Hoe werkt beleggen in de AEX?

Of het nou via het journaal, de aandelen app op je telefoon of het economiekatern van de krant is: je weet ongetwijfeld van het bestaan van de AEX-index. De AEX, voluit de Amsterdam Exchange Index, is de belangrijkste Nederlandse beursindex. Maar wat kun je met deze index doen? En hoe werkt beleggen in de AEX eigenlijk?
Gepubliceerd
15 maart 2018
Laatst geüpdatet
16 februari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 14 maart 2018
- Laatst geüpdate: 16 februari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Of het nou via het journaal, de aandelen app op je telefoon of het economiekatern van de krant is: je weet ongetwijfeld van het bestaan van de AEX-index. De AEX, voluit de Amsterdam Exchange Index, is de belangrijkste Nederlandse beursindex. Maar wat kun je met deze index doen? En hoe werkt beleggen in de AEX eigenlijk?

beleggen-in-de-aex-627056-edited.jpg

Beleggen in de AEX - wat is de AEX?

De Amsterdam Exchange Index (AEX) is de grootste beursindex van Nederland. Deze index bevat de 25 meest verhandelde Nederlandse aandelen. Grote namen als KPN, Ahold en Heineken zijn bijvoorbeeld enkele beursgenoteerde bedrijven in de AEX. Op het journaal en in de krant wordt de AEX vaak aangehaald als graadmeter voor de stand van zaken van de Nederlandse economie: is de AEX gedaald of juist gestegen?

Hoe kun je beleggen in een hele index?

Met aandelen in een bedrijf ben je afhankelijk van de koers van dit bedrijf. Als die koers daalt, is je aandeel minder waard. Andersom werkt dit natuurlijk ook: stijgt de koers van het bedrijf, dan zijn jouw aandelen meer waard.

Je kunt zoals gezegd beleggen in bedrijven die aan de AEX genoteerd staan. Maar wist je dat je ook kunt beleggen in de AEX als geheel? Dat noemen we indexbeleggen. Je kunt namelijk beleggen in de AEX met een zogenoemde ‘tracker’.

Beleggen in de AEX via een tracker - hoe werkt dat?

Een tracker volgt een beursindex zo precies mogelijk. Dit doet een tracker door de verdeling van aandelen binnen de index over te nemen. Je kunt het als volgt zien: binnen de AEX heeft ieder aandeel een bepaald ‘gewicht’. Hoe zwaarder dit gewicht is, hoe bepalender het aandeel is voor de AEX-koers.

Voordeel van in de AEX beleggen

Wanneer je belegt in de AEX, ben je niet afhankelijk van de koers van één bedrijf. Je belegt namelijk in één keer in alle 25 bedrijven die in de index genoteerd staan. Beleggen in de hele index kan een redelijk stabiele optie zijn voor beleggers.

Als één van de 25 bedrijven in waarde daalt, merk je dit niet zo gauw - er zijn immers nog 24 bedrijven waar je in belegd hebt. Op die manier loop je minder risico en ben je minder gevoelig voor een abrupte koersdaling van één aandeel.

Nadeel van in de AEX beleggen

Als je op zoek bent naar een groter rendement is indexbeleggen misschien niet de beste manier. Bij deze vorm van beleggen volg je namelijk de gehele markt, waardoor je niet de kans hebt om de markt te ‘verslaan’ zoals dat heet.

Zo zijn er bijvoorbeeld beleggers die zich richten op bepaalde sectoren waar ze veel vertrouwen in hebben. Denk bijvoorbeeld aan energiebedrijven, voedingsbedrijven of banken. Als je belegt in de hele index is dat dus niet mogelijk.

Ook hier geldt dat er altijd een link is tussen rendement en risico. Beleg je in één bepaalde sector of zelfs in één bedrijf, dan ligt je potentiële rendement hoger, maar loop je ook een groter risico om je inleg kwijt te raken. Al is het een van de meest voorkomende misverstanden over beleggen dat je al je geld in één klap kunt verliezen. Er is echter geen hoger rendement mogelijk zonder een hoger risico.

Bij Knab beleggen in de aex

Wil je liever niet zelf hoeven te beslissen of je belegt in de AEX of in individuele bedrijven? Bij Knab heb je geen omkijken naar je belegd vermogen. Wij houden continu de beurs voor je in de gaten en nemen beslissingen zodat jij daar niet mee bezig hoeft te zijn. Jij bepaalt je inleg en wij doen de rest.

Uiteraard heb je altijd inzicht in je beleggingen en kun je jouw vermogensontwikkeling volgen in de Knab App. O ja, we zijn ook nog de op een na goedkoopste in de markt.

Meer weten over beleggen bij Knab?

Ontdek beleggen bij Knab

Bekijk ook ons handige stappenplan over wat je allemaal moet weten als je begint met beleggen.

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak