Instant payments: supersnel geld overboeken in 2019

  • 3 minuten
  • 15 november 2018

Je kent het wel; je hebt een overboeking gedaan naar een andere bank dan de jouwe, en het duurt maximaal 1 werkdag tot het bedrag is overgemaakt. Irritant! Gelukkig hebben we hier binnenkort een snellere oplossing voor: Instant Payments. Hiermee wordt overboeken binnen een paar seconden in de loop van 2019 de nieuwe norm voor betalen. Lees hier wat je moet weten.

GettyImages-860033196-399675-edited

 

Wat is een instant payment?

Een Instant Payment is een supersnelle overboeking die vrijwel direct wordt verwerkt. In 2019 zullen veel banken overstappen op deze nieuwe vorm van betalen, waardoor het overboeken van geld naar een andere bank binnen 5 seconden verwerkt is.

Instant Payments zijn 24/7, 365 dagen per jaar beschikbaar. Dus ook 's nachts, op feestdagen en in het weekend. Handig wanneer je bijvoorbeeld moet betalen bij levering of wanneer je tweedehands iets wilt kopen via Marktplaats. De ontvanger heeft het bedrag binnen 5 seconden op zijn rekening.

Hoeveel kost een Instant Payment?

Instant Payment transacties kosten voor jou als gebruiker helemaal niets. Als je voorheen snel geld wilde overboeken, moest dat via een spoedbetaling, waar je extra voor betaalde. Instant Payments zijn gelukkig helemaal gratis. Wel zo prettig!

Welke banken doen mee?

In Nederland zullen de meeste banken, waaronder Knab, in 2019 overgaan op Instant Payments. Op dit moment zullen naast Knab ook ING, ABN AMRO, Rabobank en De Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN) in 2019 overgaan op de nieuwe betaalnorm.

De Nederlandse bankensector heeft zich samen als doel gesteld om overboekingen binnen 5 seconden te verwerken. Dat is iets sneller dan de Europese norm van 10 seconden. Verder hanteert de Europese standaard een maximum van van € 15.000 per transactie. Binnen Nederland is er geen limiet op het bedrag dat je kunt overboeken.

Welke landen doen er mee?

Instant Payments kunnen al sinds 2017 worden aangeboden binnen alle Single Euro Payments Area (SEPA) landen. Dit zijn alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, San Marino en Monaco. Buitenlandse transfers tussen banken uit deze landen zullen binnen 10 seconden worden verwerkt.

Let wel op dat niet alle landen op hetzelfde moment Instant Payments zullen gaan aanbieden. Dit zal in fases verlopen. Om Instant Payments mogelijk te maken, moeten beide banken zijn aangesloten op het nieuwe systeem. Mocht je een overboeking doen naar een bank die nog niet is aangesloten op Instant Payments, wordt dat automatisch een SEPA-overboeking zoals dat nu het geval is.

Wat verandert er voor particulieren?

Voor jou verandert er in principe niks, behalve de snelheid waarmee je overboeking verwerkt wordt. Dit is natuurlijk al een grote stap binnen de betaalwereld. In eerste instantie zullen de Instant Payments alleen gelden voor internetbankieren en mobiel bankieren. Verder kun je gewoon betalen zoals je gewend bent.

Wat verandert er voor ondernemers?

Ook voor ondernemers en zzp’ers is de nieuwe betaalwijze ontzettend handig. Door de Instant Payments is het geld van een zakelijke overboeking direct beschikbaar. Daarnaast kun je jouw rekeningen aan andere partijen sneller betalen, waardoor bijvoorbeeld het leveringsproces sneller kan verlopen.

Instant Payments bij Knab

Knab houdt jou op de hoogte over de overgang op Instant Payments. Wij zijn hier al ver mee en we verwachten dit in 2019 aan jou te kunnen aanbieden. Ook online bankieren bij Knab? Tijdelijk krijg je het 1e jaar 50% korting op het Knab Plus Pakket.


Arthur Buijs
Arthur werkt bij Knab. Knab helpt jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


De voordeligste zakelijke rekening van Nederland!  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën