Tikkie-frauders lopen tegen de lamp
Laatst geüpdatet
1 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Laatst geüpdate: 1 april 2018
- Leestijd: 2 minuten
Tikkie: een leuke, handige app om met je vrienden, kennissen en familie digitaal te verrekenen wat je hebt voorgeschoten, bijvoorbeeld de kosten van een etentje. Eind oktober heeft de politie twee jeugdige criminelen gearresteerd die bij Marktplaatstransacties probeerden te frauderen met een nep-Tikkie-site. Met een beetje gezond wantrouwen kun je zelf dit soort fraude spotten.
ZO WERKT TIKKIE
Eerst iets over hoe Tikkie werkt. Je installeert de app en kunt dan vanuit de app een (terug)betaling vragen aan mensen uit je vriendenkring, bijvoorbeeld uit je contactenlijst van Whatsapp of Facebook. De mensen die jij aankruist, krijgen een bericht met een link, bijvoorbeeld in hun Whatsapp. Als ze klikken op die link, komen ze op de Tikkie-site, van waaruit ze een Ideal-betaling kunnen doen naar de rekening die jij in Tikkie hebt ingevuld. Tikkie houdt voor jou bij wie er heeft betaald. Zo kun je mensen die dat vergeten later nog een herinnering sturen.
DE ZWENDEL
De 18-jarige fraudeurs in dit verhaal poseerden op Marktplaats als verkopers. Als ze in contact kwamen met belangstellenden voor hun koopwaar, stelden ze voor dat deze een cent zouden overmaken via Tikkie. Zo zouden de verkopers (de fraudeurs dus) weten dat de kandidaat-kopers te vertrouwen waren. De kopers werden gestuurd naar een nagebouwde Tikkie-site, waar ze moesten inloggen met hun bankgegevens. Daarna werden ze digitaal ‘aan de praat’ gehouden met foutmeldingen, terwijl de boeven begonnen hun rekeningen leeg te plunderen.
WAAR MOET JE OP LETTEN?
Mocht iets dergelijks je in de toekomst overkomen, dit zijn de rode vlaggen in dit verhaal:
- De echtheid van een site kun je zelf controleren. Via Google kun je zien dat het Tikkie.me moet zijn. Dat moet dus in de adresbalk bovenin je browser staan. Bovendien moet het adres beginnen met https:// en links daarnaast moet een slotje te zien zijn. Als dat allemaal klopt, is er een beveiligde verbinding en is de site vrijwel zeker echt.
- Boeven die een site namaken, kiezen vaak fantasieadressen die lijken op het echte adres. Denk aan tikkie-login.me of tikkie-me.com. Let daarop!
- Met foutmeldingen is het ook uitkijken. Foutmeldingen tijdens het afspelen van een video (‘om deze video te kunnen bekijken moet je nog even dit installeren’) zijn verdacht. Krijg je foutmeldingen tijdens het bezoek van een banksite of bij het doen van betalingen, dan kan het geen kwaad de bank te bellen om te vragen of dit klopt – vóórdat je op OK klikt.
- Inloggen met de gegevens van je bank doe je op de site van de bank zelf, en verder bij Ideal-betalingen, waarvoor je ook altijd eerst naar de site van je bank wordt gestuurd (je moet dan immers eerst je bank kiezen). Je logt dus pas in als je een Ideal-scherm hebt met het adres van je bank in de adresbalk. Ook hier moet je https:// en dat slotje in beeld hebben. Anders: niet inloggen!
Verder begint op te vallen dat oplichters Marktplaats hebben ontdekt als plek waar frauderen loont. Wees daar dus op je hoede. Kopen op Marktplaats zou simpel moeten zijn: een artikel ophalen, geld overhandigen (gepast!), naar huis gaan.
Kun je een artikel niet ophalen? Let dan op signalen dat de verkoper betrouwbaar is: hoe lang is diegene al actief, en zijn telefoon- of rekeningnummer door Marktplaats gecontroleerd? Als bijzondere dingen worden gevraagd die daarvan afwijken, zoals het vooraf overmaken van een cent of afrekenen met een app, vraag je dan af waarom dat nodig is. Ga liever naar een aanbieder die de zaken simpel houdt.
Herbert Blankesteijn
Herbert is een onafhankelijk journalist en staat garant voor heldere en objectieve informatie over geld en veiligheid.