Wat is dividend en wanneer krijg je het?

Je wilt gaan beleggen. De eerste vraag die bij je oppopt is: Wat kan het me opleveren? Als je spaart is het zo klaar als een klontje. Je ontvangt een rentepercentage. Dat werkt bij beleggen nét even anders. Het kan je iets opleveren maar je kan ook geld verliezen. Maar wat levert het je dan precies op?
Gepubliceerd
24 oktober 2019
Laatst geüpdatet
18 oktober 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 24 oktober 2019
- Laatst geüpdate: 18 oktober 2023
- Leestijd: 2 minuten

Je wilt gaan beleggen. De eerste vraag die bij je oppopt is: Wat kan het me opleveren? Als je spaart is het zo klaar als een klontje. Je ontvangt een rentepercentage. Dat werkt bij beleggen nét even anders. Het kan je iets opleveren maar je kan ook geld verliezen. Maar wat levert het je dan precies op?

Stel dat hun dividend checkt

Wat is dividend?

Dividend ontvang je wanneer bedrijven hun winst uitkeren aan de aandeelhouders. Je bent namelijk aandeelhouder als je belegt in aandelen. Dividend is een van de twee manieren waarop beleggen jou geld kan opleveren. Je kunt koerswinst behalen en je kunt dividend ontvangen. Je ontvangt dividend meestal een keer per jaar.

Je hebt twee verschillende soorten dividend

Het behalen van dividend past binnen een langetermijnstrategie. Het wordt namelijk vaak maar één keer per jaar uitgekeerd en je moet voor een bepaald deel van het jaar een aandeel bezitten voordat je recht hebt op eventueel dividend. Overigens merk je niet altijd direct dat je dividend ontvangt. Je kan op twee verschillende manier het dividend uitgekeerd krijgen.

1. Stockdividend

Je ontvangt het dividend in nieuwe aandelen. Uiteindelijk heb je dan meer aandelen in het bedrijf waar je in belegt. Vaak kiezen bedrijven voor deze vorm van dividend.

2. Cashdividend

Het woord zegt het al, je ontvangt je dividend dan in keiharde knaken. Je kan dit geld opnemen als je zou willen. Maar je kunt het geld ook weer beleggen.

Hoe vaak ontvang je dividend?

Je las het al hierboven, dividend wordt meestal jaarlijks uitgekeerd. Het is ook afhankelijk van hoe goed het gaat met een bedrijf of je dividend ontvangt. Beleg je bij Knab? Dan beleg je niet zelf in bedrijven, maar beleggen wij voor je in beleggingsfondsen. Het voordeel daarvan is dat je niet zelf hoeft te handelen in aandelen en obligaties. Dat doet de fondsbeheerder voor jou. Zo keert de fondsbeheerder ook jaarlijks het dividend uit.

Hoeveel dividend je ontvangt verschilt jaarlijks

Wat bepaalt nu hoe hoog het dividend is? Dat hangt af van de winst die de bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders. Maar ook van het aantal aandelen dat je hebt, of participaties in het geval van beleggingsfondsen. Hoe meer aandelen of participaties je hebt, hoe meer dividend je ontvangt.

Kun je dividendbelasting terugvragen bij de Belastingdienst?

We moeten 15% dividendbelasting inhouden jouw dividend. Je kunt dit terugvragen bij de Belastingdienst. Het bedrag terugvragen, gaat heel eenvoudig. Je krijgt van ons een jaaroverzicht. Hierop staat het bedrag dat je aan dividendbelasting hebt betaald. Dit bedrag vul je dan in bij je belastingaangifte. Wil je hier meer over weten? Check dan de website van de Belastingdienst.

Wat gebeurt er met je dividend als je belegt bij Knab?

Op je beleggingsrekening zie je precies hoeveel dividend je jaarlijks hebt ontvangen. Ook zie je dat hetzelfde bedrag meteen weer is afgeschreven. Dat komt doordat we het bedrag opnieuw voor je beleggen. We kopen er dus nieuwe aandelen en obligaties van. Dat gebeurt automatisch. Hier hoef je dus niets voor te doen. Wel zo fijn!

Ontdek beleggen bij Knab

Goed om te weten
Bovenstaande informatie is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Maak altijd je eigen overweging. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, je risicobereidheid, je beleggingsdoelen en je beleggingshorizon.





Deel via:

Blijf dromen, start met beleggen.  Meer info