Schade door kind: wie is aansprakelijk?

Kinderen willen nog wel eens enthousiast zijn, of onbezonnen. Met een kind in huis zit een ongeluk eigenlijk altijd wel in een klein hoekje. Maar wat als er schade door je kind ontstaat doordat iets valt of breekt? Denk aan schade binnenshuis, omdat je kind het behang gebruikt als canvas. Of buitenshuis, waarbij tijdens het voetballen de ruit van de buren sneuvelt. Wie is er in zo’n geval aansprakelijk? En wat vergoedt de verzekering in zo’n geval?
Gepubliceerd
10 september 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 7 september 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 4 minuten

Kinderen willen nog wel eens enthousiast zijn, of onbezonnen. Met een kind in huis zit een ongeluk eigenlijk altijd wel in een klein hoekje. Maar wat als er schade door je kind ontstaat doordat iets valt of breekt? Denk aan schade binnenshuis, omdat je kind het behang gebruikt als canvas. Of buitenshuis, waarbij tijdens het voetballen de ruit van de buren sneuvelt. Wie is er in zo’n geval aansprakelijk? En wat vergoedt de verzekering in zo’n geval?

Schade door kind

Bereken je premie bij Deck

Wanneer ben jij aansprakelijk voor schade door kind?

Ten eerste is het belangrijk om stil te staan bij wie aansprakelijk is door schade van een kind. Dit verschilt namelijk per leeftijd.

  • Schade door een kind jonger dan 14 oud:

Ouders van kinderen jonger dan 14 jaar zijn volledig verantwoordelijk voor de handelingen van hun kinderen. Bij schade door je kind(eren) kun je als ouder dus volledig aansprakelijk worden gesteld.

  • Schade door een kind van 14 of 15 jaar oud:

Bij kinderen van 14 of 15 jaar zijn zowel de kinderen als de ouders aansprakelijk. Hierdoor kunnen zowel de ouders als het kind aansprakelijk gesteld worden. Bij deze leeftijd kunnen de ouders ook aansprakelijkheid van zich afschuiven als ze kunnen aantonen dat ze het gedrag van het kind niet konden voorkomen.

Bewijzen dat jij als ouder niet verantwoordelijk bent is lastig, want je moet met bewijzen komen. Daarnaast is de kans groot dat jij alsnog ervoor opdraait als je kind zelf aansprakelijk wordt gesteld, aangezien die hoogstwaarschijnlijk het geld niet heeft om de schade te betalen.

  • Schade door een kind van 16 jaar of ouder:

In principe zijn pubers vanaf hun 16e zelf verantwoordelijk voor de schade die ze aanrichten. Tot het 17e jaar is het wel zo dat de ouders alsnog aansprakelijk kunnen worden gesteld als aangetoond kan worden dat de ouders nalatig waren. Na het 18e levensjaar kan dit niet meer en is je kind echt zelf aansprakelijk.

Schade vergoed via de aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering komt van pas als je kind schade veroorzaakt bij een ander. Laat je kind bijvoorbeeld de smartphone vallen van een vriend, dan kun je de schade verhalen op deze verzekering. Denk er wel om dat het hierbij gaat om schade die ontstaat als je kind bij iemand anders is of als het spullen van een ander zijn.

Sommige verzekeraars checken wel wat voor schade door je kind is ontstaan en of dit te voorzien was. Als je buurvrouw bijvoorbeeld je peuter op schoot heeft en die haar bril breekt. Dan bestaat een grote kans dat de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders niet uitkeert. Met een klein kind op schoot is het je eigen verantwoordelijkheid om op te letten of niets kapot gaat. 

Schade vergoed via de inboedelverzekering

Schade kan natuurlijk ook thuis ontstaan. In dat geval is er verder geen discussie over de aansprakelijkheid, want het komt hoe dan ook bij jou terecht. Dit wordt soms ook gedekt door je inboedelverzekering. Verzekeraars eisen in de meeste gevallen wel dat het om ongelukjes gaat. Dus omvallen en iets omstoten is wel gedekt, maar een vaas kapot gooien in een driftbui niet.

Met kinderen is het slim om een Allrisk dekking te nemen, want daaronder valt ook schade door eigen schuld. Sommige verzekeraars hebben een speciale dekking voor het gezin, anderen zijn minder streng. Het hangt af van de verzekeraar, dus check altijd de voorwaarden om te zien wanneer je schade kunt claimen.

Bij oppassen of logeren

Gaat je kind uit logeren of is het bij een oppas? Als het dan schade veroorzaakt aan spullen of een persoon, ben jij als ouder niet aansprakelijk. Verzekeraars vinden namelijk dat als iemand op kinderen past of ze laat logeren, die ook het risico van schade op zich neemt.

Het ‘slachtoffer’ zal in dit geval zelf voor de kosten opdraaien. Heel soms kan jouw verzekering wel de schade vergoeden, maar dat moet dan opgenomen zijn in de polisvoorwaarden. Hoe jouw verzekering dit afhandelt en welk bedrag er eventueel uitgekeerd wordt, staat in de speciale ‘oppas- en logeerclausule’ van je polis.

Je kind was onderdeel van een groep

Waarschijnlijk speelt je kind wel eens buiten met anderen. Of hangt het wat rond als het wat ouder is. Dit kan tot ongelukken leiden, bijvoorbeeld door het uithalen van kattenkwaad met een groepje. Of denk aan een bal door een ruit of schade aan een auto. Maar wie dat dan gedaan heeft, weet niemand.

Als ouder kun je alleen aansprakelijk gesteld worden als de benadeelde kan aantonen dat jouw kind daadwerkelijk de schade veroorzaakte. Als de kinderen boven de 14 jaar oud zijn, kan de benadeelde ook de hele groep aansprakelijk stellen. Dit heet ‘groepsaansprakelijkheid’.

Hierbij wordt één van de kinderen aangewezen als aansprakelijk en het is aan de ouders van dit kind om vervolgens de schade te verdelen tussen de rest van de ouders.

Als je kind op kamers gaat

Het blijft toch je kind hè, op kamers in de grote stad of niet. In principe kan je kind zelf een verzekering afsluiten als het op kamers gaat. Uiteraard moet hij of zij dan wel meerderjarig zijn. Maar je studerende zoon of dochter hoort natuurlijk nog gewoon bij het gezin en kan dus meeverzekerd worden op je eigen polis.

Mocht je kind dan schade toebrengen aan bijvoorbeeld een huisgenoot, dan kan dit vergoed worden met jouw verzekering. Je kunt uitwonende kinderen meeverzekeren zolang ze studeren en niet getrouwd zijn. Na hun 27e vervalt deze mogelijkheid en moeten ze echt zelf op zoek naar een verzekering.

Zorg dat je een buffer én goede verzekeringen hebt

Ook met een paar fatsoenlijke verzekeringen, kan het nooit kwaad om een extra buffertje te creëren. Je weet tenslotte maar nooit wat er kan gebeuren.



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën