Huis beveiligen tegen inbraak tijdens je vakantie: 11 tips

De zomer komt eraan! Grote kans dus dat jij je zomervakantie al aan het plannen bent. Helaas zijn inbrekers dan ook al aan het plannen. Om in te breken. De zomervakantie is namelijk één van de populairste periodes bij inbrekers. Gelukkig kun je allerlei maatregelen nemen om je huis te beveiligen tegen inbraak. Knab geeft je 11 tips!
Gepubliceerd
21 mei 2018
Laatst geüpdatet
14 juni 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 18 mei 2018
- Laatst geüpdate: 14 juni 2019
- Leestijd: 3 minuten

De zomer komt eraan! Grote kans dus dat jij je zomervakantie al aan het plannen bent. Helaas zijn inbrekers dan ook al aan het plannen. Om in te breken. De zomervakantie is namelijk één van de populairste periodes bij inbrekers. Gelukkig kun je allerlei maatregelen nemen om je huis te beveiligen tegen inbraak. Knab geeft je 11 tips!

Op vakantie

Je huis beveiligen tegen inbraak

Je wilt natuurlijk niet dat je in het buitenland niet kunt genieten van het mooie uitzicht, omdat je je ondertussen druk maakt over eventuele inbrekers. Als je onderstaande tips volgt, kun jij waarschijnlijk een stuk geruster op vakantie. Lees gauw verder

1. Doe álle ramen op slot

Natuurlijk doe je de deur op slot als je weggaat. Maar zijn alle ramen dicht? Ook de kleine raampjes, van bijvoorbeeld de garage of de wc? Als een inbreker een mogelijkheid ziet, probeert ie binnen te komen. 

2. Maak het ze niet te makkelijk

Laat geen ladder in de tuin staan en zet, als het even kan, de kliko’s buiten bereik. Dan kunnen inbrekers deze niet gebruiken om bij een raam in de buurt te komen. Ruim ook eventuele schroevendraaiers en tangen op die buiten rondslingeren.

3. Plaats een auto op de oprit

Inbrekers rijden graag rondjes door een wijk om te checken welke huizen (tijdelijk) leegstaan. Als er bij een huis dagen achter elkaar geen auto staat, is dat een teken dat de bewoners weg zijn. Heb je een tweede auto? Laat die staan. Of vraag je buurman of hij 2 weken op jouw oprit parkeert. Zo lijkt het direct alsof er iemand thuis is.

4. Doe alsof er iemand thuis is

Je kunt timers gebruiken om het licht aan te laten floepen op bepaalde tijdstippen. Doe dit op meerdere plekken in het huis en op afwisselende tijdstippen. Zo lijkt het alsof er iemand door het huis beweegt. Gebruik daarnaast een televisie simulator voor ’s avonds en laat speelgoed en kopjes slingeren. Dan ziet het huis er ‘bewoond’ uit.

5. Zorg voor je tuin en de planten

Niets schreeuwt zo “er is niemand thuis” als dode planten in de tuin en de vensterbank. Zorg daarom dat je al je groen zo gezond mogelijk achterlaat. Dat kan voorkomen dat potentiële inbrekers verder door het raam gaan gluren.

6. Maak afspraken met je buren of vrienden

Het is slim om afspraken te maken met buren of vrienden die in de buurt wonen. Deze kunnen je huis in de gaten houden en om de paar dagen de brievenbus leeghalen (en planten water geven). Misschien wil er iemand zelfs wel voor je ‘huis’-zitten. Wel zo veilig.

7. Leg waardevolle spullen in een kluis

Belangrijke papieren en herinneringen die je niet kwijt wilt, kun je goed in een kluis doen. Maak ook een backup van belangrijke bestanden op je computer en leg deze erbij. Zet de kluis op een plek waar de dieven niet makkelijk bij kunnen. Ze zijn in staat om de kluis gewoon mee te nemen, dus zorg dat dat lastig is. Schroef hem bijvoorbeeld vast, bovenin je kledingkast.

8. Ruim je dure spullen op

Je woning is geen etalage, dus zorg dat je mooie spullen niet in het zicht liggen. Je sieraden en gadgets opbergen in een kastje kan al veel schelen.

 9. Laat social media even voor wat het is

We snappen het, je wilt graag je vakantiekiekjes delen met de rest van de wereld. Maar alles wat jij online plaatst, kunnen anderen ook zien. En als jij een foto van jezelf op het strand met een cocktail op Instagram zet met ‘living the life’, weet iedereen die meekijkt dat jij even niet thuis bent.

10. Investeer in een alarmsysteem

Een alarmsysteem werkt vaak al afschrikwekkend genoeg voor een dief om überhaupt niet naar binnen te gaan. Tegenwoordig heb je alarmsystemen die een seintje sturen naar het politiebureau of een melding geven op je smartphone.

11. Hang een buitenlamp op

Inbrekers willen niet gezien worden als ze proberen binnen te komen. Hang daarom een lamp met bewegingsdetectie bij je voor- en achterdeur. Zodra een inbreker in de spotlight staat, neemt hij hoogstwaarschijnlijk direct de benen. Het risico is hem dan te groot.

Inbraak is niet het enige gevaar

Naast inbraak, wil je ook andere catastrofes voorkomen. Denk er daarom ook aan dat je:

  • Alle stekkers uit het stopcontact trekt. Zo bescherm je de woning tegen brand door bijvoorbeeld kortsluiting.
  • Het gas en water afsluit. Zo voorkom je eventuele lekkage, wat uiteindelijk kan uitmonden in veel grotere schade. Denk aan een explosie of een ondergelopen verdieping.
  • Check of er geen facturen binnen komen. Het is toch vervelend als je een betalingsverzoek krijgt als je er niet bent. Zorg daarom dat je alles hebt afgehandeld voordat je vertrekt.

Hoe beveilig jij eigenlijk je woning als je op vakantie gaat? Praat erover mee, of deel je tips en tricks, met ons en de andere communityleden in ons topic over het beveiligen van je huis!

Sluit de juiste verzekeringen af

Met je inboedel- en opstalverzekering ben je verzekerd voor diefstal en inbraak. Wil je weten welke verzekeringen nog meer handig zijn om af te sluiten? In het gratis e-book 'Verzekeringen' zetten wij ze voor je op een rij. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën