Betalingsverkeer op feestdagen en in het weekend

  • 3 minuten
  • 21 september 2018

Ken je dat? Dat iemand geld naar je overmaakt op vrijdagavond, maar je dat pas op maandagochtend op je rekening ziet staan? Dat komt omdat het betalingsverkeer op feestdagen en in het weekend stil ligt. Hoe dat precies zit en hoe dat opgelost wordt, zie je in deze video.

 
 

Ben je momenteel niet in de gelegenheid om de video te bekijken? Geen probleem! In de tekst hieronder lees je precies wat er wordt gezegd.

Betalingsverkeer via SEPA

Het betalingsverkeer wordt bij elke bank hetzelfde geregeld. Dat zit zo: als je geld overmaakt, wordt dit ook wel een SEPA-overboeking genoemd. SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Dit is een Europese regeling die ervoor zorgt dat betalingsverkeer in heel Europa hetzelfde wordt uitgevoerd.

Hoe werkt dat dan?

Jij doet een overboeking, deze komt bij jouw bank in één grote batch terecht. Deze batch wordt verstuurd naar een externe partij, in Nederland is dat Equens. Zij kijken naar welke bank het moet, voegen het weer samen met andere betalingen die naar die betreffende bank moeten en versturen het.

Wanneer wordt zo’n batch verstuurd?

Dat verschilt per bank. De meeste doen dit eens per uur, bij Knab doen we dat bijvoorbeeld ieder half uur. Dit begint om 7.40 uur en eindigt om 15.40 uur. Als je een betaling verstuurt om 16.00 uur, dan wordt deze dus pas de volgende ochtend om 7.40 uur verstuurd.

Het bedrag wordt wel direct van jouw rekening in mindering gebracht. Zo kun je bijvoorbeeld niet per ongeluk rood staan, omdat de overboeking nog niet verstuurd is en het geld nog wel op je rekening staat.

Rente mislopen

Ondanks dat jouw geld dezelfde dag al van jouw rekening af is, zorgen we er wel voor dat overboekingen in de avond, met de datum van morgen geboekt worden. Zo mis je geen rente van die dag.

Waarom kan dit niet in de avonden of op feestdagen?

Buiten kantooruren ligt het betalingsverkeer helemaal plat. Dat is een heel ouderwets proces waar al jaren over geklaagd wordt, zowel door consumenten als door ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan een winkelier die op vrijdag aan het eind van de middag iets verkoopt, maar de omzet hiervan op maandagochtend pas terugziet op zijn of haar rekening. Erg vervelend inderdaad.

Instant payments

Daarom komt in 2019 verandering in. Dan gaat Instant Payments officieel live. Dit is een Europese maatregel die ervoor zorgt dat iedere betaling binnen Nederland binnen 5 seconden van de ene naar de andere rekening overgeboekt wordt, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Binnen Europa moet dit binnen 10 seconden kunnen.

Betalen met Pasen en op zondag

In 2019 komt dus ook tijdens Kerst en op zondag je betaling direct binnen. Zo hoef je nooit meer dagenlang op je geld te wachten. Dat wil zeggen, als alle banken instant payments gaan doorvoeren.

De meeste grootbanken gaan dit ergens in 2019 doen, maar van veel banken is dit nog niet duidelijk. Het blijft dus even afwachten.

Al je geldzaken op orde

Wil je nou meer weten over hoe we je bij Knab kunnen helpen bij al je geldzaken? Welke slimme tools en handige tips we je kunnen aanbieden? Check dan eens Knab Plus. Een compleet bankpakket voor een vaste prijs, met een hoop fijne extra’s.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met ons op.


Kees Helder
Kees Helder is manager Operations bij Knab. Hij geeft antwoord op al jouw vragen in de video’s van Knab University. Wil je dat jouw vraag de volgende is? Stuur een mailtje naar info@knab.nl.


Een alles-in-een-pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën