Geld besparen als student: 5 tips

Je gaat op kamers! Lekker op jezelf, geen ouders in de buurt en alles doen wat je zelf wilt! Nou ja alles, financieel ziet het er voor studenten meestal niet zo rooskleurig uit. Geen volle koelkast meer, een hoge kamerhuur en een hoop financiële verantwoordelijkheid. Dan is rondkomen elke maand niet altijd even makkelijk.
Gepubliceerd
28 augustus 2018
Laatst geüpdatet
2 februari 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 27 augustus 2018
- Laatst geüpdate: 2 februari 2024
- Leestijd: 3 minuten

Je gaat op kamers! Lekker op jezelf, geen ouders in de buurt en alles doen wat je zelf wilt! Nou ja alles, financieel ziet het er voor studenten meestal niet zo rooskleurig uit. Geen volle koelkast meer, een hoge kamerhuur en een hoop financiële verantwoordelijkheid. Dan is rondkomen elke maand niet altijd even makkelijk.

Geld besparen als student

Geld besparen als student is mogelijk!

Geld besparen als student is niet gemakkelijk, maar het is wel mogelijk om een comfortabel studentenleven te leiden zonder dat je aan het eind van de maand droog brood moet eten. We geven je vijf simpele tips om te besparen op je maandelijkse kosten.

1. Neem je (zorg)verzekering onder de loep

Misschien stond je nog bij je ouders op de zorgverzekering en is dat nu je op kamers gaat niet meer mogelijk. Kijk dan kritisch of je jouw huidige verzekering nog wilt houden of dat het misschien elders goedkoper kan. Vooral bij de aanvullende pakketten valt er vaak nog veel te besparen.

Als je bijvoorbeeld een bril draagt dan lijkt een verzekering daarvoor natuurlijk heel aantrekkelijk, maar vaak betaal je nog veel meer premie dan de bril eigenlijk kost. Heb je dat pakket dan wel nodig? Kijk dus goed of de premiekosten het waard genoeg zijn om aanvullende verzekeringen behouden.

Check ook je andere verzekeringen

Als je op kamers gaat, heb je natuurlijk een aantal verzekeringen nodig. Maar ook daarop kun je besparen! Als je alle verzekeringen in een pakket afsluit bijvoorbeeld, of als je voor een hoger eigen risico kiest. 

2. Check je huur!

In veel steden is het tegenwoordig dringen voor een studentenkamer. Dan ben je vaak al lang blij dat je ergens een stekje gevonden hebt. Maar met die krappe kamermarkt zijn ook de huurprijzen torenhoog geworden. Betaal jij misschien niet teveel voor je kamer? De kale huur van je kamer is namelijk wettelijk vastgesteld door de huurcommissie via een puntensysteem.

Als jij meer huur voor je kamer betaalt dan het puntensysteem aangeeft, dan loont het misschien om huurverlaging aan te vragen bij je huisbaas. Geen makkelijk onderwerp om met je huisbaas te bespreken natuurlijk, maar in een aantal gemeenten zijn er speciale instanties die je hiermee kunnen helpen.  

3. Bespaar op je telefoonkosten

De nieuwste smartphone is natuurlijk heel leuk, maar als je hem (bijna) gratis bij je abonnement wilt, dan zijn daar vaak torenhoge abonnementskosten aan verbonden. Het hebben van een smartphone is voor de meesten nou eenmaal niet meer weg te denken, maar je kunt nog steeds besparen op de kosten.

Kies bijvoorbeeld voor een lagere databundel en maak zoveel mogelijk gebruik van wifi. Of kies er bij de verlenging van je abonnement toch een keer voor sim only. Dan heb je misschien niet de nieuwste telefoon, maar wel een hoop extra geld te besteden iedere maand.

4. Check of je recht hebt op toeslagen

Wanneer je niet genoeg verdient kun je vaak recht hebben op verschillende toeslagen. Kijk dus goed welke toeslagen op jou van toepassing zijn en vraag ze aan. Als je 18 jaar of ouder bent dan heb je, onder voorwaarden, recht op zorgtoeslag. Deze kun je aanvragen bij de Belastingdienst en is afhankelijk van je inkomen.

Wanneer je op kamers woont is het meestal niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen, maar in sommige gevallen hebben studenten er toch recht op. Controleer dus goed of jij recht op huurtoeslag. Dat zou zomaar een hoop geld kunnen schelen!  

5. Bespaar op de dagelijkse boodschappen

De koelkast van je ouders plunderen is er niet meer bij als je op kamers gaat (al is vaak bij ze gaan eten om geld te besparen wel een goed idee natuurlijk). De kosten voor boodschappen kunnen snel oplopen. Maar dat is helemaal niet nodig als je het slim aanpakt.

Kook bijvoorbeeld samen met je huisgenoten of kook voor meerdere dagen en vries een aantal porties in. Neem ook je eigen lunch mee en koop het niet in de kantine. Het lijkt soms maar een paar euro, maar doe het elke dag en de kosten lopen snel op.

En zo zijn er nog een heleboel tips om zoveel mogelijk geld te besparen. Deel bijvoorbeeld je Netflix- of Spotify-abonnement met meerdere personen, koop je studieboeken tweedehands of drink met vrienden thuis een biertje in plaats van in de kroeg. Zo bespaar je een hoop geld zonder dat je studententijd daaronder hoeft te lijden.

Zet je besparingen op een spaarrekening van Knab

Ook als je niet veel te besteden hebt is het goed om te proberen een bedrag te sparen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als er onvoorziene kosten om de hoek komen kijken. Met een spaarrekening van Knab krijg je zelfs een uitstekende rente op je spaarrekening.



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:
Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën