Je allerlaatste wachtwoord
Gepubliceerd
1 april 2018
Laatst geüpdatet
1 april 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 16 maart 2018
- Laatst geüpdate: 1 april 2018
- Leestijd: 2 minuten
Op allerlei sites hetzelfde wachtwoord gebruiken is gevaarlijk. Stel dat iemand zo'n veelgebruikt wachtwoord van jou te pakken krijgt: dan kan hij bij veel van je digitale bezittingen. Je wachtwoorden opschrijven is ook niet slim. Lijstjes kunnen in verkeerde handen vallen. Een wachtwoordmanager is software die op elke site in een fractie van een seconde het goede wachtwoord vindt. De mens hoeft het hele wachtwoord niet meer te weten.
TIENTALLEN ACCOUNTS
De meeste mensen hebben tientallen accounts op internet. Ga maar na: sociale media, webwinkels, providers van internet, e-mail- en clouddiensten, online games, overheid, financiële diensten zoals banken, eigen apparatuur zoals pc, smartphone en router - de lijst is eindeloos. Voor al die verschillende accounts een apart wachtwoord onthouden, dat óók nog sterk is, dus lang, met hoofd- en kleine letters, cijfers en leestekens, en dat bovendien minstens een keer per jaar wordt vervangen, dat is een onmogelijke opgave.
Dit probleem wordt door veel mensen op een gevaarlijke manier opgelost. Bijvoorbeeld door wachtwoorden te hergebruiken. Of door ze op te schrijven en soms zelfs op de monitor te plakken.
SOFTWARE OPLOSSING
Gelukkig is er een goede oplossing en dat is de wachtwoordmanager. Dat is software die je kunt kopen en die in sommige gevallen gratis is. De wachtwoordmanager onthoudt voor elke site het juiste wachtwoord. Eist een site dat het wachtwoord wordt veranderd, dan doet de wachtwoordmanager het voor jou. En reken maar dat hij een sterk, dus lang en onraadbaar wachtwoord bedenkt. Hij hoeft jou het wachtwoord niet eens te vertellen - daar heb je de wachtwoordmanager toch voor?
Er zijn wachtwoordmanagers van verschillende merken. LastPass wint in verschillende recente tests, zoals die van The Wirecutter, TechRadar en PCMag. Deze manager is gratis voor meerdere apparaten. Een andere die in diverse tests hoog scoort is Dashlane. Dashlane heeft ook een gratis versie maar de betaalde is wat duurder: 40 dollar. KeePass is een compleet gratis alternatief maar je moet iets meer zelf doen.
BEVEILIG DE BEVEILIGING
Handig om op voorbereid te zijn: wachtwoordmanagers zijn beveiligd met... een wachtwoord. Daar hangt dus wel veel vanaf. Dit wachtwoord moet ijzersterk zijn, dat wil zeggen voor niemand te raden. Niemand mag het hebben, want die kan dan meteen bij al je accounts. Zorg alleen wel dat het in een kluis of bij een notaris ligt, voor je erfgenamen. Eén troost: het is het laatste wachtwoord dat je nodig hebt, dus de energie die je erin steekt is goed besteed.
Herbert Blankesteijn
Herbert is een onafhankelijk journalist en staat garant voor heldere en objectieve informatie over geld en veiligheid.