Wat is een bestemmingsplan en wat kun je ermee?

Als je zelf een huis wilt gaan bouwen of je huis wilt verbouwen, krijg je te maken met een bestemmingsplan. Dit geldt ook als je besluit om jouw woning voor je bedrijf te gebruiken, bijvoorbeeld als winkel of praktijk. Maar wat is een bestemmingsplan? En wat heb je eraan?
Gepubliceerd
31 maart 2020
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 25 maart 2020
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

Als je zelf een huis wilt gaan bouwen of je huis wilt verbouwen, krijg je te maken met een bestemmingsplan. Dit geldt ook als je besluit om jouw woning voor je bedrijf te gebruiken, bijvoorbeeld als winkel of praktijk. Maar wat is een bestemmingsplan? En wat heb je eraan?

Wat is een bestemmingsplan

Wat is een bestemmingsplan? 

Een bestemmingsplan is een beleidsstuk van de gemeente waarin staat vastgelegd wat er met een ruimte in die gemeente mag gebeuren. In het plan staat bijvoorbeeld uitgewerkt waar winkels, woningen of bedrijven mogen komen. Door dit vast te leggen, houdt de gemeente controle over de inrichting van de grond in de gemeente. 

Wat staat er in een bestemmingsplan? 

In het bestemmingsplan vind je een toelichting op het plan, waarin uitgelegd wordt welke bedoelingen de gemeente heeft met een bepaald gebied. Daarnaast bevat het een plankaart met daarin inzichtelijk wat de indeling van de grond is. Ook vind je de voorschriften in het plan. Dat zijn de regels waar je je aan moet houden als je iets gaat bouwen of aanleggen in de gemeente. 

De voorschriften van het bestemmingsplan

In het bestemmingsplan kun je dus vinden wat het plan is van de gemeente met een bepaald stuk grond. Echter vind je er ook de voorschriften terug, waarin dieper wordt ingegaan op hoe er gebouwd mag worden. Dit zijn onder andere:

  • wat er gebouwd mag worden (huizen, winkels, kantoren);
  • de toegestane hoogte van een gebouw; 
  • waar het gebouw voor gebruikt mag worden (wonen, bedrijf, school);
  • waar wegen of paden mogen komen;
  • welk gebied beschikbaar blijft voor groenvoorziening;
  • hoeveel bebouwing de grond mag innemen. 

Wat is het doel van een bestemmingsplan? 

Het doel van een bestemmingsplan is eigenlijk heel simpel: voorkomen dat iedereen in het wildeweg gaat bouwen en zorgen dat er evenwicht blijft in de bebouwing en groenvoorziening. Daarnaast is het voor jou een manier om te checken wat de plannen zijn van je gemeente voor jouw woongebied. 

Het bestemmingsplan is aan verandering onderhevig en wordt elke tien jaar vernieuwd. Op die manier wordt voor jou inzichtelijk wat de plannen van je gemeente zijn. Wil je bijvoorbeeld weten of er plannen zijn voor nieuwbouw? Dan komt er een bestemmingsplan waarin bij een gebied staat aangegeven dat het enkel beschikbaar is voor woningbouw. Juist een uitbreiding van de industrie? Dan wordt het plan daarnaar ingericht. 

Waar vind ik het bestemmingsplan van mijn woning? 

Je kunt het bestemmingsplan van jouw gemeente digitaal inzien of de hardcopy versie ervan bekijken in het stadskantoor. Nieuwe of gewijzigde bestemmingsplannen worden meestal aangekondigd via de huis-aan-huisbladen. 

Ben je van plan om een woning te kopen? Misschien krijg je direct jeukende handen, omdat je alle potentie ziet. Een uitbouw hier, een garage daar. Het kan dan geen kwaad om het bestemmingsplan dat bij de woning hoort op te zoeken. Dan weet je wat je wel en niet mag doen met het huis. Al kan de makelaar je waarschijnlijk je ook vertellen welke bestemming het perceel heeft. 

Kan het ik het bestemmingsplan van mijn woning wijzigen? 

Wil je het bestemmingsplan voor het stuk grond waar jouw woning op staat aanpassen? Bijvoorbeeld omdat je een winkel aan huis wil beginnen of een extra verdieping wil laten bouwen? Dat kan, uiteraard in overleg met de gemeente. Je betaalt hier wel voor, de kosten verschillen per gemeente. 

Via een artikel 19-procedure kun je een wijziging voor je woning, weg, het openbaar vervoer, kassen of bedrijfsgebouwen aanvragen. In de meeste gevallen is het aanpassen van het bestaande plan voldoende, maar het kan zijn dat een verzoek zo groot is dat er een compleet nieuw bestemmingsplan komt. In beide gevallen hoef jij enkel de aanvraag te doen. De gemeente bepaalt de verdere stappen.



Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek