Geld besparen op vakantie: zo doe je dat

Heerlijk, zo’n vakantie. Maar als je thuis komt, kom je tot de conclusie dat je flink meer geld hebt uitgegeven dan je van tevoren had gebudgetteerd. Herkenbaar? Check dan even dit artikel vol tips over geld besparen op vakantie.
Gepubliceerd
29 mei 2018
Laatst geüpdatet
2 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 29 mei 2018
- Laatst geüpdate: 2 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Heerlijk, zo’n vakantie. Maar als je thuis komt, kom je tot de conclusie dat je flink meer geld hebt uitgegeven dan je van tevoren had gebudgetteerd. Herkenbaar? Check dan even dit artikel vol tips over geld besparen op vakantie. 

Geld besparen op vakantie-163330-edited

Geld besparen begint bij financieel overzicht

Voor je op reis gaat, is het verstandig om vast te bedenken wat je precies wilt uitgeven. Om een richtlijn te bepalen, kun je bijvoorbeeld vast kijken naar wat je hebt uitgegeven tijdens vergelijkbare reizen in het verleden.

Maak een lijstje van alle uitgaven die je verwacht te doen. Vergeet hierbij helemaal niks, dus ook niet de toegang voor bepaalde attracties, taxiritjes en snacks tussendoor. Alles op een rijtje? Top! Dan kun je nu beginnen met geld besparen op vakantie. 

1. Stel een vliegticket-alert in

Heb je de plaats en datum van je vakantie al bepaald? Mooi! Op verschillende websites kun je instellen dat je een e-mail krijgt zodra de prijs van een vliegticket wijzigt. Zo kun je direct boeken als die vlucht ineens een stuk goedkoper is.

2. Vergelijk hotels en auto’s op meerdere websites

Vergelijken is altijd een goed idee als je geld wilt besparen. Bij energieleveranciers, verzekeraars en - jawel - hotels. Je hebt verschillende websites die prijzen van verschillende aanbieders vergelijken. Kijk daar eens waar je de beste deal kunt krijgen. Het bellen of mailen van een hotel zelf kan ook nog wel eens een goedkopere aanbieding opleveren. Vergeet ook platforms als Airbnb en Couchsurfing niet. 

Dit geldt overigens ook wanneer je een auto wilt huren. Enne, vergeet ook niet even te zoeken naar leuke kortingscodes. Kan je zo weer een paar tientjes schelen.

3. Wissel dure overnachtingen af met goedkope

Dat ene resort ziet er fan-tas-tisch uit, maar € 200 per nacht is toch wel veel van het goede. Overweeg eens om daar toch een paar nachten te slapen, maar dit te compenseren door ook een paar nachten in een hostel te slapen voor een paar euro. Ook wel weer een leuk avontuur, toch?

4. Betaal niet te veel voor je diner

In sommige landen is het gebruikelijk om de fooi al bij de prijs van het eten en drinken in te rekenen. Het is dan niet nodig om nog extra fooi te geven bovenop de rekening. En wist je dat er soms ook terrastoeslag gerekend wordt? Je betaalt dan meer als je op het terras zit. Dit doen ze bijvoorbeeld in Italië, maar ook in Amsterdam wil het nog wel eens voorkomen. Bedenk goed of je het dat waard vindt.

5. Skip de toeristische hoofdstraat

Een leuk, lekker en - in dit geval vooral belangrijk - goedkoop restaurantje vind je vaak niet in de toeristische hoofdstraat van een stad. Duik dus eens een zijstraatje in. Of vraag een local naar zijn of haar tips. Ook een aanrader: eettentjes op straat. Die zien er misschien niet zo chic uit, maar vaak serveren ze daar de lekkerste lokale gerechten.

6. Skip het wisselkantoor

Ga jij op vakantie naar een land waar ze betalen met een andere valuta? Loop dan straal voorbij de wisselkantoren op het vliegveld. Deze bieden je áltijd een onvoordelige wisselkoers.

Het beste is om je contante geld gewoon te verkrijgen zoals je dat in Nederland ook doet: pinnen. Kies wel altijd voor “withdrawal without conversion”, anders krijg je ook een ongunstige wisselkoers. Check voor je gaat wel even welke prijs jouw bank vraagt voor pinnen in het buitenland. Dat verschilt namelijk nogal. 

Onderzoek: Pinnen in buitenland onnodig duur voor 21% van Nederlanders.

7. Parkeer niet op het vliegveld

Het is misschien een klein beetje een open deur, maar parkeer je auto niet op het vliegveld. Dit kost je klauwen met geld. Als het even kan, kom dan met de trein. Er zijn regelmatig acties waarmee je goedkoop kunt treinreizen. Wil je toch echt met de auto? Check dan of er in de buurt niet een goedkopere parkeerplek is waar je voor langere tijd kunt staan en pak vanaf daar het openbaar vervoer naar het vliegveld.

8. Betaal niet voor een auto-upgrade ter plekke

Nog even terug naar het huren van de auto. Mocht je die vooraf geboekt hebben, dan kan het zijn dat ze je bij het ophalen vragen of je voor een vergoeding een upgrade wilt. Ze zullen je uiteraard vertellen dat deze vergoeding een stuk lager ligt dan wanneer je in eerste instantie de grotere variant had geboekt. Trap hier niet in. Waarschijnlijk betekent het dat ze jouw gehuurde categorie niet meer op voorraad hebben en je toch wel een grotere auto krijgt. Zonder extra te betalen dus.

9. Zorg voor een voordelige bank

Ook fijn als je in het buitenland bent: altijd op de hoogte zijn van de wisselkoers en weten waar de dichtstbijzijnde pinautomaat is. Goed nieuws: dat kan! In de Knab App zie je dat precies.

Daar komt bij dat Knab voordelig is als je wilbetalen in het buitenland. Je betaalt namelijk alleen een koersopslag van 1% als je vreemde buiten de eurolanden pint. Geen extra kosten. Wel zo fijn, een vakantie is immers al duur genoeg. Wat je nog meer krijgt bij een betaalpakket van Knab?

  • Zoveel betaal- en spaarrekeningen als je wilt, met rente én betaalpas;
  • altijd een van de hoogste rentes van Nederland
  • een klantenservice die wordt beoordeeld met een 8,9! 


Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën