Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek: slim of niet?

Net als vele anderen heb jij een aantal jaar geleden gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek. De lage maandlasten die daarbij horen spraken jou waarschijnlijk aan. Maar sinds kort is deze hypotheekvorm vaak nogal negatief in het nieuws. Daarom wil je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek. Maar hoe werkt dat? En is het slim of niet?
Gepubliceerd
29 juni 2018
Laatst geüpdatet
18 maart 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 29 juni 2018
- Laatst geüpdate: 18 maart 2024
- Leestijd: 2 minuten

Net als vele anderen heb jij een aantal jaar geleden gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek. De lage maandlasten die daarbij horen spraken jou waarschijnlijk aan. Maar sinds kort is deze hypotheekvorm vaak nogal negatief in het nieuws. Daarom wil je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek. Maar hoe werkt dat? En is het slim of niet? 

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuiteitenhypotheek 

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm die er is. Je lost niet af en betaalt alleen rente over de hypotheek, waardoor je maandlasten laag zijn. Daartegenover staat echter wel een nadeel: aan het eind van de looptijd staat jouw volledige hypotheekschuld nog open. 

Hoe je het ook wendt of keert: die hypotheekschuld moet je vroeg of laat een keer aflossen. En hoewel er bij een aflossingsvrije hypotheek vanuit wordt gegaan dat de huizenprijzen dusdanig stijgen dat jij van de overwaarde de hypotheek kan afbetalen, is dat geen zekerheid.

Bovendien zit het geld - letterlijk - in de stenen en wil je jouw woning tegen die tijd misschien niet verplicht verkopen. Het kan daarom verstandig zijn om vroegtijdig actie te ondernemen. Hiervoor heb je
verschillende opties.

Annuïtair of lineair aflossen

Eén van de opties is jouw aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Wil je er zeker van zijn dat je schuld is afgelost aan het eind van de looptijd, dan kun je kiezen tussen een annuïtaire of lineaire hypotheek. Lees meer over deze aflosvormen in ons gratis e-book ‘Annuïtair of lineair aflossen’.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek heeft voordelen. Buiten het feit dat de kans op een restschuld kleiner is als je elke maand aflost, profiteer je wellicht ook van de huidige lage hypotheekrente. Daarnaast krijg je de kans om de voorwaarden opnieuw vast te leggen. Een hypotheekadviseur kan jou helpen met het kiezen van beste voorwaarden van jouw situatie.

Kostenposten

Klinkt best aantrekkelijk, dat oversluiten van je hypotheek. Maar wees je ervan bewust dat het niet gratis is. Je betaalt opnieuw voor bijvoorbeeld een taxatie, de notaris en het hypotheekadvies. 

Boeterente

Verder kan de geldverstrekker boeterente in rekening brengen voor de inkomsten die worden misgelopen. Hoe hoog deze is, hangt af van een aantal factoren, waaronder jouw huidige rente, de actuele rentestand en de resterende rentevaste periode. 

De boete betaal je overigens alleen als jouw rentevaste periode nog niet is afgelopen. Is het eind in zicht? Dan is het wellicht voordeliger om even te wachten, maar bespreek het altijd met een adviseur. 

Omzetten van je hypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een annuïteitenhypotheek. In dat geval blijf je bij dezelfde geldverstrekker en houd je dezelfde rente en voorwaarden. Je betaalt dan omzetkosten, meestal zo’n € 200. Houd er wel rekening mee dat je maandlasten zullen toenemen omdat je naast rente ook nog aflossing gaat betalen.

Bereken jouw voordeel

Of het oversluiten van jouw aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek slim is of niet, hangt af van een aantal zaken. Bij oversluiten moet je de boete bijvoorbeeld weer terugverdienen. Check dus goed bij een hypotheekadviseur of je onderaan de streep daadwerkelijk voordeliger uit bent.

Met deze
snelle oversluitcheck bereken je alvast of en hoeveel je ongeveer kunt besparen. Kost je niets, en je wordt er alleen maar wijzer van!



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:
Kun jij geld besparen op je hypotheek?  Doe de oversluitcheck

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek