Instant payment: geld overmaken in 2019 direct geregeld

  • 3 minuten
  • 14 september 2018

Je kent het wel; je hebt een overboeking gedaan naar een andere bank dan de jouwe, en het duurt minimaal 1 werkdag tot het bedrag is overgemaakt. Irritant! Gelukkig hebben we hier binnenkort een snellere oplossing voor: instant payments. Hiermee wordt overschrijven binnen een paar seconden in de loop van 2019 de nieuwe norm voor betalen. Lees hier wat je moet weten.

Snel overboeken met een instant payment

Wat is een instant payment?

Een instant payment is een overboeking die direct wordt verwerkt. In 2019 zullen veel banken overstappen op deze nieuwe vorm van betalen, waardoor het overboeken van geld naar een andere bank supersnel zal gaan. Het bedrag staat namelijk binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger. En dat 24/7, dus ook op feestdagen en in het weekend

Geldt dit voor alle banken?

In principe zijn banken niet verplicht om instant payments aan te bieden. Toch zullen in Nederland de meeste banken, waaronder Knab, overgaan op instant payments. Sterker nog, de Nederlandse bankensector heeft zich samen als doel gesteld om betalingen binnen 5 seconden te verwerken. In 2019 zullen ook steeds meer Europese banken mee gaan doen.

Welke landen doen er mee?

Instant payments kunnen worden aangeboden binnen alle Single Euro Payments Area (SEPA) landen. Dit zijn alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, San Marino en Monaco. Buitenlandse transfers tussen banken uit deze landen zullen binnen 10 seconden worden verwerkt.

Let wel op dat niet alle landen op hetzelfde moment instant payments zullen gaan aanbieden. Dit zal in fases verlopen. Om directe betalingen mogelijk te maken, moeten beide banken zijn aangesloten op het nieuwe systeem. Mocht je een overboeking doen naar een bank die nog niet is aangesloten op instant payments, wordt dat automatisch een SEPA-overboeking zoals dat nu het geval is.

Wat verandert er voor consumenten?

Instant payments hebben voor consumenten in principe maar één grote consequentie: je overboekingen direct worden verwerkt. Dit is natuurlijk al een grote stap binnen de betaalwereld. In eerste instantie zullen de ‘directe betalingen’ alleen gelden voor internetbankieren en mobiel bankieren. Verder kun je gewoon pinnen en betalen zoals je gewend bent.

Wat verandert er voor ondernemers?

Ook voor ondernemers en zzp’ers is de nieuwe betaalwijze ontzettend handig. Door de instant payments is het geld van een zakelijke betaling direct beschikbaar. Daarnaast kun je jouw rekeningen aan andere partijen sneller betalen, waardoor bijvoorbeeld het leveringsproces sneller kan verlopen.

1.000 gratis transacties bij Knab Zakelijk

Knab houdt jou op de hoogte over de overgang op instant payments. Wij zijn hier al ver mee en we verwachten dit in 2019 aan jou te kunnen aanbieden. In de tussentijd kun je al profiteren van onder andere 1.000 gratis transacties wanneer je bij ons zakelijk bankiert. Stap meteen over op de voordeligste zakelijke rekening van Nederland en ontvang het 1e jaar ook nog eens 50% korting.


Arthur Buijs
Arthur werkt bij Knab. Knab helpt jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


De voordeligste zakelijke rekening van Nederland!  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën