Instant Payments en ander betalingsverkeer op feestdagen en in het weekend

Weet je nog? Dat iemand geld naar je overmaakte op vrijdagavond, maar je dat pas op maandagochtend op je rekening zag staan? Het betalingsverkeer lag op nationale feestdagen en in het weekend stil. Gelukkig heeft Instant Payments daar inmiddels verandering in gebracht. Inmiddels worden betalingen allemaal 'instant' verwerkt en hoef je dus niet meer te wachten.
Gepubliceerd
26 april 2018
Laatst geüpdatet
1 juli 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 25 april 2018
- Laatst geüpdate: 1 juli 2020
- Leestijd: 3 minuten

Weet je nog? Dat iemand geld naar je overmaakte op vrijdagavond, maar je dat pas op maandagochtend op je rekening zag staan? Het betalingsverkeer lag op nationale feestdagen en in het weekend stil. Gelukkig heeft Instant Payments daar inmiddels verandering in gebracht. Inmiddels worden betalingen allemaal 'instant' verwerkt en hoef je dus niet meer te wachten.

 
 

Ben je momenteel niet in de gelegenheid om de video te bekijken? Geen probleem! In de tekst hieronder lees je precies wat er wordt verteld.

Betalingsverkeer via SEPA

Het betalingsverkeer wordt bij elke bank hetzelfde geregeld. Dat zit zo: als je geld overmaakt, wordt dit ook wel een SEPA-overboeking genoemd. SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Dit is een Europese regeling die ervoor zorgt dat betalingsverkeer in heel Europa hetzelfde wordt uitgevoerd.

Hoe werkt dat dan?

Jij doet een overboeking, deze komt bij jouw bank in één grote batch terecht. Deze batch wordt verstuurd naar een externe partij, in Nederland is dat Equens. Zij kijken naar welke bank het moet, voegen het weer samen met andere betalingen die naar die betreffende bank moeten en versturen het.

Wanneer wordt zo’n batch verstuurd?

Lange tijd verschilde dit per bank. De meeste deden dit eens per uur, bij Knab deden we dat bijvoorbeeld ieder half uur. Dat begon om 7.40 uur en eindigde om 15.40 uur. Als je een betaling verstuurde om 16.00 uur, werd deze dus pas de volgende ochtend om 7.40 uur verstuurd.

Het bedrag werd wel direct van jouw rekening in mindering gebracht. Zo kon je bijvoorbeeld niet per ongeluk rood staan, omdat de overboeking nog niet verstuurd was en het geld nog wel op je rekening stond.

Inmiddels is dit proces met Instant Payments veranderd en worden overboekingen vrijwel direct verwerkt.

Waarom kon dit niet altijd in de avond of op feestdagen?

Buiten kantooruren lag het betalingsverkeer voor een deel nog plat. Een heel ouderwets proces waar al jaren over geklaagd werd, zowel door consumenten als door ondernemers. 

Instant payments

Dat proces is dit jaar veranderd. Instant Payments is stapsgewijs doorgevoerd en inmiddels worden alle overboekingen 'instant' verwerkt. Dit is een Europese maatregel die ervoor zorgt dat iedere betaling binnen Nederland binnen 5 seconden van de ene naar de andere rekening overgeboekt wordt, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Binnen Europa moet dit binnen 10 seconden kunnen.

Uitzondering: geplande en periodieke overboekingen

Voor Instant Payments in het weekend en op feestdagen geldt echter wel een uitzondering. Geplande en periodieke overboekingen worden namelijk niet instant verwerkt op weekenden en feestdagen, maar de eerstvolgende werkdag. 

Betalen met Kerst en op zondag

Inmiddels is het dus zover en worden alle enkelvoudige overboekingen tussen Knab, ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank en RegioBank binnen vijf seconden op de rekening van de ontvanger bijgeboekt. Ook ’s nachts, in het weekeinde en op feestdagen. 

Al je geldzaken op orde

Wil je nou meer weten over hoe we je bij Knab kunnen helpen bij al je geldzaken? Welke slimme tools en handige tips we je kunnen aanbieden? Check dan eens Knab Plus. Een compleet bankpakket voor een vaste prijs, met een hoop fijne extra’s.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.Kees Helder
Kees Helder is manager Operations bij Knab. Hij geeft antwoord op al jouw vragen in de video’s van Knab University. Wil je dat jouw vraag de volgende is? Stuur een mailtje naar info@knab.nl.Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën