Veilig mobiel bankieren: hoe werkt het?
Laatst geüpdatet
8 januari 2025
Leestijd
5 minuten
- Laatst geüpdate: 8 januari 2025
- Leestijd: 5 minuten
Geldoverboekingen worden tegenwoordig vaker gedaan via mobiel bankieren, dan via internetbankieren. We kunnen wel stellen dat mobiel bankieren een belangrijk en onmisbaar onderdeel is van onze dagelijkse geldzaken. Maar hoe zorg je dat je veilig je financiën te regelt vanaf je smartphone?
Het verschil tussen mobiel bankieren en internetbankieren
Bij zowel mobiel bankieren als internetbankieren regel je je geldzaken online. Toch zijn er een aantal verschillen. Bij mobiel bankieren doe je jouw overboekingen via een app op je smartphone of tablet – bijvoorbeeld de Knab App. Met internetbankieren betaal je in een browser, zoals Internet Explorer, Safari of Chrome. Dat kan – naast je smartphone of tablet – ook vanaf je laptop en desktop.
Ook het inloggen en het bevestigen van je betaalopdrachten werkt anders. Met mobiel bankieren log je in op je app met je persoonlijke toegangscode, vingerafdruk of Face ID. Je betalingen bevestig je vervolgens op dezelfde manier. Bij internetbankieren moet je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord en heb je vaak je smartphone nodig om je betaling te bevestigen – ook wel bekend als tweestapsverificatie.
Hoe houdt een bank mobiel bankieren veilig?
Elke bank is verantwoordelijk voor de veiligheid van het (online) betalingsverkeer. Dat geldt voor pinnen in de winkel, geld opnemen bij een geldautomaat, internetbankieren én natuurlijk mobiel bankieren. Een bank waarborgt de veiligheid van mobiel bankieren als volgt:
⇒ Om ervoor te zorgen dat alleen jij toegang hebt tot je bank app, moet je altijd inloggen met je persoonlijke toegangscode, vingerafdruk of Face ID.
⇒ Als je de mobiel bankieren app van je bank installeert, registreer je ook het toestel waarop je dat doet. Naast je persoonlijke toegangscode, vingerafdruk of Face ID, herkent je bank dus ook jouw smartphone of tablet. Daarom moet je de app ook altijd opnieuw activeren als je deze vanaf een ander apparaat wilt gebruiken.
⇒ Betalingen die je doet in de mobiel bankieren app worden door je bank versleuteld en verstuurd via een beveiligde verbinding.
⇒ Ben je vergeten uit te loggen in de bank app? Je wordt automatisch uitgelogd als je een aantal minuten niet actief bent geweest.
⇒ Banken trainen hun medewerkers om fraude snel te herkennen. Ook systemen worden continu getest op veiligheid en voorzien van de nieuwste beveiligingsmethoden.
⇒ Je kunt de mobiel bankieren app alleen downloaden via de twee officiële downloadkanalen: App Store en Google Play.
Meer weten over veilig mobiel bankieren bij Knab? Hier vind je alle veiligheidsmaatregelen op een rij.
Hoe houd je mobiel bankieren zelf veilig?
Niemand wil de dupe worden van fraude. Gelukkig is wettelijk vastgelegd dat als er zonder jouw toestemming geld van je rekening wordt afgeschreven, je bank dit vergoedt. Harde eis: je moet je dan wel aan een aantal veiligheidsregels houden.
1. Houd je beveiligingscodes geheim
Bij beveiligingscodes denk je misschien snel aan je pincode. Maar het gaat daarnaast ook om je wachtwoord voor online bankieren, TAN-codes, activeringscodes, mobiele pincode etc. Let wel: sinds de invoering van PSD2 mag je jouw beveiligingscodes voor online bankieren in sommige gevallen invullen op de website of in een app van een derde partij. Denk aan rekeninginformatiediensten en betaalinitiatiediensten. Dit mag alleen als deze derde partij is toegelaten door DNB.
2. Zorg ervoor dat je betaalpas nooit door iemand anders wordt gebruikt
Leen je betaalpas dus niet uit en controleer regelmatig of deze nog in je portemonnee zit.
3. Beveilig het apparaat dat je gebruikt voor je bankzaken
Natuurlijk moet je een toegangscode gebruiken voor al je apparaten en mobiel bankieren applicaties. Maar denk ook aan het updaten van geïnstalleerde software – zoals besturingssystemen en beveiligingsprogramma’s – op je smartphone of tablet.
4. Controleer je bankrekening regelmatig
Zo kom je snel achter transacties waarvoor jij geen toestemming hebt gegeven.
5. Meld incidenten direct aan je bank en volg aanwijzingen op
Neem direct contact op met je bank als je iets niet vertrouwt, bijvoorbeeld als je betaalpas verdwenen is. Aanwijzingen die je bank vervolgens geeft, volg je natuurlijk op.
Meer weten over bovenstaande veiligheidsregels? Op de website van Betaalvereniging Nederland vind je een uitgebreide toelichting.
Wat kun je nog meer doen?
Naast het opvolgen van bovenstaande veiligheidsregels, zijn er nog wat slimmigheden waar je misschien niet meteen aan denkt:
- Download de app alleen via de officiële downloadkanalen: App Store en Google Play.
- Installeer geen illegale software op je smartphone of tablet.
- Log altijd uit als je klaar bent in de mobiel bankieren app.
- Kies voor zowel je apparaat als je app, een wachtwoord dat moeilijk te raden is. Zorg er ook voor dat deze wachtwoorden verschillend zijn.
- Gebruik de mobiel bankieren app alleen als je verbonden bent met het 4G-netwerk of een beveiligd wifi-netwerk. Dit herken je aan het slotje naast het wifi-teken.
- Zorg altijd dat je de laatste versie van de mobiel bankieren app downloadt.
- Klik nooit op links in ongevraagde e-mails of sms'jes. Verwijder deze berichten direct, zonder ze te openen.
Veilig online bankieren bij Knab
Wist je dat je bij Knab alles online regelt? Je vraagt je rekening aan via de Knab App. Zodra je rekening is geopend, kun je altijd en overal mobiel bankieren en internetbankieren. Samen houden we je geld veilig. In de app kun je bijvoorbeeld handige alerts instellen, zodat je een seintje van ons ontvangt als er een transactie plaatsvindt die we niet van je gewend zijn. Denk aan een geldoverboeking vanuit het buitenland. Handig!
Lindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.