Aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar aflossen: 5 opties

Maak je je zorgen over je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar? Je bent niet de enige. Deze hypotheekvorm wordt nu niet meer verstrekt, maar was tot 2013 een populaire optie. Je hoeft tijdens de looptijd niet af te lossen en je betaalt alleen maandelijks de rente. Daarnaast profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Klinkt ideaal, toch? Totdat je tegen het eind van de looptijd een brief van je bank krijgt: graag de gehele hypotheeksom op de einddatum afbetalen. Wat doe je dan?
Gepubliceerd
9 maart 2018
Laatst geüpdatet
29 mei 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 maart 2018
- Laatst geüpdate: 29 mei 2019
- Leestijd: 3 minuten

Maak je je zorgen over je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar? Je bent niet de enige. Deze hypotheekvorm wordt nu niet meer verstrekt, maar was tot 2013 een populaire optie. Je hoeft tijdens de looptijd niet af te lossen en je betaalt alleen maandelijks de rente. Daarnaast profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Klinkt ideaal, toch? Totdat je tegen het eind van de looptijd een brief van je bank krijgt: graag de gehele hypotheeksom op de einddatum afbetalen. Wat doe je dan?

aflossingsvrije-hypotheek-na-30-jaar-aflossen

Hoe zit het met je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar?

Voordat je in paniek raakt, is het goed om even rustig te kijken naar je opties. Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden om je hypotheek toch af te lossen zodat je straks niet onder een brug hoeft te wonen. Daarbij geldt: hoe langer het nog duurt tot de einddatum, hoe groter de kans dat je de hypotheek gewoon netjes kunt afbetalen.

1. Nu al beginnen met aflossen

Duurt het nog even voor je aflossingsvrije hypotheek afloopt? Dan kan het verstandig zijn om nu al te beginnen met aflossen. Maak dan wel een goed aflossingsschema. Je kan bijvoorbeeld jaarlijks maar een bepaald percentage van de hypotheek boetevrij aflossen. Bij sommige hypotheekverstrekkers is dat 10%, bij anderen 15% of 20%. Laat je dus informeren door een hypotheekadviseur welk bedrag je in één keer af kunt lossen.

Bijkomend voordeel van aflossen: hoe meer je aflost, hoe lager je hypotheekrente wordt. 

2. Je hypotheek in één keer aflossen

In theorie kan je 30 jaar lang iedere maand een bedrag opzij zetten om uiteindelijk in één keer de hypotheeksom te kunnen afbetalen. Maar vaak gaat het in de praktijk anders. De kans is groter dat je straks net als vele anderen nog veel moet aflossen wanneer je hypotheek vervalt. En tenzij je een enorme spaarrekening hebt, of een erfenis ontvangt, wordt het lastig om die hypotheek in één keer af te lossen.

3. Je woning verkopen

Heb je niet genoeg spaargeld om je hypotheek in één keer af te lossen? Je kunt dan je woning verkopen en je hypotheek aflossen met de overwaarde. Vervolgens kun je een kleinere woning kopen en daarvoor een nieuwe hypotheek afsluiten. Een huis huren kan natuurlijk ook.

Het is hoe dan ook belangrijk dat je niet wacht tot het laatste moment. Het kost namelijk tijd om een nieuwe woning te vinden. Daarnaast stellen hypotheekverstrekkers strengere eisen aan mensen boven een bepaalde leeftijd. Het kan dus verstandig zijn om in actie te komen lang voordat je hypotheek afloopt. Zeker als je afloopdatum valt na je pensioen.

4. Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Je kunt ook je aflossingsvrije hypotheek oversluiten. Je mag bij het oversluiten namelijk maar 50% aflossingsvrij meenemen naar je nieuwe hypotheek. Dit dwingt je in ieder geval om een deel van de hypotheek tijdens de looptijd af te lossen.

Geheel oversluiten naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek is ook mogelijk. Bedenk wel dat hier kosten bij komen kijken. Met onze oversluitcheck bereken je eenvoudig of en hoeveel je kunt besparen.

5. Je hypotheek opnieuw financieren

Veel mensen kiezen ervoor om hun aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar opnieuw te financieren. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek afbetaalt. Dit kan een goede optie zijn, maar er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden.

Je mag bijvoorbeeld sinds de vernieuwde regels in 2018 nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Ook gaan banken vanaf je 56e strenger kijken naar je inkomen. Dit komt omdat mensen tegen die tijd vaak minder gaan werken en omdat je pensioen meestal minder is dan een volledig inkomen. Ten slotte krijg heb je na 30 jaar ook geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Linear of annuïtair aflossen?

Wanneer jij een nieuwe hypotheek afsluit om je bestaande hypotheek af te lossen, kun je kiezen uit een lineaire- of een annuïtaire hypotheek. Het is belangrijk dat je een hypotheek kiest die het beste past bij jouw situatie. Wil je weten hoe je daar achter komt? Download ons gratis e-book hypotheekvormen.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ontdek de verschillen tussen de annuïtaire en lineaire hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek