PSD2: 6 vragen over deze nieuwe Europese betaalrichtlijn | University video

Misschien heb je wel wat meegekregen over PSD2, de nieuwe Europese richtlijn voor betaalverkeer. Deze is na een vertraging van bijna een jaar nu ingegaan op 19 februari 2019. Wat is het precies en wat merk jij er nu van? Je ontdekt het met deze zes vragen en antwoorden over PSD2.
Gepubliceerd
13 november 2017
Laatst geüpdatet
24 december 2019
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 13 november 2017
- Laatst geüpdate: 24 december 2019
- Leestijd: 4 minuten

Misschien heb je wel wat meegekregen over PSD2, de nieuwe Europese richtlijn voor betaalverkeer. Deze is na een vertraging van bijna een jaar nu ingegaan op 19 februari 2019. Wat is het precies en wat merk jij er nu van? Je ontdekt het met deze zes vragen en antwoorden over PSD2.

 
 
 
 
Video Thumbnail
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Ben je niet in de gelegenheid om de video te bekijken? Geen probleem, alle informatie en de tekst op het bord vind je hieronder.

1. Wat is PSD2?

PSD staat voor Payment Services Directive en is een door de Europese Unie opgestelde richtlijn. Kort gezegd houdt het in dat banken verplicht worden om andere dienstverleners, zowel andere banken als externe partijen, toegang te geven tot jouw betaalrekening. Als jij hier toestemming voor geeft ten minste. Ze kunnen dan informatie omtrent jouw rekening ophalen, je saldo bekijken en betalingen doen.

2. Waarom wordt deze regeling doorgevoerd?

De Europese Unie voert PSD2 in om innovatie in de bankenwereld te versnellen en concurrentie in het betaalverkeer te bevorderen. Alles in jouw voordeel dus.

3. Wat betekent dit voor mij?

Als je jouw bank geen toestemming geeft om de gegevens te delen, verandert er voor jou helemaal niets. Geef je die toestemming wel, dan doe je dit per partij. Je kunt dus zelf beslissen wie jouw gegevens wel en wie ze niet kan inzien.

Je krijgt met PSD2 ook een aantal rechten. Dankzij deze EU-regels kun je bijvoorbeeld in heel Europa (de EU, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) net zo makkelijk en veilig betalen als in Nederland. Een winkelier kan ook niet langer extra kosten in rekening brengen als je betaalt met een in de EU uitgegeven kaart. Meer weten? Open hier de pdf van de EU over jouw rechten dankzij PSD2.

4. Waarom zou ik toestemming geven?

PSD2 biedt allerlei mogelijkheden. Zo krijg je veel meer inzicht in jouw financiën. Je ziet precies wat je inkomsten en uitgaven zijn op alle rekeningen die je hebt, ook bij andere banken. En je kunt je betalingen doen vanuit één app. Geen gedoe meer met aparte kanalen voor aparte banken dus.

Daarnaast kun je straks handige financiële tips ontvangen, over dat het belastingtechnisch verstandig is om spaargeld te schenken aan je kind bijvoorbeeld, dat je beter je hypotheek kunt oversluiten of nodig moet beginnen met het opbouwen van je pensioen.

5. Hoe zorgen jullie ervoor dat dit veilig is?

Bij Knab hebben we jouw veiligheid en privacy natuurlijk voorop staan, je kunt van ons verwachten dat wij zorgvuldig omgaan met klantgegevens. Daarnaast zijn er vier overkoepelende instellingen verantwoordelijk voor deze regeling: De Nederlandsche Bank, Autoriteit Financiële Markten, Autoriteit Consument & Markt en Autoriteit Persoonsgegevens.

Er is dus een strenge controle en niet iedereen kan zomaar bij jouw gegevens. Elk bedrijf, of dit nou een bank is of bijvoorbeeld een fintech, moet een vergunning hebben van DNB om dit te mogen doen. Hoewel transparantie over wat er met jouw geld en data gebeurt verplicht is, is het altijd raadzaam om heel goed de algemene voorwaarden te checken van de partij die jij toestemming geeft om jouw gegevens in te zien. Jouw bank heeft hier namelijk geen invloed op.

6. Hoe gaat Knab hiermee om?

PSD2 is een wettelijk verplichte regeling, dus wij werken eraan mee. En dat willen we ook. Wij zien het namelijk als een positieve regeling die in het voordeel van de klant, van jou werkt. Jouw data is van jou dus jij zou zelf moeten kunnen beslissen wat ermee gebeurt. Je zou dus ook zelf ál jouw financiële data moeten kunnen overdragen aan een derde partij, als jij dat wilt, en niet alleen je betaalgegevens.

Al je bankzaken op één plek

Als je bij Knab bankiert, heb je al lekker veel financieel inzicht. Zo kun je zoveel betaal- en spaarrekeningen openen als je wilt, mét rente. Voor elk doel heb je dus een ander potje, zonder dat je daar extra voor betaalt. Meer weten? Check nu hoe je snel online een betaalrekening opent.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie contact met ons op.



Alexander Vinke
Alexander is productmanager Betalen en Sparen bij Knab. Hij geeft antwoord op al jouw vragen in de video’s van Knab University. Wil je dat jouw vraag de volgende is? Stuur een mailtje naar info@knab.nl.



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën