Bedrijfsovername financieren via crowdfunding? Ja!

  • Gepubliceerd: 3 december 2017
  • Laatst geüpdate: 23 februari 2018
  • 4 minuten

Het overnemen van een bedrijf is een proces waarbij een nauwkeurig financieringsplan opgesteld moet worden. Dit kun je op diverse manieren aanpakken, zoals bankkrediet aanvragen en investeerders aantrekken. Maar heb je ook weleens gedacht aan crowdfunding als financiering? Dit kan heel goed werken. Hoe? In dit artikel leggen we je uit waarom het geen gek idee is om je bedrijfsovername via crowdfunding te financieren.

bedrijfsovername financieren via crowdfunding-158091-edited.jpg

Bedrijfsovername via crowdfunding: wat is een bedrijfsovername?

Een bedrijfsovername is als een bedrijf (of een gedeelte hiervan) wordt overgenomen door een ander bedrijf. Voor de wet heet dit ‘een overgang van onderneming’. Er is sprake van een bedrijfsovername, als:

  • de overgang van onderneming is gebaseerd op een overeenkomst, fusie of splitsing
  • de identiteit van het overgenomen bedrijf wordt behouden

Je kunt nog onderscheid maken tussen een vriendelijke en een vijandige overname. Bij de tweede mogelijkheid doet een partij een bod op de aandelen van een bedrijf, zonder dat het bedrijf hier om heeft gevraagd of zelfs mee heeft ingestemd. Bij een vriendelijke overname is er wel toestemming van beide kanten.

Wat zijn veelvoorkomende manieren om een bedrijfsovername te financieren?

Er zijn verschillende manieren om een bedrijfsovername te financieren. Vaak wordt het eerste gedacht aan het afsluiten van een bankkrediet en aantrekken van investeerders.

Bankkrediet als financiering van je bedrijfsovername
Een banklening afsluiten is een manier om een bedrijfsovername te financieren. Maar tegenwoordig zijn banken hier wel een stuk terughoudender in geworden. Banken financieren over het algemeen maximaal 50% van de totale overnamesom en ze verlangen vaak een aantal garanties van de koper, zoals eigen financiële inbreng en eventueel persoonlijke borgstelling.

Bedrijfsovername financieren via investeerders
Je hebt 2 soorten investeerders in het midden- en kleinbedrijf. Allereerst zijn er informal investors, veelal oud-ondernemers die nu particulier investeren. Het gaat hier vaak om bedragen van € 50.000 tot € 250.000. Deze groep investeert vooral in de start- en vroege groeifase van een bedrijf.

Daarnaast heb je participatiemaatschappijen, dit zijn bedrijven die veel geld ter beschikking hebben. Het gaat hier dan ook om grotere investeringsbedragen van tussen de € 500.000 en € 2.500.000. Dit geld is risicodragend, en kan als zekerheid dienen richting de bank.

Bedrijfsovername financieren via crowdfunding

Crowdfunding is een financiering die steeds populairder wordt. Zo werd er in 2016 in Nederland zo’n € 170 miljoen opgehaald. Je bedrijfsovername financieren via crowdfunding is tegenwoordig ook zeker een mogelijkheid. Je doet dan een beroep op meerdere geldschieters via een crowdfundingplatform - bijvoorbeeld Knab Crowdfunding - om geld op te halen. Meestal gaat dit via een lening of het verstrekken van aandelen.

Bedrijfsovername vertrouwelijk?

Een bedrijfsovername is een vertrouwelijk proces. De verkopende partij wil eerst al het personeel, afnemers en leveranciers inlichten voordat de verkoop rond is. De koper wil geen andere kapers op de kust, dus wil ook niet dat de deal bekend wordt. En crowdfunding werkt juist zo, dat je geld ophaalt en daar juist mensen voor moet informeren over je plannen. Hoe los je dit dan op als je je bedrijfsovername wilt financieren via crowdfunding?

Overbruggingskrediet

Bij Knab kun je crowdfunding inzetten om je financiering rond te krijgen, namelijk met behulp van een overbruggingskrediet. Na beoordeling van een persoonlijke Crowdfund Coach verstrekt Knab een krediet, waarmee de koper het bedrag van de overname kan betalen. Pas daarna gaat de publieke crowdfunding campagne van start. Je krijgt dan 6 weken om alsnog het bedrag van het overbruggingskrediet via de crowd bij elkaar te krijgen. Fijn: je hoeft maar 90% van dit bedrag op te halen, want Knab investeert altijd 10% mee!

Hoe kom je in aanmerking voor een crowdfundlening voor je bedrijfsovername?

Om gebruik te kunnen maken van een overbruggingskrediet via crowdfunding voor je bedrijfsovername, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn anders dan bij een gebruikelijke crowdfundlening via Knab, namelijk als volgt: 

  • De maximale leensom is € 500.000. Dat zorgt ervoor dat deze manier van je bedrijfsovername financieren geschikt is voor de overnamemarkt tot € 1.000.000.
  • De looptijd van de lening is maximaal 5 tot 6 jaar. Je moet dus wel de betalingscapaciteit hebben om in deze periode het overbruggingskrediet terug te kunnen betalen.
  • Ook moet je zelf minimaal 20% van de overnamesom in kunnen brengen en een positieve kredietbeoordeling krijgen.
  • Heb je het overbruggingskrediet gekregen? Dan heb je 6 weken de tijd om je pitch voor de reguliere crowdfunding te plaatsen op Knab Crowdfunding.

Bedrijfsovername financieren via Knab

Inmiddels zijn er al diverse bedrijfsovernames gefinancierd via Knab Crowdfunding. Hieronder zetten we twee voorbeelden voor je onder elkaar van bedrijven die het via onze Knab crowd voor elkaar kregen om hun bedrijfsovername te financieren.

Wilmod Heating & Systems 
Het Nederlandse bedrijf Wilmod Heating & Systems is een leverancier van verwarmingselementen. Kuwatec BV, een ander Nederlands bedrijf, handelt in apparatuur voor de kunststofverwerkende industrie: een aanverwante activiteit. De twee bedrijven vullen elkaar aan en besluiten dat Wilmod Heating & Systems Kuwatec gaat overnemen. Hier is een bedrag van € 300.000 voor nodig. Via Knab Crowdfunding wordt dit bedrag in november 2017 binnen een uur door 245 investeerders volgeschreven. Een succesvol project!

Outboard Shop Rotterdam 
Dit gevestigde Rotterdamse bedrijf verkoopt een breed assortiment maritieme producten aan de professionele- en particulier markt . Ondernemer Dirk Bonder en zijn twee zonen hebben een grote passie voor de maritieme techniek en willen met de overname van Outboard Shop Rotterdam zowel on- als offline een groot assortiment aan maritieme onderdelen vaartuigen en gaan verkopen en repareren . De voormalige eigenaar wil zich juist gaan focussen op andere zaken. Begin november werd Iook deze overname via Knab crowdfunding in slechts enkele uren volgeschreven door 318 investeerders.

Professionele begeleiding én 10% 

Ben jij op zoek naar een gedegen financiering voor je bedrijfsovername? Denk ook eens aan Knab Crowdfunding en realiseer jouw groeiplannen met behulp van 155.000 investeerders en potentiële klanten. Je ontvangt professionele begeleiding van een persoonlijke Crowdfund Coach én Knab investeert altijd 10% mee.


Susan Blanken
Dit artikel heeft Susan geschreven voor Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.


Op zoek naar een bedrijfsfinanciering?  Check Knab Crowdfunding

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland