APK-keuring: wat is het en hoe werkt het?

  • 3 minuten
  • 11 september 2018

Als autobezitter heb je een aantal verplichtingen. Je hebt natuurlijk een autoverzekering nodig, maar je moet ook jaarlijks een APK-keuring laten uitvoeren. Een keurmeester checkt hierbij of je auto aan alle eisen voldoet. Zo kun jij veilig de weg op. Maar wat houdt zo’n keuring eigenlijk in en wat moet jij ervoor doen? Je leest het hieronder.

APK-keuring

Waarom moet dat, een APK-keuring?

Zoals gezegd: de APK-keuring is verplicht. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Je weet dan zeker dat je in een veilige auto rondrijdt, en je hebt de zekerheid dat je medeweggebruikers ook een veilige auto rijden. Daarnaast wordt bij de keuring gecheckt of je auto niet te veel schadelijke stoffen uitstoot. Zo bevordert de keuring ook nog eens een schoon milieu.

Wanneer moet de auto gekeurd worden?

De meeste auto’s moeten jaarlijks gekeurd worden. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen. Nieuwe auto’s hoef je bijvoorbeeld pas te keuren als je er 3 á 4 jaar in hebt gereden. Wanneer je jouw nieuwe auto voor het eerst moet laten keuren, vind je in dit schema.

Je ontvangt altijd zes weken voor het vervallen van je APK een herinnering van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RWD). Het is namelijk de bedoeling dat je vóór het vervallen van je APK een nieuwe keuring laat doen, zodat de geldigheid niet verloopt. De vervaldatum van je vorige APK vind je terug in het keuringsrapport, deze zet de garage er altijd in na het voltooien van de keuring.

Wat wordt er precies gekeurd?

Bij een keuring checken ze je auto dus op veiligheid. Ook wordt er gekeken of de auto schoon genoeg is (qua uitstoot, dus maak je geen zorgen over alle insecten op de motorkap).

De keurmeester checkt:

  • het milieu: de uitstoot van de uitlaatgassen;
  • of de auto nog veilig is: de wielophanging, remmen, schokdemper, banden, verlichting, carrosserie etc.;
  • of alles goed op papier staat (registratie): kilometerstand, identificatienummer, voertuigbewijs, gebruikte brandstof etc.

Kun je je auto voorbereiden op de keuring?

Je wilt natuurlijk niet dat je auto afgekeurd wordt bij de APK-keuring. Dan moet je namelijk eerst reparaties laten uitvoeren voordat je de weg weer op mag. En in het ergste geval mag je je auto helemaal nooit meer rijden. Gelukkig kun je zelf van te voren wat maatregelen nemen om dit te voorkomen.

1.       Controleer regelmatig je banden. Zijn ze nog voldoende opgeblazen en hebben ze nog profiel? Als je banden niet meer goed zijn, kun je zelf alvast nieuwe banden kopen. Dat is goedkoper dan als ze afgekeurd worden bij de keuring.

2.       Houd de vloeistoffen in de gaten. Heb je bijvoorbeeld nog genoeg koel- en ruitenwisservloeistof? En hoe staat het met het oliepeil? Een te laag oliepeil zorgt voor schade en laten bijvullen door de garage kost extra. Kun je het beter zelf controleren en eventueel bijvullen.

3.       Controleer je verlichting regelmatig. Zonder licht mag je eigenlijk niet rondrijden. Is een lampje zwak of kapot? Bij sommige auto’s kun je dit zelf vervangen.

4.       Zorg dat je fatsoenlijke ruitenwissers hebt. Oude wissers moeten worden vervangen, omdat ze strepen trekken op je raam. Als je dit ziet, kun je ze zelf wisselen met een simpel setje.

Wat neem je mee?

Je auto! That’s it. Je hoeft het oude keuringsrapport niet mee te nemen en de garage heeft ook niet alle delen van het kentekenbewijs nodig. Je hoeft zelfs als eigenaar niet zelf je auto langs te brengen, je kunt dat ook iemand anders laten doen. Toch handig, als het jou net even niet uitkomt.

En wat als ik mijn auto niet laat keuren?

Als je de auto niet laat keuren, krijg je een boete. De hoogte hiervan is op dit moment (mei 2018) € 140. Ook als je de auto gewoon stil laat staan. De RDW houdt alle vervaldata bij, dus je hoeft niets te doen voor deze boete. Je ontvangt hem automatisch. Als de politie je pakt zonder geldige APK, kunnen zij je nog eens een extra boete geven.

Ook goed om te weten: heb je een WA beperkt casco of Allrisk dekking en raak je met je ongekeurde auto bij een ongeluk betrokken? De kans is groot dat je dan geen vergoeding krijgt van de verzekeraar.

Onderhoud ook je verzekering goed

Vergeet niet om af en toe ook je autoverzekering weer eens tegen het licht te houden. Want misschien past de dekking niet goed meer bij je, of kun je ergens anders een voordeligere verzekering krijgen. Knab heeft hier iets handigs voor: de onafhankelijke, digitale adviestool. Zo kun jij snel en makkelijk de best passende autoverzekering voor jouw situatie vinden. En je kunt de verzekering direct afsluiten! Wel zo handig.


Judith Hof
Judith Hof schrijft voor Knab over verzekeringen en andere geldzaken.


Regel de voordeligste autoverzekering  Vergelijk je voordeel