PSD2: 6 vragen over deze nieuwe Europese betaalrichtlijn | University video

  • 4 minuten
  • 20 maart 2018

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar misschien heb je ook wel wat meegekregen over PSD2, de nieuwe Europese richtlijn voor betaalverkeer. Mensen maken zich zorgen om hun privacy als deze later dit jaar ingaat. Nergens voor nodig, als je tenminste goed oplet waar je toestemming voor geeft. Om jou een beetje gerust te stellen, hebben wij daarom zes vragen en antwoorden voor je over PSD2.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Ben je niet in de gelegenheid om de video te bekijken? Geen probleem, alle informatie en de tekst op het bord vind je hieronder.

PSD2 regeling video bord.png

1. Wat is PSD2?

PSD staat voor Payment Services Directive en is een door de Europese Unie opgestelde richtlijn. Wanneer deze precies ingaat, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk wordt dit in juni 2018. Kort gezegd houdt het in dat banken verplicht worden om andere dienstverleners, zowel andere banken als externe partijen, toegang te geven tot jouw betaalrekening. Als jij hier toestemming voor geeft ten minste. Ze kunnen dan informatie omtrent jouw rekening ophalen, je saldo bekijken en betalingen doen.

2. Waarom wordt deze regeling doorgevoerd?

De Europese Unie voert PSD2 in om innovatie in de bankenwereld te versnellen en concurrentie in het betaalverkeer te bevorderen. Alles in jouw voordeel dus.

3. Wat betekent dit voor mij?

Als je jouw bank geen toestemming geeft om de gegevens te delen, verandert er voor jou helemaal niets. Geef je die toestemming wel, dan doe je dit per partij. Je kunt dus zelf beslissen wie jouw gegevens wel en wie ze niet kan inzien.

4. Waarom zou ik toestemming geven?

PSD2 biedt allerlei mogelijkheden. Zo krijg je veel meer inzicht in jouw financiën. Je ziet precies wat je inkomsten en uitgaven zijn op alle rekeningen die je hebt, ook bij andere banken. En je kunt je betalingen doen vanuit één app. Geen gedoe meer met aparte kanalen voor aparte banken dus. Daarnaast kun je straks handige financiële tips ontvangen, over dat het belastingtechnisch verstandig is om spaargeld te schenken aan je kind bijvoorbeeld, dat je beter je hypotheek kunt oversluiten of nodig moet beginnen met het opbouwen van je pensioen.

5. Hoe zorgen jullie ervoor dat dit veilig is?

Bij Knab hebben we jouw veiligheid en privacy natuurlijk voorop staan, je kunt van ons verwachten dat wij zorgvuldig omgaan met klantgegevens. Daarnaast zijn er vier overkoepelende instellingen verantwoordelijk voor deze regeling: De Nederlandsche Bank, Autoriteit Financiële Markten, Autoriteit Consument & Markt en Autoriteit Persoonsgegevens.

Er is dus een strenge controle en niet iedereen kan zomaar bij jouw gegevens. Elk bedrijf, of dit nou een bank is of bijvoorbeeld een fintech, moet een vergunning hebben van DNB om dit te mogen doen. Hoewel transparantie over wat er met jouw geld en data gebeurt verplicht is, is het altijd raadzaam om heel goed de algemene voorwaarden te checken van de partij die jij toestemming geeft om jouw gegevens in te zien. Jouw bank heeft hier namelijk geen invloed op.

6. Hoe gaat Knab hiermee om?

Of we dat nou willen of niet, PSD2 is een wettelijk verplichte regeling dus wij moeten er wel aan meewerken. En dat willen we ook. Wij zien het namelijk als een positieve regeling die in het voordeel van de klant, van jou werkt. Jouw data is van jou dus jij zou zelf moeten kunnen beslissen wat ermee gebeurt. Je zou dus ook zelf ál jouw financiële data moeten kunnen overdragen aan een derde partij, als jij dat wilt, en niet alleen je betaalgegevens.

Meer informatie?

Op dit moment is nog niet alles duidelijk rondom de PSD2. Wanneer de regeling precies ingaat bijvoorbeeld. Zodra we meer weten over deze regeling, laten we het je uiteraard weten. En heb je ondertussen nog vragen? Stel ze in de community en we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Al je bankzaken op één plek

Wil jij nu al een handig overzicht van al jouw inkomsten en uitgaven? Dan is een bankrekening bij Knab misschien wel wat voor jou. Zo kun je zoveel betaal- en spaarrekeningen openen als je wilt, mét rente. Meer weten? Check nu hoe je snel online een betaalrekening opent.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.


Alexander Vinke
Alexander is productmanager Betalen en Sparen bij Knab. Hij geeft antwoord op al jouw vragen in de video’s van Knab University. Wil je dat jouw vraag de volgende is? Stuur een mailtje naar info@knab.nl.


Een alles-in-een-pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën