Kijk uit met vage apps

Het is een bekend verschijnsel: rondom immens populaire apps als PokémonGo hangt altijd een wolk van imitaties en andere profiteurs. Soms zijn ze ‘alleen maar’ waardeloos; soms zitten er serieuze risico’s aan vast.
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
1 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 15 maart 2018
- Laatst geüpdate: 1 april 2018
- Leestijd: 2 minuten

Het is een bekend verschijnsel: rondom immens populaire apps als PokémonGo hangt altijd een wolk van imitaties en andere profiteurs. Soms zijn ze ‘alleen maar’ waardeloos; soms zitten er serieuze risico’s aan vast.

04883868-1327-40ff-88ef-72ddee370d10_thumb-429687-edited.jpg

Dat was bijvoorbeeld ook het geval met een gewilde game als Flappy Bird. Er kwamen imitatieversies als Happy Bird, Flappy Pigs, Flappy Helicopter en nog veel meer, die allemaal ongeveer hetzelfde deden. Vervelend voor de oorspronkelijke maker; geen groot probleem voor de consument zolang de apps zelf maar geen nare dingen doen. Maar hoe weet je of een app zich netjes gedraagt?

APPS UIT DE STORE

Apple en Google doen erg hun best onbetrouwbare apps te weren uit hun appwinkels. Soms hoor je dat ze er een aantal hebben gevonden en verwijderd. Zo werden in september nog 40 criminele apps verwijderd uit de Play Store, samen goed voor honderdduizenden downloads. Aan de ene kant wekt zo’n actie vertrouwen. Aan de andere kant betekent zoiets dat deze apps in eerste instantie wel te downloaden waren.

Ook in het geval van PokémonGo zijn er heel wat kapers op de kust. Als je in de Play Store van Google zoekt naar dit spel, komt de echte versie gelukkig helemaal bovenaan. In zijn kielzog vind je allemaal onnodige rommel waar je – als je deze apps installeert – hopelijk geen problemen mee krijgt. Maar een garantie is niet te geven.

RAND APPS

Voor PokémonGo heb je bijvoorbeeld gidsen, kaarten en hulpjes bij het mikken. Sommige hiervan hebben honderdduizenden of miljoenen downloads. Opvallend is dat veel van deze apps een middelmatige waardering hebben. Kijk je beter, dan zie je dat er vooral veel erg goede en veel erg slechte waarderingen zijn. Dat is alvast een rode vlag. Ga je dan naar de geschreven reacties kijken, dan blijken de meeste negatief te zijn.

We noemen geen namen maar dit kún je krijgen als de maker van een waardeloze app zijn eigen product promoot met zelfgemaakte goede kritieken. Let dus op dit soort signalen. De kans bestaat dat dit wordt gedaan om via de machtigingen van de app data te verzamelen over smartphonebezitters, of om malware te verspreiden. Download dus alleen apps met de juiste naam en afkomstig van een bron die je kent. (Bij de Knab-app staat als bron gewoon ‘Knab’).

ONOFFICIËLE APP STORES

Het antivirusbedrijf TrendMicro waarschuwt intussen voor de onofficiële appwinkels. In een nieuw onderzoek noemt het bedrijf er twee, een Chinese en een Vietnamese. Die verspreiden nepapps van PokémonGo, maar ook van bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Minecraft. Het aantal downloads hiervan loopt in de tientallen miljoenen. Dergelijke nepapps laten net als normale apps advertenties op je los en ze hebben toegang tot een deel van je data. Maar anders dan normale apps zitten er minder fatsoenlijke en minder goed gecontroleerde bedrijven achter. Als je pech hebt, download je regelrechte malware, waar criminelen achter de knoppen zitten.

Kortom, haal je apps liefst alleen via de Play Store- en App Store-knoppen van je smartphone, let op de naam van de maker en op de commentaren van gebruikers. Dan loop je zo goed als geen risico.



Herbert Blankesteijn
Herbert is een onafhankelijk journalist en staat garant voor heldere en objectieve informatie over geld en veiligheid.



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën