Duurzaam investeren voor ondernemers: Een slimme stap naar een groene toekomst

Welkom in een tijdperk waar ondernemers niet alleen financiële groei nastreven, maar ook een positieve invloed op de wereld om hen heen. Als ondernemer heb je de unieke mogelijkheid om zowel je bedrijf te laten groeien als bij te dragen aan een duurzamere toekomst.Ontdek hoe duurzaam investeren kan bijdragen aan de wereld, maar ook zeker aan jouw onderneming. Onderaan het artikel lees je vijf concrete tips hoe je als zzp'ers bij kunt dragen aan een duurzamere toekomst.
Gepubliceerd
12 juni 2024
Laatst geüpdatet
18 juni 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 7 juni 2024
- Laatst geüpdate: 18 juni 2024
- Leestijd: 3 minuten

Welkom in een tijdperk waar ondernemers niet alleen financiële groei nastreven, maar ook een positieve invloed op de wereld om hen heen. Als ondernemer heb je de unieke mogelijkheid om zowel je bedrijf te laten groeien als bij te dragen aan een duurzamere toekomst.Ontdek hoe duurzaam investeren kan bijdragen aan de wereld, maar ook zeker aan jouw onderneming.

Onderaan het artikel lees je vijf concrete tips hoe je als zzp'ers bij kunt dragen aan een duurzamere toekomst. 

Duurzamer ondernemen als zzp'er

Waarom duurzaam investeren als ondernemer?

Investeerders en ondernemers beginnen steeds vaker de voordelen te zien van duurzaam investeren. Ondernemers worden zich bewuster van hun impact op de wereld en zoeken naar mogelijkheden om deze impact te verminderen en zelfs om te zetten in positieve verandering.

De opkomst van duurzaam investeren

Wat is duurzaam investeren?

Duurzaam investeren draait om investeren in bedrijven, projecten of technologieën die een positieve impact hebben op de wereld. Dat kan bijvoorbeeld een technologie zijn om schone energie te produceren, een bedrijf dat werkt aan het verminderen van afval of een project gericht op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in een bepaalde sector.

Verschil tussen duurzaam investeren en duurzaam beleggen
Er zijn subtiele, maar belangrijke verschillen duurzaam investeren en duurzaam beleggen. Duurzaam investeren impliceert vaak een hands-on benadering, waarbij je direct investeert in projecten of bedrijven met als doel een positieve impact te realiseren naast financieel rendement. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je als ondernemer investeert in een start-up die innovatieve milieuvriendelijke technologieën ontwikkelt.

Duurzaam beleggen daarentegen, richt zich op het kopen van aandelen, obligaties of fondsen van bedrijven die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria (ESG). Beleggers spelen meestal een passievere rol en kiezen bedrijven die al op weg zijn naar duurzaamheid, zonder direct betrokken te zijn bij de bedrijfsvoering.

Verantwoord beleggen bij Knab

Overstappen op duurzaamheid kan overweldigend lijken. Volg deze stappen om het simpel te houden:

De groeiende populariteit van duurzaam investeren

De populariteit van duurzaam investeren neemt met de dag toe. Steeds meer beleggers richten zich op duurzame investeringen in plaats van conventionele beleggingsopties. Duurzaam investeren is niet alleen een geweldige manier om bij te dragen aan een betere wereld, het is ook een intelligent en toekomstbestendige manier om je vermogen te laten groeien.

Voordelen van duurzaam investeren

Financieel rendement én invloed op de toekomst

Wanneer je besluit om duurzaam te investeren, kies je voor een investering die zowel financieel rendement oplevert als een positieve impact heeft op het milieu en de maatschappij. Dit dubbele voordeel maakt duurzaam investeren een aantrekkelijke optie voor vele ondernemers.

Investeren in innovatie en duurzame oplossingen

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om te investeren in innovatieve en duurzame oplossingen die een langetermijnimpact zullen hebben. Dit kan bijdragen aan het succes en de duurzaamheid van je eigen bedrijf.

Het effect van duurzame investeringen op je bedrijfsimago

Het imago van je bedrijf kan sterk verbeteren door duurzaam te investeren. Klanten, partners en werknemers kunnen het waarderen wanneer je laat zien dat je bedrijf niet alleen gericht is op winst, maar ook op het maken van een positieve impact op de wereld.

Hoe begin je met duurzaam investeren?

Ken je opties: verschillende vormen van duurzaam investeren

Er zijn vele vormen van duurzaam investeren, variërend van het investeren in zonne-energieprojecten tot het beleggen in duurzame bedrijven en fondsen. Het is belangrijk om de opties te onderzoeken en te investeren in de gebieden die het best bij jouw bedrijf en je persoonlijke waarden passen.

Vind duurzame investeringsmogelijkheden

Er is een breed scala aan platforms en diensten die je kunnen helpen om duurzame investeringsmogelijkheden te vinden. Eén daarvan is Knab, waar we je graag ondersteunen bij je duurzame investeringen.

Maak ook jouw toekomst groen: 5 concrete tips

Ben je overtuigd? Wil je bijdragen aan een duurzamere toekomst, je kosten verminderen en tegelijkertijd je bedrijfsimago verbeteren? Volg dan om te beginnen onderstaande 5 concrete stappen. 

    1. Begin klein: Start met eenvoudige aanpassingen zoals energiebesparende LED-verlichting en het verminderen van papiergebruik door digitalisering.
  1. Investeer in duurzame technologieën: Denk aan zonnepanelen, energie-efficiënte apparatuur en elektrische voertuigen. Deze investeringen leveren vaak op de lange termijn kostenbesparingen op.
  2. Kies duurzame leveranciers: Werk samen met leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Dit kan je eigen duurzame inspanningen versterken en een positief imago creëren.
  3. Minimaliseer afval: Voer een recyclingprogramma in en probeer afval te minimaliseren door bijvoorbeeld herbruikbare materialen te gebruiken.
  4. Gebruik groene energie: Overweeg over te stappen op een groene energieleverancier. Dit kan de ecologische voetafdruk van je bedrijf aanzienlijk verkleinen.


Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.Deel via:

Je geld verantwoord laten beleggen?  Ontdek het gemak

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers