Hoe werkt beleggen in de AEX?

Of het nou via het journaal, de aandelen app op je telefoon of het economiekatern van de krant is: je weet ongetwijfeld van het bestaan van de AEX-index. De AEX, voluit de Amsterdam Exchange Index, is de belangrijkste Nederlandse beursindex. Maar wat kun je met deze index doen? En hoe werkt beleggen in de AEX eigenlijk?
Gepubliceerd
15 maart 2018
Laatst geüpdatet
5 juni 2024
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 14 maart 2018
- Laatst geüpdate: 5 juni 2024
- Leestijd: 2 minuten

Of het nou via het journaal, de aandelen app op je telefoon of het economiekatern van de krant is: je weet ongetwijfeld van het bestaan van de AEX-index. De AEX, voluit de Amsterdam Exchange Index, is de belangrijkste Nederlandse beursindex. Maar wat kun je met deze index doen? En hoe werkt beleggen in de AEX eigenlijk?

beleggen-in-de-aex-627056-edited.jpg

Beleggen in de AEX - wat is de AEX?

De Amsterdam Exchange Index (AEX) is de grootste beursindex van Nederland. Deze index bevat de 25 meest verhandelde Nederlandse aandelen. Denk aan grote namen als ASML, Ahold en Shell. Door middel van zogenaamde indextrackers is het mogelijk om in één keer in de hele AEX kunt beleggen. 

Hoe kun je beleggen in een hele index?

Met aandelen in een bedrijf ben je afhankelijk van de koers van dit bedrijf. Als die koers daalt, is je aandeel minder waard. Andersom werkt dit natuurlijk ook: stijgt de koers van het bedrijf, dan zijn jouw aandelen meer waard. Je kunt zoals gezegd beleggen in bedrijven die aan de AEX genoteerd staan. Maar wist je dat je ook kunt beleggen in de AEX als geheel? Dat noemen we indexbeleggen.

Beleggen in de AEX via een tracker - hoe werkt dat?

Een indextracker volgt een beursindex zo precies mogelijk. Dit doet een tracker door de verdeling van aandelen binnen de index over te nemen. Je kunt het als volgt zien: binnen de AEX heeft ieder aandeel een bepaald ‘gewicht’. Hoe zwaarder dit gewicht is, hoe bepalender het aandeel is voor de AEX-koers.

Voordelen en nadelen van indexbeleggen

Het belangrijkste voordeel van beleggen in de hele AEX, is dat je niet afhankelijk bent van de koers van één bedrijf. Je belegt namelijk in één keer in alle 25 bedrijven die in de index genoteerd staan. Indexbeleggen is daardoor minder risicovol dan wanneer je slechts in één of enkele bedrijven belegt. Een waardedaling van een van de bedrijven uit de AEX merk je niet zo gauw - er zijn immers nog 24 bedrijven waar je in belegd bent. Dat maakt indexbeleggen minder risicovol van beleggingen in individuele aandelen.

Het grote voordeel van indexbeleggen is tevens ook een nadeel. je belegt namelijk in de gehele markt, waardoor je niet de kans hebt om de markt te ‘verslaan’.  Om extra rendement te behalen, richten sommige beleggers zich op bepaalde sectoren waar ze veel vertrouwen in hebben. Denk bijvoorbeeld aan energiebedrijven, voedingsbedrijven of banken. Als je belegt indextrackers is dat niet mogelijk.

Hoe Knab belegt in de AEX

Wil je liever niet zelf hoeven te beslissen of je belegt in de AEX of in individuele bedrijven? Bij Knab wordt je geld automatisch belegd in meer dan 2000 bedrijven van over de hele wereld. Onze beleggingsexperts houden continu de beurs voor je in de gaten en nemen beslissingen zodat jij daar niet mee bezig hoeft te zijn. Jij bepaalt je inleg en wij doen de rest. Uiteraard heb je altijd inzicht in je beleggingen en kun je jouw vermogensontwikkeling volgen in de Knab App. 

Ontdek beleggen bij Knab

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak