Hoe belangrijk is dividend bij beleggen?

Dividend is een graag gehoorde term onder beleggers. Het kan namelijk zorgen voor een stabiele bron van inkomsten en dat is aantrekkelijk bij de huidige lage spaarrentes. Maar wat is dividend precies? En hoe belangrijk is het binnen een beleggingsstrategie?
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 3 minuten

Dividend is een graag gehoorde term onder beleggers. Het kan namelijk zorgen voor een stabiele bron van inkomsten en dat is aantrekkelijk bij de huidige lage spaarrentes. Maar wat is dividend precies? En hoe belangrijk is het binnen een beleggingsstrategie?

GettyImages-902906736 (1)-1

Wat is dividend?

Dividend is eenvoudig gezegd een uitkering van (een deel van de) bedrijfswinst aan een aandeelhouder. Dit kan in de vorm van cashdividend (geld) of stockdividend (extra aandelen). Beursgenoteerde bedrijven mogen zelf bepalen of, en hoeveel dividend ze uitkeren aan hun aandeelhouders.

Wanneer ontvang je dividend?

Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het ervoor kiezen om deze winst te delen met haar aandeelhouders. Zij zijn immers ook voor een deel eigenaar van het bedrijf. Dividend wordt doorgaans een keer per jaar uitgekeerd. De exacte datum van uitkering verschilt per bedrijf. Hier vind je een actueel overzicht van de data van uitkering.

Er zijn bedrijven die jaar op jaar een mooi dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit worden ook wel ‘dividendaandelen’ genoemd. Enkele Nederlandse voorbeelden hiervan zijn Shell, Unibail-Rodamco-Westfield, ING en ABN AMRO.

Het is echter niet zo dat de winst altijd wordt uitgekeerd. Soms kiest een bedrijf ervoor om het geld te gebruiken voor investeringen of een overname. Het komt dan ook geregeld voor dat bedrijven minder dividend uitkeren dan waar aandeelhouders op hadden gehoopt.

Sommige bedrijven betalen helemaal geen dividend. Vaak zijn dit groeiende bedrijven. Om deze groei te kunnen realiseren, kan het nodig zijn om eventuele winst in het bedrijf te investeren.

Het verschil tussen dividend en koerswinst

Als je aandelen van een bedrijf bezit, kun je op twee manieren rendement maken: door middel van koerswinst en door middel van dividend. Voor koerswinst ben je afhankelijk van de koers van het aandeel en bij dividend ben je afhankelijk van de winst die het bedrijf maakt. Een gebalanceerde beleggingsportefeuille kan zo zijn samengesteld dat het zich richt op zowel koerswinst als dividend.

Hoe zit het met dividendbelasting?

De Belastingdienst ziet dividend als een vorm van inkomen. Over je ontvangen dividend betaal je daarom 15% dividendbelasting. Het bedrijf dat het dividend uitkeert, houdt hierover belasting in en betaalt dit aan de Belastingdienst. Je kunt het bedrag aan dividendbelasting wel invullen bij je belastingopgave zodat het wordt verrekend met je inkomstenbelasting.

Dividend herbeleggen

Je kunt ervoor kiezen om dividend als extraatje aan jezelf uit te betalen, maar herbeleggen kan misschien wel een interessantere optie zijn. Door je dividend opnieuw te beleggen, groeit je belegd vermogen en ontvang je hier mogelijk weer meer dividend over. Dat wordt ook wel samengesteld dividend genoemd.

Let op: dividend en koerswinst zijn bij beleggen niet vanzelfsprekend. Aan beleggen zit risico verbonden en je beleggingen kunnen ook minder waard worden.

Beheerd beleggen bij Knab

Bij Knab laat je je geld beleggen door experts. Zij beleggen je geld in beleggingsfondsen. Deze beleggingsfondsen bestaan uit aandelen van verschillende bedrijven die op verschillende momenten dividend kunnen uitbetalen. Het dividend wordt opgespaard en één keer per jaar aan jou uitbetaald op je beleggingsrekening.

Ontdek beleggen bij Knab

 

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.



Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Dick Tichelaar

Product Manager Sparen & Beleggen



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak