Salarisonderhandeling bij een nieuwe baan: 14 do's and don'ts

Bij een nieuwe baan hoort een passend salaris. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden op je salarisonderhandeling. Want wat kun je ervan verwachten? En wat kan je beter wél en niet zeggen? Wij zetten veertien do’s and don’ts op een rij.
Gepubliceerd
16 juli 2019
Laatst geüpdatet
16 juli 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 16 juli 2019
- Laatst geüpdate: 16 juli 2019
- Leestijd: 4 minuten

Bij een nieuwe baan hoort een passend salaris. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden op je salarisonderhandeling. Want wat kun je ervan verwachten? En wat kan je beter wél en niet zeggen? Wij zetten veertien do’s and don’ts op een rij.

salarisonderhandeling-1

1. Do: onderhandelen nadat je bent aangenomen

In de ideale wereld begin je pas met onderhandelen, nadat je bent aangenomen. Zo weet je namelijk zeker dat de werkgever jou het meest geschikt vindt voor de functie. Hierdoor zit je in de allerbeste onderhandelingspositie – er is geen betere kandidaat meer over.

2. Don’t: klakkeloos vertellen wat je hiervoor verdiende

Grote kans dat er gevraagd wordt wat je bij je je vorige werkgever verdiende. Door dit klakkeloos te delen, kun je je eigen ruiten ingooien – bijvoorbeeld als je niet tevreden bent over dat bedrag. Een antwoord dat je kunt geven is: ‘Mijn huidige functie komt niet precies overeen met deze. Door deze vraag te beantwoorden, geef ik een misleidende indicatie.’

3. Don’t: liegen over je vorige salaris

De bal terugkaatsen is prima. Liegen is daarentegen geen goed idee, want de waarheid komt altijd aan het licht. Stel dat je nieuwe werkgever om je laatste loonstrookje vraagt – dit komt nog weleens voor – dan val je direct door de mand. En een slechte start op je nieuwe werk, daar heeft niemand zin in.

4. Do: je werkgever laten bieden

Zorg ervoor dat je nieuwe werkgever als eerste met een bod komt. Zo voorkom je dat je zelf een te laag bedrag noemt. Dit kan ervoor zorgen dat je als ‘te licht’ wordt geschat voor de functie. Ook voorkom je zo dat je minder vraagt dan wat je nieuwe werkgever bereid is te betalen.

5. Do: jezelf verdiepen in de cao

Als je nieuwe functie niet onder een collectieve arbeidsovereenkomst valt, heb je vaak meer ruimte om te onderhandelen. Dat komt doordat er dan niet is vastgelegd binnen welke schaal je valt. Natuurlijk biedt een cao ook juist veel voordelen. Zo is je salaris vaak hoger dan het minimumloon of heb je meer vakantiedagen. Maar ook hierbij is onderhandelen mogelijk, bijvoorbeeld over de trede van je startsalaris.

6. Don’t: een specifiek bedrag noemen

Ben je van plan een indicatie te geven aan je nieuwe werkgever, noem dan nooit één specifiek bedrag. Zeg dus niet: ‘Ik zou graag € 2.500 verdienen.’ Kies in dit geval voor een bandbreedte – bijvoorbeeld tussen € 2.300 en € 2.700 – zodat je onderhandelingsruimte overhoudt.

7. Do: onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden

Vergeet niet om te onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan een goede pensioenregeling, het aantal vakantiedagen, een dertiende maand, reiskostenvergoeding, fiets of auto van de zaak etc. Hiermee kun je ook extra verdienen of besparen.

8. Don’t: direct akkoord gaan

Ga nooit direct akkoord met het eerste bod. Er is altijd ruimte om te onderhandelen. Zorg er wel voor dat je met goede argumenten komt. Waarom verdien je meer dan dit aanbod? Denk bijvoorbeeld aan je hoogst genoten opleiding of meest relevante werkervaring.

9. Do: vraag naar een latere salarisverhoging

Als je een ietwat laag bod krijgt – bijvoorbeeld omdat je bepaalde vaardigheden mist – is het slim om te vragen naar de doorgroeimogelijkheden. Vraag naar wat je eraan kunt doen om alsnog op een bepaald niveau te komen en hoe je daardoor kunt groeien in je salaris. Zorg dat je dit plan zwart op wit hebt staan, zodat je hier altijd op kunt terugvallen.

10. Don’t: haast maken

Wil je succesvol zijn in je onderhandeling? Zorg dan dat je geduldig bent. Neem er de tijd voor, want het gaat immers om het resultaat. Als je haast maakt, ga je misschien te snel akkoord en krijg je later spijt. Een beetje doorzettingsvermogen is dus een must bij een goede salarisonderhandeling.

11. Do: jezelf goed voorbereiden

Onderhandelen gaat niet iedereen even makkelijk af. Zorg er dan ook voor dat je je goed voorbereidt. Lees je in over het bedrijf en bekijk van tevoren met wie je moet onderhandelen. Iemand van HR zal zich waarschijnlijk strenger aan de regels houden dan een afdelingsmanager, die voor de beste kandidaat gaat.

12. Don’t: onrealistisch zijn

Onderhandelen is goed, maar je moet wel realistisch zijn. Verdiep je dus in wat je waard bent. Welk salaris is gemiddeld voor jouw functie? En wat past er het beste bij je werkervaring en opleiding? Door je goed in te lezen kom je professioneel over. Ook voorkom je hiermee een teleurstelling voor jezelf.

13. Do: tips vragen aan je omgeving

Het is helemaal niet erg als je (nog) geen ster bent in het onderhandelen over je salaris. Misschien heb je wel iemand in je familie of vriendenkring die hier meer ervaring mee heeft. Schroom je in dat geval niet om hulp te vragen of om samen te oefenen. Dit levert vaak nieuwe inzichten op.

14. Don’t: onvriendelijk zijn

Krijg je niet direct het bod van je dromen? Reageer dan op een gepaste manier. Met een onaangename houding kom je nergens. Geef aan dat je niet akkoord gaat met het bod en beargumenteer ook waarom. Door open te staan voor elkaars mening, bereik je vaak een stuk meer. Wees zakelijk, maar vriendelijk.

Onze do: open een (extra) spaarrekening

Heb je een nieuw salaris? Dan wil je misschien wel maandelijks een bedrag opzijzetten. Bij Knab kun je zoveel spaarrekeningen openen als je wilt. Ook kun je voor elk spaardoel een apart spaarpotje maken; bijvoorbeeld voor een vakantie of nieuwe woning. Lees hier alles over sparen bij Knab en begin direct!Lindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën