Invoerrechten douane: waar moet je op letten?

Via webshops kun je overal ter wereld alles wat je wil in een handomdraai bestellen. Grote buitenlandse webshops die voor weinig - en zonder verzendkosten - spullen aanbieden zijn populair. Maar als de bezorger aan de deur staat, kan het ineens een stuk duurder uitvallen dan de bedoeling was. Of je nog even de btw en invoerrechten wil afrekenen? Dat valt tegen, maar hoe zit dat nou precies met die extra kosten? 
Gepubliceerd
4 december 2018
Laatst geüpdatet
15 juli 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 3 december 2018
- Laatst geüpdate: 15 juli 2022
- Leestijd: 3 minuten

Via webshops kun je overal ter wereld alles wat je wil in een handomdraai bestellen. Grote buitenlandse webshops die voor weinig - en zonder verzendkosten - spullen aanbieden zijn populair. Maar als de bezorger aan de deur staat, kan het ineens een stuk duurder uitvallen dan de bedoeling was. Of je nog even de btw en invoerrechten wil afrekenen? Dat valt tegen, maar hoe zit dat nou precies met die extra kosten? 

invoerrechten douane-1

Wanneer betaal je btw en/of invoerrechten bij de douane?

Bestel je bij een webshop binnen de EU? Dan betaal je niets extra. Voor bestellingen buiten de EU moet je extra kosten zoals btw betalen. Voor bedragen boven de € 150 worden daarnaast nog invoerrechten gerekend. Daarbovenop moet je aan de pakketbezorger waarschijnlijk nog inklaringskosten betalen. 

Hoeveel moet ik betalen?

Dat ligt aan het product. Per productgroep gelden verschillende percentages invoerrechten en btw. Over een laptop betaal je 21% btw, voor boeken geldt sinds 2019 een tarief van 9%. Je betaalt de btw over het totale bedrag inclusief verzendkosten, verzekeringskosten en de invoerrechten.

Voor laptops en telefoons betaal je geen invoerrechten terwijl het tarief voor schoenen en laarzen kan oplopen tot wel 17%. Op de website van de douane vind je een overzicht van alle productgroepen en het percentage invoerrechten. De invoerrechten worden berekend over de totale waarde van het product, inclusief verzendkosten.

Rekenvoorbeeld
Je hebt bij een Amerikaanse webshop een koptelefoon van € 200 besteld. De verzendkosten zijn € 20. Je betaalt invoerrechten van 2% over € 220: € 4,40. Daarnaast betaal je 21% btw over € 200 + € 20 + € 4,40 = € 224,40. Het totale btw-bedrag bedraagt € 47,12. In totaal betaal je dus nog aan de deur € 4,40 + € 47,12 = € 51,52.

Inklaring- en afhandelingskosten

De douane zal niet zelf de kosten bij jou in rekening brengen, maar je betaalt bij de bezorger aan de deur. De bezorgdienst doet aangifte van het pakket bij de douane voor controle. Hier zitten vaak inklaringskosten aan verbonden. In sommige gevallen berekent de bezorger deze kosten door aan jou als ontvanger. Ook rekenen ze daarvoor soms afhandelingskosten. Check dus goed of dit in jouw geval ook van toepassing is.

Mag ik alles invoeren?

Voor zowel binnen de EU als daarbuiten gelden regels over wat je wel of niet mag invoeren. Je mag in ieder geval geen namaakartikelen aanschaffen, deze worden meteen ingenomen bij de douane. Ook mag je geen tabak, medicijnen of dierlijke producten zoals kaas of vlees invoeren. Op de website van de douane vind je een lijst met producten die verboden zijn om in te voeren. Vraag het bij twijfel altijd na!  

Kosten te hoog? Teken bezwaar aan

Soms kunnen de extra kosten aan de deur flink tegenvallen. Wil je niet betalen? Dan kun je het pakket weigeren aan de deur. Het kan voorkomen dat de kosten verkeerd berekend zijn. Bijvoorbeeld omdat de verkeerde productgroep is gehanteerd of de waarde van het pakket veel te hoog is ingeschat. Je kunt in zo’n geval ook bezwaar aantekenen. Dit moet binnen zes weken en kan op twee manieren. Je kunt het bezwaar laten indienen door het post- of koeriersbedrijf of je kunt zelf bezwaar indienen. Dit laatste moet wel met een machtiging van het post- of koeriersbedrijf ingediend worden.

Je aankopen verzekerd met Knab Mastercard

Waar in de wereld je ook bestelt, met de Knab Creditcard kun je bijna overal terecht voor betaling. Bovendien zijn bijna al je aankopen tot wel 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een creditcard bij je betaalpakket, zonder extra kosten  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën