Boeterente: waarom betalen bij aflossen hypotheek?

Wie geld leent, ziet dat meestal als een noodzakelijk kwaad. Gewoon, omdat je de gewenste aankoop nu eenmaal niet uit je spaargeld kon betalen. Van die lening wil je dan ook graag zo snel mogelijk af. Dus: aflossen zodra het kan! Toch moet je oppassen met dat aflossen. Waarom dat is, lees je in dit artikel.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geüpdatet
16 mei 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 16 mei 2019
- Leestijd: 3 minuten

Wie geld leent, ziet dat meestal als een noodzakelijk kwaad. Gewoon, omdat je de gewenste aankoop nu eenmaal niet uit je spaargeld kon betalen. Van die lening wil je dan ook graag zo snel mogelijk af. Dus: aflossen zodra het kan! Toch moet je oppassen met dat aflossen. Waarom dat is, lees je in dit artikel.

boeterente

Boeterente bij aflossen lening

Er zijn veel leenvormen waarbij je een boete moet betalen, als je eerder aflost dan afgesproken. Dat klinkt gek: een boete betalen omdat je sneller terugbetaalt. Daar moet de bank toch alleen maar blij mee zijn? Dat zóu je denken. Zo denken de banken alleen niet. Die verdienen geld aan jouw lening. Ze krijgen er rente voor. Als jij eerder aflost, betaal je hen minder hypotheekrente dan je eigenlijk had afgesproken. Daarom vinden ze het logisch om jou te beboeten.

Oversluiten hypotheek

Neem nou je hypotheek. Daarvoor heb je een afspraak gemaakt over hoe lang de rente vast staat. Stel bijvoorbeeld dat je hebt getekend voor een hypotheekrente van 5% voor tien jaar. En na vier jaar staat de rente op 4%. Dan is het voor jou heel interessant om over te stappen naar een andere bank. Daar spreek je dan een rente van 4% af voor tien jaar. Bij een hypotheek van € 250.000 levert je dat zomaar € 2.500 per jaar (zonder belastingvoordeel) op.

Boeterente

Daar gaat de eerste bank niet zomaar mee akkoord. Het geld dat jij terugbetaalt kunnen ze wel weer aan een ander uitlenen. Alleen zullen ze dan niet de 5% rente krijgen die jij zou betalen. Ze krijgen dan ook zo’n 4%. De bank loopt dan dus zes jaar lang 1% rente mis, in totaal € 15.000. Die misgelopen rente, daar willen ze een vergoeding voor hebben. En die noemen ze boeterente.

Maximaal boetevrij aflossen

Gelukkig hoef je niet over het hele hypotheekbedrag die boeterente te betalen. In de voorwaarden van de hypotheek is een percentage vastgelegd dat zonder boete afgelost mag worden. Vaak staat dat op 10%, soms is het meer. In ons voorbeeld mag je dan € 25.000 boetevrij aflossen. Over de rest wordt de boete berekend.

Hypotheekschuld afbouwen

Word jij zenuwachtig van jouw hoge hypotheek? Heb je slapeloze nachten over dalende huizenprijzen? Dan kan het een idee zijn om jouw hypotheekschuld af te bouwen. Door steeds een bedrag af te lossen, wordt je schuld lager. 

Extra aflossen slim?

Het is alleen niet in alle situaties slim om extra af te lossen op je hypotheek. Kijk daarom wel goed naar de voor- en nadelen! En houd in de gaten of je bij jouw bank zo’n boeterente moet betalen over de aflossing. Gewoon even een berekening vragen bij de bank. Een hypotheekadviseur kan dat natuurlijk ook voor je doen.

Hypotheekrente

WIl jij je, voordat je aflost, wat meer verdiepen in hypotheekrente? Dat kan, met ons gratis e-book 'Hypotheekrente'. Je leest onder meer over:

  • de invloed van rente op je maximale hypotheek;
  • het verschil tussen een variabele en vaste rente;
  • hypotheekrenteaftrek.Anneke Ranzato
Dit artikel is geschreven door Anneke Ranzato en wordt je aangeboden door Knab, jouw persoonlijke assistent bij al jouw financiële zaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles weten over hypotheekrente?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek