Auto huren buitenland: vergeet de verzekering niet!

Een huurauto kan op vakantie best handig zijn. Je haalt hem op, verkent er de omgeving (of het hele land) mee en levert hem aan het eind van je avontuur weer in. En dat allemaal op je eigen voorwaarden! Dus geen treintijden, vertragingen of overvolle bussen. Maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga goed verzekerd de weg op, ook met je huurauto. In dit artikel ‘Auto huren buitenland: vergeet de verzekering niet!’ lees je waar je op moet letten.
Gepubliceerd
23 april 2018
Laatst geüpdatet
18 augustus 2021
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 19 april 2018
- Laatst geüpdate: 18 augustus 2021
- Leestijd: 4 minuten

Een huurauto kan op vakantie best handig zijn. Je haalt hem op, verkent er de omgeving (of het hele land) mee en levert hem aan het eind van je avontuur weer in. En dat allemaal op je eigen voorwaarden! Dus geen treintijden, vertragingen of overvolle bussen. Maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga goed verzekerd de weg op, ook met je huurauto. In dit artikel ‘Auto huren buitenland: vergeet de verzekering niet!’ lees je waar je op moet letten.

 auto huren buitenland

Auto huren buitenland, waarom eigenlijk?

Met een auto ben je op vakantie mobieler dan met de trein of bus. Zelf uitstippelen waar je heen gaat en waar je langs wilt rijden. Lekker! Maar hoewel je met je eigen auto nog wel naar België kunt rijden, zijn landen als de VS of Zuid-Afrika toch echt te ver. Dan kun je beter huren. Neem wel de tijd om een betrouwbare partij te zoeken en vergeet je niet te verzekeren. Je weet maar nooit.

Je reis- of autoverzekering is niet genoeg

Misschien denk je: “goed verzekeren, hoezo? Ik heb al een autoverzekering én een reisverzekering!” Helaas is je huurauto via geen van beide verzekerd.

Je autoverzekering geldt namelijk alleen voor je eigen auto, je kunt er niet meerdere auto’s mee verzekeren. Schade aan je huurauto door een ongeluk of diefstal valt ook niet onder je reisverzekering. Het is simpelweg niet opgenomen in de dekking. Voor een huurauto sluit je altijd een losse verzekering af, via de verhuurder.

Verplicht en verstandig

Huur je een auto binnen de Europese Unie? Dan moet je verplicht een autoverzekering met een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) dekking afsluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die jij aan iemand anders toebrengt tijdens het autorijden. Zo hoef jij zelf niet voor deze kosten op te draaien.

In landen buiten de EU is deze verzekering niet verplicht. Sluit hem echter wel gewoon af. Mocht je iets of iemand over het hoofd zien, omdat je bijvoorbeeld de verkeersborden niet helemaal snapt, ben je in ieder geval financieel gedekt.

Controleer de dekking en voorwaarden

Je kunt vaak een huurauto-verzekering afsluiten bij de verhuurder. Check wel altijd eerst de dekking en de voorwaarden, voordat je met een verhuurder in zee gaat.

Het verzekerde bedrag

In Nederland ben je meestal verzekerd tot een schadebedrag van € 5 miljoen, terwijl dat bijvoorbeeld in Griekenland, Zuid-Afrika en de VS veel lager ligt. Meestal rond de 1 miljoen. En dat klinkt veel, maar de schadeclaims kunnen bijvoorbeeld in de VS veel hoger oplopen. Dan heb je aan dat verzekerde bedrag niet genoeg. Vaak moet je voor een hoger bedrag bijbetalen, dus let hier goed op.

Uitsluitingen

In sommige landen moet je verplicht verzekerd zijn voor bepaalde situaties, zoals diefstal of pechhulp. Echter nemen sommige verzekeraars dit niet op in de standaard dekking. Ondertussen denk jij dat je een voordelige verzekering af gaat sluiten, maar moet je vervolgens alsnog extra bijbetalen voordat je de weg op mag. Check dit in de voorwaarden voordat je akkoord gaat.

Voorkom dubbele verzekering

Je rijdt in een ander land, in een auto die niet van jou is. Logisch dat je goed verzekerd op pad wilt. Verhuurders weten dit en spelen hierop in. Bepaal daarom van te voren al wat voor dekking je wilt (verhuurders bieden er vaak meerdere) en lees goed wat hieronder valt. Verhuurders kunnen namelijk allerlei aanvullende verzekeringen aanbieden als je de auto ophaalt, terwijl dit al onder een standaard dekking valt. Zo voorkom je een dubbele verzekering.

Eigen risico

Net als in Nederland, heeft de verzekering van je huurauto een eigen risico. Dit eigen risico is makkelijk honderden euroS hoger dan je Nederlandse eigen risico, waardoor het voor jou ‘voordeliger’ is om een aanvullende dekking af te sluiten of om het eigen risico af te kopen. Volgens de verhuurder uiteraard. Overweeg daarom wat voor jou de beste optie is.

check de auto van te voren

Hoe moe je ook bent en hoe graag je ook naar je hotel wilt, controleer altijd eerst even de auto. Als je dan direct een schadepunt tegenkomt, kan een medewerker deze noteren. Zo weet je zeker dat je geen gedonder krijgt als je de auto terugbrengt. De ANWB heeft hiervoor een handige checklist. Maak ook foto’s, als extra bewijs.

Breng je de auto terug op een moment dat er geen medewerker is? Maak dan foto’s van de auto als je hem achterlaat. Zo kan de verhuurder je niet aansprakelijk stellen voor schades die jij zogenaamd hebt veroorzaakt. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Check ook de rest

Naast het regelen van de verzekering, komt er natuurlijk meer kijken bij het huren van een auto. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Check hoe de pechhulp geregeld is. Wie je moet bellen bijvoorbeeld en welke acties je moet ondernemen.
  • Vraag om een duidelijk huurcontract met daarin alle gemaakte afspraken. Zo heb je deze zwart op wit.
  • Zoek uit hoeveel kilometers je met je huurauto mag rijden. Goedkopere pakketten hebben vaak een maximale afstand die je in totaal mag afleggen.
  • Controleer of je de auto met lege of volle tank moet inleveren en hoe de eventuele vergoeding hiervoor geregeld is.
  • Waar haal je de auto op en waar breng je hem weg. Is dit te doen vanaf het vliegveld?

Zo kom jij niet voor vervelende verrassingen te staan als je lekker op vakantie gaat.Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .Deel via:
Sluit je zakelijke verzekeringen af met korting  Ontdek al onze verzekeringen

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën