair schade veroorzaakt of zelf oploopt. Zorg dus voor een goede aansprakelijkheidsverzekering of check de voorwaarden van je huidige verzekering.

Stagevergoeding

In principe ben je niet verplicht om een stagevergoeding te betalen. Valt jouw bedrijf onder een cao en zijn daarin afspraken gemaakt over stagevergoedingen? Dan ben je verplicht die afspraken na te leven. Een stagevergoeding is overigens wel gebruikelijk, zeker voor een fulltime stage. Maar hoe hoog is die vergoeding dan precies?

Gemiddelde stagevergoedingen per opleidingsniveau:

Mbo
De gemiddelde stagevergoeding voor een fulltime stageplek is gemiddeld € 227 bruto per maand.

Hbo
Voor hbo-studenten wordt voor een meewerkstage meestal tussen de € 136 en € 227 bruto per maand betaald. Voor een afstudeerstage is dit gemiddeld € 227 en € 454 bruto per maand.

Wo
De stagevergoeding voor wo-studenten ligt gemiddeld tussen de € 227 en de € 454 bruto per maand.

Stagevergoeding en arbeidsongeschiktheid

Wanneer je een stagiair stagevergoeding betaalt, is hij of zij verzekerd voor de wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (wajong) en de Ziektewet. Zelf betaal je geen werknemersverzekeringen en je hoeft niet door te betalen bij ziekte.

Subsidie aanvragen

In sommige gevallen heb je recht op subsidie praktijkleren voor het aannemen van een stagiair. De voorwaarden hiervoor zijn voor elk opleidingsniveau weer anders. Kijk daarom op de website van de KVK voor een volledig overzicht van de regelingen.

Stageovereenkomst opstellen

Alle afspraken die je met je stagiair en het opleidingsinstituut maakt, leg je vast in een stagecontract. Vaak hebben onderwijsinstellingen hier ook al een voorbeeld voor. In het stagecontract staan zaken als:

 • Gegevens stagiair en opleidingsinstituut
 • Gegevens begeleider en bedrijf
 • Duur van de stage, aantal uur per week
 • Leerdoelen en begeleiding
 • Werkzaamheden
 • Stagevergoeding
 • Aansprakelijkheid bij schade

Altijd een goede hulp, de zakelijke rekening van Knab

Met de zakelijke rekening van Knab heb je altijd goede hulp met het managen van je zakelijke financiën. Met tot wel 5 betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wilt maak je handige potjes om je financiën overzichtelijk te houden. Daarnaast krijg je 500 gratis transacties per jaar en is Knab Zakelijk meerdere malen uitgeroepen tot voordeligste rekening voor zzp’ers.Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers! Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers