Je eerste auto kopen: 9 tips om het makkelijker te maken

Je hebt net je rijbewijs! Yes! Of je hebt je rijbewijs al een tijdje, maar reed tot nu toe altijd rond in andermans auto. Kan natuurlijk ook. Het is in ieder geval zover: je gaat je eerste auto kopen. Om je op weg te helpen hebben we 9 tips op een rijtje gezet. Zo kun jij binnen de kortste keren shinen op de snelweg.
Gepubliceerd
23 januari 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 22 januari 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Je hebt net je rijbewijs! Yes! Of je hebt je rijbewijs al een tijdje, maar reed tot nu toe altijd rond in andermans auto. Kan natuurlijk ook. Het is in ieder geval zover: je gaat je eerste auto kopen. Om je op weg te helpen hebben we 9 tips op een rijtje gezet. Zo kun jij binnen de kortste keren shinen op de snelweg.

Je eerste auto kopen bij een dealer

Je eerste auto kopen zonder verrassingen

Het kopen van je eerste auto is leuk, maar ook spannend. Je wilt natuurlijk in een fijne wagen komen te rijden die goed bij jou en je rijstijl past. Met de volgende 9 tips maken we het wat makkelijker voor je.

1. Bepaal je budget

Bepaal wat je kan en wil uitgeven aan de auto. Denk hierbij niet alleen aan de aankoopsom van je auto, er komen ook maandelijkse kosten bij. Zoals de autoverzekering, wegenbelasting, parkeervergunning (als je in de stad woont), onderhoud en APK.

2. Weet wat voor auto je wil

Je kunt meteen een gloednieuwe auto kopen, die zijn de eerste paar jaar goedkoper in het onderhoud. Een tweedehands auto blijft ook een goede optie, die zijn weer goedkoper in de verzekering.

Bedenk daarnaast hoe groot de auto moet zijn. Rijd je vooral alleen of rijden er altijd mensen mee? Hoe zuinig moet de auto zijn? Misschien ben je lang of heb je snel rugklachten. Dan kun je kijken naar een auto met een hogere instap.

3. Controleer de verkoper

Je kunt tegenwoordig op iedere hoek wel een auto kopen. Verdiep je daarom goed in de verkoper. Particulieren controleer je bijvoorbeeld via hun Marktplaatsgeschiedenis. Controleer bij een dealer of hij aangesloten is bij BOVAG en zoek recensies op via internet.

4. Neem iemand mee

Hoeveel je ook weet van auto’s, het is altijd verstandig om iemand mee te nemen als je een auto gaat bekijken. Zelf ben je misschien al snel enthousiast als je de auto ziet en laat je jezelf makkelijk meeslepen door de mooie praatjes van de dealer. Een vriend of familielid kan net die kritische blik bieden die jij op dat moment mist.

5. Check de auto en bijbehorende papieren

Controleer altijd zelf de auto. Check de banden, test de verlichting, laat de radio spelen, zet de airco en de ruitenwissers aan. Ga onder de auto liggen om te controleren of er niet iets doorgeroest is.

Vraag ook om de Nationale Autopas. Hierop staat de kilometergeschiedenis van de auto. Als de kilometerstand van de auto is teruggedraaid, kun je dat hierop zien. Op de website van het RDW kun je daarnaast makkelijk checken wanneer de auto z’n laatste APK heeft gehad.

Ook moet de verkoper een onderhoudsrapport kunnen overhandigen. Als hij dit niet heeft, kun je ervan uitgaan dat de auto nauwelijks onderhouden is.

6. Maak een proefrit

Een proefrit kan verborgen gebreken onthullen. Let op de volgende dingen:

  • Vering: helt hij over of blijft hij netjes op de weg.
  • Schakelen: kun je soepel schakelen?
  • Zicht: kun je goed om je heen kijken en kun je de spiegels makkelijk afstellen?
  • Lichten: doen ze het ook tijdens het rijden? En kun je soepel tussen de verschillende standen switchen?
  • Remmen: doen de remmen het goed? Schroom niet om plots hard te remmen! Dan weet je het direct.

7. Durf te onderhandelen

Je hebt een budget, maar dat betekent niet dat je deze compleet moet uitgeven. Probeer altijd te onderhandelen. Als je zelf geen goede onderhandelaar bent, kun je altijd iemand meenemen die dat wel leuk vindt.

8. Registreer het kenteken

De deal is gesloten, dus je mag de auto op je naam zetten. Dit doe je bij het postkantoor. Vergeet daarbij niet om je legitimatiebewijs en pinpas mee te nemen. Je krijgt vervolgens een vrijwaringsbewijs. Deze geef je aan de koper, want hierop staat dat de auto niet meer van hem is. Je krijgt het kentekenbewijs met jouw naam erop na enkele dagen thuis in de brievenbus.

10. Vergeet je verzekering niet!

Je mag pas met je auto de weg op als hij verzekerd is. Check dus van tevoren welke opties je hebt via een vergelijkingstool. Zo vind je eenvoudig en snel een voordelige verzekering, die je direct kun afsluiten als je de autosleutels in handen hebt. 



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Haal meer uit je geld met onze slimme tools  Check de Knab-rekening 

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën