Volgende woning kopen: en mijn hypotheek dan? | University video

  • 3 minuten
  • 23 oktober 2017
Wil jij je volgende woning kopen? Dan heb je waarschijnlijk ook weer een hypotheek nodig. Je weet misschien nog veel van de vorige keer, maar het kan best zijn dat er één en ander in de regels veranderd is. Daarnaast komt er een stuk meer kijken bij het regelen van je hypotheek als je er al eentje hebt. In deze video vertel ik je waar je mee te maken krijgt als je een volgende hypotheek afsluit.

Let op: je kunt de video maximaliseren door op het symbool in de rechterhoek te klikken. Zo is het bord beter leesbaar.

 
 
 
 
 
4:20
 
 
 
0:03
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thanks for reporting a problem. We'll attach technical data about this session to help us figure out the issue. Which of these best describes the problem?

Any other details or context?

Cancel
message
 
 
 
 
 
 
 

Ben je niet in de gelegenheid om de video te kijken? Hieronder kun je lezen wat er aan de hand van het whiteboard verteld wordt.

Volgende woning kopen

Als je een nieuwe woning koopt, is het verstandig om eerst te kijken of de hypotheek die je daarvoor nodig hebt bij je inkomen past. Begin daarom met het berekenen van je maximale hypotheek. Deze berekening gaat in principe op dezelfde manier als bij je eerste woning. Maar het is wel belangrijk dat jij je nieuwe hypotheek kunt betalen. Check daarom ook je toekomstige maandlasten en vergelijk deze met je oude. Zo weet je of deze bij je huidige situatie passen.

Bordvolgendhuis.png

Overgangsrecht

Heb jij je hypotheek afgesloten vóór 31 december 2012? Dan hoef je niet maandelijks af te lossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Een deel van je hypotheek kan je dus aflossingsvrij financieren. Vanaf 1 januari 2013 geldt er wel een aflossingsplicht. Je moet dan een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten.

Verhuisregeling

Het volgende punt waarmee je te maken kunt krijgen, is de verhuisregeling. De rente die je nu betaalt is waarschijnlijk hoger dan de actuele rente, want de rentes zijn nu nog steeds historisch laag. Maar als dit niet het geval is, kan het interessant zijn om je rente en je voorwaarden mee te verhuizen naar je volgende woning. Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur voordat je hier een beslissing over neemt.

Restschuld

Er is sprake van een restschuld als jouw huis minder waard is dan je hypotheekschuld. Heb je genoeg spaargeld of kun je bijvoorbeeld een schenking krijgen, dan kun je die restschuld zelf betalen. Het is bij sommige geldverstrekkers echter ook mogelijk om de restschuld mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Daar zijn dan wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo moet je huidige woning vaak definitief verkocht zijn en moet jouw definitieve restschuld bekend zijn. Laat je ook hierover goed informeren door je adviseur.

Overwaarde

Als jouw hypotheekschuld lager is dan het bedrag waarvoor je je woning verkoopt, heb je overwaarde, oftewel: eigenwoningreserve. Die overwaarde moet je verplicht inbrengen in je nieuwe hypotheek. Dat noemen ze de bijleenregeling. Besluit je om je overwaarde niet te besteden aan je hypotheek? Dan is een deel van de hypotheekrente van je nieuwe hypotheek niet aftrekbaar. Op die manier wordt je ‘gestraft’ vanuit de Belastingdienst. Denk dus goed na of je de overwaarde wel of niet wilt inbrengen.

Is jouw oude woning nog niet verkocht en weet je al dat je overwaarde hebt? Dan kun je bij je nieuwe hypotheek een overbruggingskrediet afsluiten. Daarmee kun je een deel van de overwaarde overbruggen. Zodra de huidige woning dan helemaal verkocht en gepasseerd is, kun je in een keer met de overwaarde het overbruggingskrediet aflossen.

Huis verkocht en dubbele lasten

Stel, jouw huis is nog niet verkocht en je koopt alvast een nieuwe woning. Dan krijg je te maken met dubbele woonlasten. Je moet immers twee hypotheken betalen. Is dit bij jou het geval? Dan moet je aan de geldverstrekker aantonen dat je genoeg spaargeld hebt om deze lasten gedurende 12 of 24 maanden te betalen.

Alles wat je moet weten over je volgende woning

Wil jij nog even op je gemak nalezen waar je allemaal mee te maken krijgt als je je volgende woning koopt? Dan hebben wij dit handige e-book ‘volgende woning kopen’ voor je.

Mark Mensink
Mark is hypotheekadviseur bij Knab. In de video’s van Knab University geeft hij uitgebreid antwoord op alle vragen over huis en hypotheek.


Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek