Instant payments: supersnel geld overboeken in 2019

  • Gepubliceerd: 3 juli 2018
  • Laatst geüpdate: 4 september 2019
  • 3 minuten

Je kent het wel; je hebt een overboeking gedaan naar een andere bank dan de jouwe, en het duurt een werkdag tot het bedrag is overgemaakt. Irritant! Gelukkig verandert dit allemaal met Instant Payments. Hiermee staan overboekingen binnen een aantal seconden op de andere rekening. De deelnemende banken, waaronder Knab, hebben het dit jaar stapsgewijs ingevoerd. Lees hier wat je moet weten.

GettyImages-860033196-399675-edited

 

Wat is een instant payment?

Een Instant Payment - ook wel flitsbetaling - is een supersnelle overboeking die vrijwel direct wordt verwerkt. De deelnemende banken zijn in de loop van 2019 helemaal overgegaan op het nieuwe systeem , waardoor het overboeken van geld naar een andere bank binnen 5 seconden verwerkt is.

Instant Payments zijn 24/7, 365 dagen per jaar beschikbaar. Dus ook 's nachts, op feestdagen en in het weekend. Handig wanneer je bijvoorbeeld moet betalen bij levering of wanneer je tweedehands iets wilt kopen via Marktplaats. De ontvanger heeft het bedrag binnen 5 seconden op zijn rekening.

Hoeveel kost een Instant Payment?

Instant Payment transacties kosten voor jou als gebruiker helemaal niets. Als je voorheen snel geld wilde overboeken, moest dat via een spoedbetaling, waar je extra voor betaalde. Instant Payments zijn gelukkig helemaal gratis. Wel zo prettig!

Welke banken doen mee?

In Nederland zijn de meeste banken, waaronder dus Knab, in 2019 helemaal overgegaan op Instant Payments. Op dit moment gaan naast Knab ook ING, ABN AMRO, Rabobank en De Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN) over op de nieuwe betaalnorm.

De Nederlandse bankensector heeft zich samen als doel gesteld om overboekingen binnen 5 seconden te verwerken. Dat is iets sneller dan de Europese norm van 10 seconden. Verder hanteert de Europese standaard een maximum van van € 15.000 per transactie. Binnen Nederland is er geen limiet op het bedrag dat je kunt overboeken.

Welke landen doen er mee?

Instant Payments kunnen al sinds 2017 worden aangeboden binnen alle Single Euro Payments Area (SEPA) landen. Dit zijn alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, San Marino en Monaco. Buitenlandse transfers tussen banken uit deze landen zullen binnen 10 seconden worden verwerkt.

Let wel op dat niet alle landen op hetzelfde moment Instant Payments zullen gaan aanbieden. Dit zal in fases verlopen. Om Instant Payments mogelijk te maken, moeten beide banken zijn aangesloten op het nieuwe systeem. Mocht je een overboeking doen naar een bank die nog niet is aangesloten op Instant Payments, wordt dat automatisch een SEPA-overboeking zoals dat nu het geval is.

Wat verandert er voor particulieren?

Voor jou verandert er in principe niks, behalve de snelheid waarmee je overboeking verwerkt wordt. Dit is natuurlijk al een grote stap binnen de betaalwereld. In eerste instantie gelden de Instant Payments alleen voor internetbankieren en mobiel bankieren. Acceptgiro's en bijvoorbeeld betalingen via iDEAL-betalingen vallen hier niet onder.

Wat verandert er voor ondernemers?

Ook voor ondernemers en zzp’ers is de nieuwe betaalwijze ontzettend handig. Door de Instant Payments is het geld van een zakelijke overboeking direct beschikbaar. Daarnaast kun je jouw rekeningen aan andere partijen sneller betalen, waardoor bijvoorbeeld het leveringsproces sneller kan verlopen.

Instant Payments bij Knab

Het aantal overboekingen dat 'instant' werd verwerkt is gedurende het jaar langzaam opgeschroefd bij Knab. Inmiddels worden alle betalingen direct verwerkt. Nooit meer wachten dus! 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Neem voor meer informatie even contact met ons op.Arthur Buijs
Arthur werkt bij Knab. Knab helpt jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Een alles-in-een-pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën