Belasting middelen: wie weet heb jij recht op belastingteruggave!

Heb jij in de afgelopen jaren een wisselend inkomen gehad? Bijvoorbeeld omdat je zzp’er bent, in de afgelopen jaren gestart bent met werken of omdat je een sabbatical hebt gehad? Dan bestaat de kans dat je te veel belasting hebt betaald en je recht hebt op belastingteruggave. Hoe? Door het fenomeen dat belasting middelen heet. Update: Per 1 januari 2023 heeft het kabinet de middelingsregeling afgeschaft. Je kunt 'm voorlopig nog wel aanvragen. Lees alles wat je moet weten over deze afschaffing en tot wanneer je nog belastinggeld terug kunt vragen.
Gepubliceerd
1 mei 2018
Laatst geüpdatet
7 juli 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 26 april 2018
- Laatst geüpdate: 7 juli 2023
- Leestijd: 2 minuten

Heb jij in de afgelopen jaren een wisselend inkomen gehad? Bijvoorbeeld omdat je zzp’er bent, in de afgelopen jaren gestart bent met werken of omdat je een sabbatical hebt gehad? Dan bestaat de kans dat je te veel belasting hebt betaald en je recht hebt op belastingteruggave. Hoe? Door het fenomeen dat belasting middelen heet.

UpdatePer 1 januari 2023 heeft het kabinet de middelingsregeling afgeschaft. Je kunt 'm voorlopig nog wel aanvragen. Lees alles wat je moet weten over deze afschaffing en tot wanneer je nog belastinggeld terug kunt vragen.

Belasting middelen kan je zomaar geld besparen

Wat is belasting middelen?

Middeling houdt in dat je de Belastingdienst kunt vragen om achteraf jouw belasting te baseren op het gemiddelde inkomen over een periode van drie jaar. Dit moeten aaneengesloten kalenderjaren zijn, dus van januari t/m december. Die periode van drie jaar noemen we ook wel het middelingstijdvak.

Als je door middeling uitkomt op lagere belastingbedragen dan je nu hebt betaald, heb je waarschijnlijk recht op belastingteruggave. Er is alleen wel sprake van een teruggavedrempel van € 545. Dit bedrag trek je dus nog af van het verschil tussen wat je aan belasting hebt betaald, en wat je na middelen had moeten betalen.

Voor wie is middeling bedoeld?

Het middelen van belasting is alleen gunstig als je een (sterk) wisselend inkomen hebt gehad in een aaneengesloten tijdvak. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld tijdens het studeren een bijbaan had en na het afstuderen een vaste baan hebt gekregen. Andere denkbare situaties zijn dat je een ontslagvergoeding hebt gekregen; in de afgelopen jaren bent gestopt met werken; je werkt als freelancer of als ondernemer; onbetaald verlof hebt opgenomen; of minder bent gaan werken.

Nooit van gehoord?

Belastingmiddeling is een regeling die in Nederland behoorlijk onbekend is. Zo heeft maar liefst 84% van de jongeren tussen 16 en 34 jaar geen idee wat het is, zo blijkt uit onderzoek van Memo2 in opdracht van Knab. En dat terwijl zij juist vaker een wisselend inkomen hebben. Hierdoor laten veel Nederlanders onnodig geld liggen bij de Belastingdienst.

Op welk moment mag je middelen?

Je kan het hele jaar door een verzoek tot middeling insturen. Wel mag je pas een middelingsverzoek indienen als alle belastingaanslagen in het middelingstijdvak definitief zijn. Daarnaast moet het verzoek tot middeling binnen 3 jaar na de dagtekening van de laatste definitieve aanslag binnen zijn bij de Belastingdienst. 

Hoe pak je de berekening aan?

Stap 1 is dat jij jouw inkomensgegevens verzamelt over minimaal drie jaar waarin jouw inkomen schommelde. Gebruik daarvoor de gegevens van de laatst opgelegde definitieve belastingaanslagen van die jaren. Vervolgens vul je de online middelingscheck van Knab in. Deze kun je overigens alleen gebruiken als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

In de check kun je jouw inkomens van de afgelopen vijf jaar invullen. Vervolgens berekent de tool automatisch voor ieder mogelijk middelingstijdvak uit of je geld terug krijgt. Je mag ook over meerdere tijdvakken middelen, maar let op dat de tijdvakken elkaar niet mogen overlappen.

Je krijgt zo te zien geld terug, en nu?

Als uit de berekening blijkt dat je recht hebt op belastingteruggave, schrijf je een brief naar je belastingkantoor. In deze brief verzoek je om middeling toe te passen over de drie aaneengesloten kalenderjaren. Ook voeg je de berekening toe die hebt gemaakt aan je schriftelijke verzoek.

De Belastingdienst stuurt uiterlijk binnen acht weken een ontvangstbevestiging en checkt vervolgens of ze jouw verzoek inderdaad moeten inwilligen. Klopt alles? Dan ontvang je schriftelijk de bevestiging.

Check of je geld terug krijgt

Nu je weet wat belastingmiddeling is en hoe simpel het kan zijn om te berekenen of jij hier recht op hebt, is het zaak om dit even te controleren. Vul dus direct de snelle middelingscheck van Knab in.

Enne, kijk meteen of je niet kunt besparen op je bankzaken als je toch bezig bent. Met onze bankenvergelijker ontdekten ruim 235.000 mensen dat zij gemiddeld € 119,57 per jaar besparen door over te stappen naar Knab. 



Jade Karthaus
Jade is SEO- en content marketingspecialist. Ze werkte tussen 2017 en 2020 bij Knab waar ze leiding gaf aan het Content Team.



Deel via:
Krijg jij geld terug door belastingmiddeling?  Bereken snel

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën