De voor- en nadelen van hypotheek oversluiten op een rij
Gepubliceerd
16 juli 2020
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 14 juli 2020
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 2 minuten
De hypotheekrente is nog steeds historisch laag en voorlopig lijkt daar geen einde aan te komen. Logisch dat je misschien overweegt om je hypotheek over te sluiten. Je kunt hierdoor tenslotte mogelijk besparen op je maandlasten. Denk er echter niet te lichtzinnig over, je hypotheek oversluiten is niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Daarom vind je hier de voor- en nadelen van je hypotheek oversluiten op een rij.
Wat houdt je hypotheek oversluiten in?
Als je jouw hypotheek oversluit, sluit je in feite een volledig nieuwe hypotheek af. Inclusief nieuwe voorwaarden en een nieuwe hypotheekrente. Dit kan bij je huidige- of bij een nieuwe hypotheekaanbieder.
Mensen kiezen hier meestal voor omdat ze willen profiteren van de lage hypotheekrente - en de bijbehorende lage maandlasten - of omdat ze de huidige lage rente voor een langere tijd vast willen zetten.
De voordelen van je hypotheek oversluiten
Het grootste voordeel van je hypotheek oversluiten is natuurlijk de lagere hypotheekrente, waardoor je waarschijnlijk lagere maandlasten krijgt. Het oversluiten biedt je daarnaast ook zekerheid op de langere termijn. Je kiest voor een nieuwe hypotheek, met een nieuwe rentevaste periode. Je kunt de rente daardoor langer vastzetten, waardoor je zelf ook weet welke hypotheeklasten je op de langere termijn hebt.
Wil je jouw huis verbouwen? Als je voldoende inkomen hebt en de hypotheekaanbieder ermee instemt, kun je het oversluiten gebruiken om je hypotheek te verhogen. Het geld voor de verbouwing komt dan in een bouwdepot te staan.
De nadelen van je hypotheek oversluiten
Staar je niet blind op die lagere maandlasten. Je hypotheek oversluiten brengt ook nadelen met zich mee.
- Sluit je jouw hypotheek af voordat jouw rentevaste periode afloopt? Dan moet je boeterente betalen aan je aanbieder, omdat je hypotheekaanbieder inkomsten misloopt waar ze wel op gerekend hadden. De hoogte van dit bedrag hangt af van je looptijd. Je kunt dit navragen bij je aanbieder.
- Je moet opnieuw allerlei kosten betalen voor het afsluiten van je hypotheek. Dus denk aan taxatiekosten, notariskosten en advies of bemiddelingskosten.
- Je betaalt minder rente, dus je hypotheekrenteaftrek is ook minder.
- Ben je van plan om binnen drie jaar te verhuizen? Dan verdien je de kosten van het oversluiten waarschijnlijk helemaal niet terug. In dat geval kun je overwegen om eerder te verhuizen, aangezien je in dat geval ook een nieuwe hypotheek moet afsluiten.
- Ook al loopt jouw huidige al 15 jaar: als je een hypotheek wilt oversluiten bij je huidige aanbieder, wilt die een nieuwe financiële check doen. De hypotheekaanbieder wil tenslotte altijd zeker weten dat jij de hypotheek kan betalen.
Valkuilen van hypotheek oversluiten
Je hypotheek oversluiten heeft misschien meer nadelen dan voordelen, maar de voordelen wegen voor jou misschien zwaarder. Het scheelt misschien toch in je maandlasten en het brengt je zekerheid op de langere termijn. Ga echter niet over één nacht ijs, het oversluiten van je hypotheek heeft wat valkuilen. In dit artikel vind je de meest voorkomende valkuilen op een rij.
Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .